Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Forum sledze bardzo uważnie już od roku i cały czas mam wątpliwości co do tego czy sobie poradzę ze zmontowaniem własnej instalacji. Boje się przede wszystkim dobrania odpowiednich średnic rur. I tak:

-dom o pow ok 190m2 z lat 80 bez ocieplenia

-grzejniki żeberkowe żeliwne

-instalacja miedziana

-od pieca łącznie z pionami planuje fi 22mm a rozprowadzenia od pionów do grzejników fi 18mm

Więcej ukazuje moja twórczość w paint-cie

bez_tytu_u_1.bmp

bez_tytu_u_2.bmp

Proszę wszystkich o ocenę i sugestie

Opublikowano

Witaj,nie jestem fachowcem ,ale bym to zrobir tak trzy rozdzielacze z rozdzielaczy do grzejnikow pex 16mm piony do rozdzielaczy cu-22 i do kotlowni .tu w kotlowni mozesz zastosowac jeden zawor 4d na uklad i od razu ochroni ci kociol przed niska temperatura , tyle na razie :)

Opublikowano

widze u ciebie różnicowy więc liczysz na grawitacje.przy tych przekrojach nie liczyłbym na to. zasilanie takie jak króciec przy kotle dopiero z tego wyprowadzic piony. te na góre po28mm potem stopniowo redukować,masz tam po 5 żeberkowców.18stka do bojlera to też za cienko,min 22 ale ja bym dał 28 zawsze lepiej potem przydławić zaworem niz sie wnerwiac przy kąpieli.

Opublikowano

Widzę, że coś mały ruch w mym temacie. Czas pociągnąć go trochu do przodu.

Co do różnicówki to jest na schemacie, bo na większości schematów go widziałem więc to chyba taka moda :rolleyes: A tak na poważnie to przecież chyba zawsze choć w niedużym stopniu zabezpieczy kocioł w przypadku braku prądu czy awarii pompy. Co do średnic rur to piony fi 28 a czy potem może być tak jak na schemacie, znaczy główna nitka fi 22 a odejścia na grzejniki fi 18? A w kwesti pionów to czy warto robić dwa osobne, tzn. jeden na piętro a drugi na poddasze? Czy może wystarczy jeden?

bez_tytu_u_3.bmp

Opublikowano

Witam

Na tych przekrojach grawitacji nie będzie więc daj sobie spokój z różnicowym.

Zacznij od 28od kotła wyjdz do połowy piętra nastepnie 22 oczywiscie piony jak bedą ?

Dalej daj 18 lub 15

Pompa dobrej firmu np leszno 6m

Na zbiornik CWU tez dałbym pompe

Zawór 4d

Zbiornik wyrównawczy do zasilania przy kotle

I musi działac

Nie pisze o zaworach i sterowaniu bo to pewnie wiesz

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Forum sledze bardzo uważnie już od roku i cały czas mam wątpliwości co do tego czy sobie poradzę ze zmontowaniem własnej instalacji. Boje się przede wszystkim dobrania odpowiednich średnic rur. I tak:

-dom o pow ok 190m2 z lat 80 bez ocieplenia

-grzejniki żeberkowe żeliwne

-instalacja miedziana

-od pieca łącznie z pionami planuje fi 22mm a rozprowadzenia od pionów do grzejników fi 18mm

Więcej ukazuje moja twórczość w paint-cie

bez_tytu_u_1.bmp

bez_tytu_u_2.bmp

Proszę wszystkich o ocenę i sugestie

Witam

A jaki to ma być kocioł?

Jeżeli na paliwo stałe to potrzebny jest zawór 3 lub 4 drogowy

Zawór różnicowy odpuść, przekroje min. 28 w pionach, poziomy 22 do grzejników 15.

Pompa najlepiej z samoregulacją np.Alfa-2 Grundfosa

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kocioł ma być na paliwo stałe. Myślę o takim z podajnikiem na miał. Taki 24kw wystarczy do tych 190m2? Pompę chciałem właśnie grundfos alpha 2 25/60. Średnice rur już wiem. Wiem też by nie dawać tej różnicówki. Ale nie wiem czy założyć zawór 3d czy 4d, który z nich będzie lepszy? No i w którym miejscu go założyć?