Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dudus paliłem tym ale jakoś na kolana mnie nie powaliło. Ale jestem ciekaw jak u ciebie to wyjdzie. U mnie strasznie była zapełniona rynnienka. Jak możesz to wrzuć kilka fotek jak u ciebie wyglądał proces spalania.

Poza tym spore zużycie tego mi wychodziło. Co di soiekalnosci to faktycznie zerowa. Tylko trochę popiół mi się szlakowa.

Tak ze czekam na twoja relację

Opublikowano

a retopal? palil ktos retopalem?

Opublikowano

Balzak paliles RETOPALEM?

Opublikowano

A ja może w międzyczasie wtrącę trochę z innej beczki...

Ktoś, kiedyś był ciekaw jak wygląda pobór prądu...

Podpiąłem licznik pod sam kocioł - czyli praca wyświetlacza sterownika, pompa co (pompa cwu nie włączyła się, pompa podłogówki jeszcze nie pracuje), podajnik i wentylator.

Sprawa wyglada tak:

1. sam kocioł w podtrzymaniu - około 3 W,

2. kocioł, wentylator - około 23 W,

3. kocioł, wentylator i pompa (wiem na pewno że LFP Leszno, chyba POr i albo 40 albo 60) na II biegu - około 70 W,

4. kocioł, wentylator, pompa, podajnik, 350W.

Opublikowano

Dobrze, tylko lepiej było napisać ile każde z tych urządzeń bierze osobno i wtedy każdy by sobie dodawał, zamiast odejmować.

A tak to trzeba dzwonić do Morgensterna, żeby się nie pomylić.

Opublikowano

Balzak paliles RETOPALEM?

Nie paliłem Retopalem, ale znajomy palił i jakoś nie był zadowolony ze spalania, troche sie sklejalo wszystko, jak by był tańszy to jeszcze by sie to przebolało a tak to kalorycznaość też nie powala tyle ze ma mało speikaloność

Opublikowano

Przecież napisałem, że są to wskazania wyświetleń, myslę, że jest to niewielki rząd wartości, więc z odejmowaniem nie powinno być problemów (kalkulator spod Windowsa powinien sobie z tym poradzić)

Opublikowano

jest mozliwe aby piec miesiecznie pobieral energie za 65 zeta? dostalem rachunek i tak mi wyszlo, a u Was jak jest?

Opublikowano

a mnie zastanawia jedna rzecz po obserwacjach z poborem

na tabliczce znamionowej i w dtr kotła DD UNI 25 kW podany jest maksymalny pobór mocy 182 W

praca samego kotła bez pompy - pobór mocy około 300 W - praca sterownika kotła i wentylatora 25% mocy (350W ze wskazań licznika minus praca pompy 47 W (z tabliczki znamionowej 55 W))

coś tu nie gra

Opublikowano

Testy na czeskim ekogroszku LEDVICE zakończone.

Spalanie większe niz na ekogroszku pieklorz z bobrka ( pieklorz ok. 28 kg , ledvice ok.36 kg / dobe )

Musiałem ustawic wieksze podawanie w trybie pracy oraz podtrzymaniu . Trzeba było ustawic częstsze przedmuchy w postoju . Brunatny nie trzyma tak długo żaru jak kamienny.

Mile zaskoczony byłem małą produkcją sadzy w kociołku oraz minimalnym popiołem i praktycznie zerową spiekalnością.

Zauważyłem także że brunatny z czech daje wysoki płomień nawet przy małym stopniu nadmuchu . Także ładnie omiatał deflektor przechodząc na drugą jego stronę.

W mroźne noce spalanie zaczęło gwałtownie rosnąć ( tutaj czech wykłada się przy pieklorzu)

Można na nim spokojnie osiagnąć dowolna temp. zadana nawet 70 stopni.

Jest to napewno dobry i tańszy groszek na cieplejsze miesiące i podgrzewanie C.W.U latem .

Ustawienia na czeskim :

Siła wentylatora: 25 %

Temp/ zadana : 55 st.

praca : 10 s

postój : 33 s

praca w podtrzymaniu : 20 s

przerwa w podtrzymaniu: 12 min

wentylator w podtrzymaniu : 30 s co 7 min

Opublikowano

Do kolegi : hipogrys

Mam taki sam kociołek jak ty i zamierzam założyć podobne sterowanie zaworem 4D .

Jak u ciebie przedstawia sie spalanie dobowe ekogroszku w mroźne i cieplejsze dni ?

Opublikowano

balzak a jakie ty masz pompki co i podlogowa?

Opublikowano

producent a wydajnosc tez jak pamietasz czy jak to mowia :" wysokosc podnoszenia"

Opublikowano

cos mi sie wydaje patrzac dzisiaj na palenisko jak mam ustawiona dmuchawe na 18% to plomien idealnie oplywa w calosci deflektor a nawet wieksza czesc plomienia jest skierowana na przeciwlegla scianke rynienki i co widze , ze na tejze sciance nic nie ma zadnego nagaru, smoly, sadzy nic a przeciez plomien w tym miejscu oplywa nawet ruszta wodne !! to niby skad jest ta sadza nad palnikiem czy smola? skoro tam ruszt wodnych nie dotyka?

jak myslicie?

Opublikowano

Walek a ty masz te dysze powietrza wtórnego te krótkie nie takie zakręcone jak baranie nogi, u mnie patrząc to płomien w deflektor wali z jedej stony ale ledwo go sięga, nie wiem dlaczego tak dzieje sie, jak coś to spróbuje zmienic na takie krótki dysze. i zobaczyć jak to będzie

Opublikowano

ja mam te krotkie dysze , tzw " uciete" . A co z tymi pompkami CO? Jaka masz pampke? i jakiej firmy?

Opublikowano

Pompy to mam Eco czy jakoś tak. Od c.o mam 24-60 a podlogowka i C.W.U 25-40. Na przyszły sezon będę chciał trochę zmodernizować kotłownie. I zawór 3d zastąpić 4d i może pomyśle o jakimś sterowaniu zaworem. Tylko zastanawiam się czy dać jakąś pompę kotłowa na ochronę powrotu. A ty jak masz u siebie instalacje zrobiona?

Opublikowano

ja mam pompy wilo smart 25/5 i 25/6 i zawor 4D + pompa podlogowa i cyrkulacyjna

Opublikowano

widze ze cos ucichlo na forum? czyzby koniec sezonu grzewczego sie zbliza??? :)

Opublikowano

Panowie coś cisza w temacie??? Po mału zbliża sie koniec sezonu grzewczego więc czas wyciągnąć jakieś wnioski ze spalania w naszych rynnach.

Ps. Palił ktoś ekogroszkiem z kopalni Mysłowice-Wesoła??

Opublikowano

Moje wnioski :

DDU 25 kW

Duże spalanie : od początków października do dzisiaj rynienka spaliła ok. 5 ton ekogroszku ( stary słabo ocieplony dom o powierzni lekko powyżej 200 m2)

Latanie do kotłowni co 2-3 dni w celu wybierania popiołu .

Zabawa w czyszczenie kociołka z sadzy i innego syfu co 1 lub 2 tyg .

Przy moim zaworze 3 drożnym co dużą zmianę temp. na zewnątrz konieczna była zmiana ustaiwenia podmieszania wody wyjściowej na grzejniki .

Zasyp zasobnika co 5-6 dni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.