Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

80 kilo i pol popielnika to z pelnego podajnika wyjmiesz jeden popilnik. Czeski przegrywa tu na calej lini .Popiolu jest od groma no ale cos za cos A i musze sie w koncu dorobic termostatow na grzejnikach bo mam chyba tylko dwia ,Ogolnie dom ma dwa pietra.Na dole jest wszedzie podlogowka z regulatorem pokojowym.Jak juz pater sie nagrzeje regulator wylacza pompy i zamyka zawor.Przy tych temperaturach piec pracuje rano 3 godz i do konca dnia chodzi prawie caly czas w podtrzymaniu.

Zaraz wam wrzuce zdjątka

Generalnie zawsze w podtrzymanu wegiel nie wypala sie dobrze tylko tak średnio dlatego zminiłem troche parametry podtrzymania i widze poprawę w popiele i chyba mniej kociołek sadzą zachodzi.

teraz mam tak.

Praca podtrzymania 20s

Przerwa podtrzymania 25min

Wentylator

Praca 12 s przerwa 13min 20s czyli tak w połowie czasu miedzy podawaniem przedmuchuje

Zdjęcie popielnika tak rozgarnełem w popielniku to może nie połowa a 3/4 sami zobaczcie

post-34154-0-62029500-1353789533_thumb.jpg

I sadza po paleniu od poniedziałku

post-34154-0-51898200-1353789566_thumb.jpg

Ale to i tak masz niewiele popiolu i dosyc ladny jest. A z sadza u mnie troche wiecej ale widze z e wszyscy maja z tym problem. Z moich obserwacji wynika ze z plomienia zaczyna sie kopcic na wysokosci rusztow wodnych i powyrzej nich

To chyba przez nie tyle sadzy jest A jutro postaram sie wrzucic filmik z pracy tego silownika i jak sie zmienia temparatura powrotu.

Podawanie 11s albo 12

przerwa 58

wentylator 35

Jak miałem wentylator na 27 to troche kiepsko było nie dopalało, i zwiekszyłem a i zauważ ze rogi troche ssunełem do środka, jeszcze mysle troche pokombinować z tymi ustawieniami ale kurcze nie mam czasu, poza tym jak kociołek długo jest w podtrzymaniu to i tak tego sie nie zobaczy.

ja wczoraj sam przerobilem instalacje . robota w lutowanie miedzianych rurek i ksztaltek jest dziecinnie prosta.

Mialem tez spitoloną instalace tak jak balzak .

Wode z wezownicy bojlera pchalo na zawor 3 drozny i po wymieszaniu wyciągało całą gorącą wodę z pieca na grzejniki.

Teraz to rozdzielilem i bojler podgrzewając sie dogrzewa powrot (taki maly obieg na malej histerezie wiec czesto sie wlacza pompka cwu)

A do zaworu 3 droznego leci tylko woda powrotna z grzejnikow.

Teraz mam stabilna temp na grzejnikach. Piec juz tak sie nie wychladza i mysle ze mnoej teraz zje groszku. Bo zjadal mi ponad 25 kg.

Zamontowalem takze pompe Grundfos Alpha 2 i w domku teraz cisza w nocy i energi malutko ciagnie. W tej chwili wlaczylem funkcje auto adapt i pompka sama dostosowuje sie do instalacji.

Podawanie 11s albo 12

przerwa 58

wentylator 35

Jak miałem wentylator na 27 to troche kiepsko było nie dopalało, i zwiekszyłem a i zauważ ze rogi troche ssunełem do środka, jeszcze mysle troche pokombinować z tymi ustawieniami ale kurcze nie mam czasu, poza tym jak kociołek długo jest w podtrzymaniu to i tak tego sie nie zobaczy.

Masz długą przerwe pracy,nie przeszkadza to w "ruszaniu"kotła z podtrzymania później ? :) I nie spieka groszku....hmmm masz pewnie dobrej jakości opał

Lucke jesli pompa co. nie pracuje kilka godzin i potem sie włączy to i tak sporo zgoni zimnej wody wiec wychłodzi kociołek, i nie wiele da ze bedzie duzo zaru na rynnience, Zar mi sie utrzymuje na mniej wiecej połowie rynnienki, m.in też troche zmieniłem czasy w podtrzymaniu. przy obecnych temp. nie jest zle ale jak przyjdą większe mrozy to pewnie coś bede musiał skorygować ale to zobaczymy.

ja wczoraj sam przerobilem instalacje . robota w lutowanie miedzianych rurek i ksztaltek jest dziecinnie prosta.

Mialem tez spitoloną instalace tak jak balzak .

Wode z wezownicy bojlera pchalo na zawor 3 drozny i po wymieszaniu wyciągało całą gorącą wodę z pieca na grzejniki.

Teraz to rozdzielilem i bojler podgrzewając sie dogrzewa powrot (taki maly obieg na malej histerezie wiec czesto sie wlacza pompka cwu)

A do zaworu 3 droznego leci tylko woda powrotna z grzejnikow.

Teraz mam stabilna temp na grzejnikach. Piec juz tak sie nie wychladza i mysle ze mnoej teraz zje groszku. Bo zjadal mi ponad 25 kg.

Zamontowalem takze pompe Grundfos Alpha 2 i w domku teraz cisza w nocy i energi malutko ciagnie. W tej chwili wlaczylem funkcje auto adapt i pompka sama dostosowuje sie do instalacji.

Jak u siebie to wykombinowałeś może i ja bym coś na szybko zmienił, tylko nie wiem jak to rozwiązać.

Co do pompy elektronicznej to chyba w nią zainwestuje bo miałem ten sam problem co ty. z tym huczeniem. Powiedz warto ją założyć?? bo nie chce darmo wyrzucić kasy.

Pompka póki co chodzi od wczoraj od godziny 17.

Pierwsze co zauważyłem po zmianie to że jej naprawdę nie słychać.

Mam na piętrze sypialnie gdzie idzie pion rur z kotłowni i na tej co miałem LFP PCO 25-60 w nocy dość mocno było słychać szumy i buczenie. Na Alphie 2 problem zniknął .

Druga sprawa to jej energooszczędność . Narazie się auto adoptuje ( trawa to do kilku dni ) i chodzi na prawie maxie i teraz pokazuje że pobiera miedzy 40 - 43 W , póżniej ma to spaść podobno o połowę i dostosować swoją pracę do warunków panujących w instalacji.

Pompa LFP chodziła u mnie na 2 biegu i zużywała 76 W .

U mnie przeróbka było prosta zamieniłem tylko miejscami zasysanie do zaworu 3D powrotu z wyjściem gorącej wody z wężownicy bojlera.

Także (piec- bojler i jego wężownica - powrót do pieca ) ma osobny obieg a (piec - zwór 3 D - grzejniki - powrót) osobny.

Na twoim schemacie widze że też masz ten problem. Tez ci tak skacze temp grzejników jak bojler dogrzewany jest drugą pompką ?

Witam Kolegów,

Przejrzałem cały wątek w poszukiwaniu informacji na temat spalania miału w DD uni, i niestety nie znalazłem żadnych pomocnych rad. Mam sporo problemów ze spaleniem miału w moim kociołku, i chciałbym poradzić się kogoś kto pali w takim piecu miałem, i mógłby udzielić jakichkolwiek porad. Czy jest ktoś na forum kto pali miałem w DD uni ??

Pisz wszystko co zaobserwowałeś.Nie za wiele ludzi ma DDUni i pali miałem wiec wszystko co z tym paleniem sie wiąże będzie ciekawe.Sam się przymierzałem ale poki co odpusciłem chociaż korci mnie po dziś dzień.Ciężko ustawienia dograc ale napewno jest to do ogarnięcia

Zalezy co masz na mysli.Sięgając pamięcią na czas pierwszych tygodni pracy kotła gdzie dmuchawa chodziła na 45% mocy to sadzu było zdecydowanie mniej. Ale kalafiory się robiły,chociaz teraz też sie robią.Może jutro z rana jak opróżnie popielnik to ustawie na pare godzin dmuchawe na 40% i poobserwuje jak będzie łapał temp i jak będzie popiół wyglądał,Sadzy będzie mniej bo dużo powietrza -to bedzie pchało dym w góre znacznie szybciej.

U mnie w podtrzymaniu około 40 minut stoi z tego co zaobserwowałem przez ostatnie dni.Ale temperatura na zewnątrz od 3stC do 6stC więc żaden to wyznacznik.W domu ustawiłem na pokojówce 21,5C i tak trzymam długi czas iii będe gtrzymał te nastawienie z ciekawości jak przyjdą lekkie a później wieksze mrozy.Ciekaw jestem o ile minut zjedzie kocioł z trybu podtrzymania.Napewno będzie mniej sadzy :) Pociesze cię,że jak miałem chyba najlepszy groszek dotychczas na początku roku to popiół był idealny ale za to kocioł okopcony na maxa.Sadzy tyle,że po szybkim czyszczeniu nie mogłem rak doszorować.Buzia,nos i wszystko w zasięgu maxymalnie uwalone

Pomimo tego,że pompa CO jest wyłączona to sterownik od kotła co 5 minut puszcze w układ wode przez okres 30 sekund celem podmieszania.Więc strata ciepła jakas jest.Moge to zmienić,żeby szło co np.10 minut ale przy obecnym czasie grzejniki sa lekuśko ciepławe a jak rozciągne te podmieszanie to będą chłodne a co za tym idzie częsciej sie załączy pompa co :) Mówisz,że 40 minut to mało w podtrzymaniu ??

Aha bo ja chyba tej funkcji nie mam ale nie wiem o niej, i u mnie jak regulator wyłączy pompę c.o to jest wyłączona i podtrzymanie trwa dość długo 2-3 godziny zalezy od wychłodzenia pomieszczenia, kolejna sprawa czy pompa od podłogówki pracuje u ciebie cały czas?? czy cyklicznie w zależności od ustawionej tem.

Gdzie masz zamontowany czujnik od pompy podłogowej?

Podłogówke mam na jednym obiegu CO. Nie jest to właściwe ale mój instalator układu CO nie wiedział o tym,że instalator samego kotła dołoży mi pokojówke która bedzie rozłączała pompeCO.Zamysł był taki,że nie bedzie pokojówki tylko głowice na grzejnikach i zawory RTL do podłogówki(czyli to samo co głowice) i tyle.Aleze dośc ciekawie zapowiedziała się ta "pokojówka" to sie zdecydowałem.Jedyny ból to jest taki,że podłoga przestaje grzać co nie jest dobrym rozwiązaniem ale ,że co 5 minut woda jest podmieszana to podłoga jest praktycznie cały czas letnia.ot filozofia. :) Może kiedys to zmienie ale ta zima to faza testów i dopiero wszystko wyjdzie co i jak.A ustawienia tego podmieszania to chyba w menu servisowym są z tego co kojarze.Tam gdzie kodem trzeba wejść

Aaaa no i czopuch mam cały czas max otwarty co by tej sadzy nie było ponad norme...:)

Ja ustawiłem w podtrzymaniu :

Dmuchawa co 3 min przez 30 s

Podawanie 10 s co 15 min.

Jak myślicie lepiej dmuchac dmuchawą częsciej czy rzadziej ?

A u mnie sadza jak była tak dalej się odkłada zwłaszcza na scianie po stronie zamontowanej rynny a tam gdzie wali (też od strony rynny) ogień to na rusztach wodnych masakrycznie szybko odkłada się gruba warstwa sadzy zapychając przerwę miedzy tymi piekielnymi rurami .

U was jest tak samo ?

czyli generalnie nie masz oddzielnego układu zasilania dla podłogówki tylko pompa C.O miesza to.

Czasem żałuje ze nie mam starownika AG LUX tylko mam zwykły AG, ale jak zamawiałem kociołek to była dopłata do dotykowego ale teraz napewno bym dopłacił. Ma kilka fajnych funkcji no ale może uda mi sie go wymienic

Dudus też zauwazyłem ze od strony zamontowanej rynny jest więcej sadzy aż grubo tu chyba chodzi o to ze płomień bije w rusz wodny może jak by deflektor był większy by było lepiej, poza tym jak uporałeś sie z podniesieniem temp. powrotu to powinno być mnie sadzy

Co do dmuchania to staram sie dmuchać rzadziej bo i tak mi sporo przeciąga tem. powyżej zadanej, jak mam ustawione 55 to przeciąga mi czasem do 67, sprawdzałem klapka od wentylatora szczelnie zamyka sie, wiec nie wiem dlaczego tak sie dzieje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.