Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie Dotyczace Rury Bezpieczeństwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wiem ze dla wielu to pytanie wyda sie oczywiste i trywialne ale pytam bo chciał bym byc pewniem pewnej rzeczy która mnie nurtuje od paru dni jak zamontowałem piec.

Pytanie moje dotyczy rury wychodzącej z pieca o srednicy minimum fi28 w miedzi i biegnącej do najwyzej położonego punktu w instalacji czyli zbiornika przelewowego...

Ja wymieniałem piec i nie kojaze jak byłow starej instalacji ale na pewno działało bo pare razy na starym piecu zagotowała sie woda i wszyscy zyja;)

Jak powinna sie zachowywac ww. rura tzna jaka powinna miec temp ja ja mam ok 1-1,5 metra od pieca ciepła potem juz jest zimna.

Ale im wyższa temp to dalej sie grzeje i teraz moje pytanie czy takie zjawisko jest ok??

Czy działa to tak ze woda pod wplywem wzrostu temp wytwarza wieksze cisnienie i słup goracej wody sie podnosi??

Jak temp dojdzie do bardzo wysokiej temp bliskiej 100*C słupo bedzie na tyle wysoki ze zacznie grzac wode w zbiormniku i po przekroczeniu progu zagotowania nadmiar pary bedzie odprowadzany przez zbiornik??

Wolał bym wiedziec

Z gory serdecznie przepraszam i dziekuje za informacje..

P.S mam piec Cichcewicz Logica 20-27 który jest z wezownica schładzająca jak sie ma taka wezownica do rzeczywistosci??

Ma tyle wysoka wydajnosc by schłodzic piec i nie dopuscic do zagotowania - sprawdzał ktos??

jeszcze mam pytanie czy układ lepiej przerobic na zamkniety jest wezonica da mi bezpieczenstwo dodatkowo zapezpieczyc to np. zaworewm bezp. czy lepiej zostawic układ otwarty??

Z gory jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

Wszystko działa prawidłowo. Woda nie powinna krążyć przez zbiornik wyrównawszy. Wiec pion na którym jest wpięty powinien być chłodny. Oczywiście z czasem sie nagrzewa, bo woda w nim miesza się.

A wężownica teoretycznie powinna być tak dobrana do kotła żeby zapewnić skuteczne schłodzenie go. A czy tak jest, to już pytanie do producenta.

Opublikowano
  sorier napisał(a):
Wszystko działa prawidłowo. Woda nie powinna krążyć przez zbiornik wyrównawszy.

2.11 Ochrona przed zamarznięciem urządzeń zabezpieczających. Naczynie wzbiorcze, rury zabezpieczające tj. rura bezpieczeństwa, wzbiorcza, sygnalizacyjna i przelewowa powinny być umieszczone w przestrzeni, w której temperatura powietrza jest wyższa niż 0C. W szczególnych przypadkach, jeżeli ze względów budowlanych warunek ten nie może być spełniony należy zapewnić przepływ wody przez naczynie wzbiorcze stosując rury cyrkulacyjne do każdej rury bezpieczeństwa zgodnie z rys.1. średnica wewnętrzna rury cyrkulacyjnej powinna wynosić co najmniej 20mm. Na każdej rurze cyrkulacyjnej powinien znajdować się element dławiący przepływ (np. kryza) zapewniający łączny strumień wody cyrkulacyjnej nie mniejszy niż 1% obliczeniowego strumienia obiegowej wody instalacyjnej. W przypadku stosowania rur cyrkulacyjnych, naczynie wzbiorcze wraz z rurami powinno być izolowane cieplnie, przy czym warstwa izolacji powinna mieć opór przewodzenia ciepła nie mniejszy niż 2 m2K/W. Izolacja cieplna urządzeń ma zadanie chronić je przed zamarzaniem tylko w czasie krótkotrwałych przerw w działaniu ogrzewania.