Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Sokół Typ Sdg16 Metal Fach.

emus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam jeszcze węgla, przechodzę z ogrzewania kotłem gazowym na ogrzewanie węglem i drewnem (czereśnia, jabłonka, grusza). Kupiłem wczoraj workowany orzech na próbę z firmy BIMAR, w kozie żeliwnej spala się bez problemu, zostaje sam popiół. Komin około 8m wysokości o bardzo dużym przekroju (stare budownictwo).

Opublikowano

Kol. Emus - jak wygląda sprawa dokładania paliwa w tym SDG? Dużo masz dymu z komina po zasypaniu świeżego węgla?

Kol. Kwiecień - drewno spalaj bez dmuchawy, rozszczelniając drzwiczki popielnikowe bo jak wiatrak odetnie powietrze to smoła zalepi wszystko, co się da, z kominem włącznie. I musi być suche.

Opublikowano

Drewno leży kilka miesięcy, super suche nie jest ale spala się bez problemu w kozie. Piec SDG-13 będzie u mnie pod koniec tygodnia, nad dmuchawą i sterownikiem jeszcze się zastanawiam.

A co z dodawaniem do węgla/drewna zrębek np. sosnowych ?

Opublikowano

Jakiej mocy jest Twój piec gazowy? Podobnej mocy powinnieneś szukać węglaka.

Opublikowano

24 kW to byłoby OK ale dla kotła miałowego, tam inaczej liczy się moc. Dla węgla orzech i domu 140 m2 powinno wystarczyć 12 - 14 kW, jeśli słabo ocieplony. Przy paleniu ciągłym wystarczą zapewne 3 - 5 kW [zależnie od warunków zewnętrznych] na uzupełnianie strat, na grzanie c.w.u. dodać można 2 - 3 kW. Na drewnie będzie ciut słabszy, ale weź pod uwagę, że drewno daje duzo energii w krótkim czasie, dlatego do spalania drewna przydaje się bufor, on odbiera ciepło a potem oddaje. Ale to dla palenia samym drewnem, jak tylko masz troche dopadków to po prostu częściej dokładać a w mniejszych porcjach i spali się. Dmuchawę bym rozważył w kategorii lepiej nie, ale jak będzie to przeżyję. Dobrze wyregulowany miarkownik dla węgla daje radę i nie zużywa prądu.

Opublikowano

Piec na jutro będzie u mnie (SDG-13), w następnym tygodniu będzie podłączony. Z racji tego że to mój pierwszy piec na węgiel liczę na cenne wskazówki i dziękuję za poprzednie opinie.

Opublikowano

Podstawowe informacje masz w temacie, przeczytaj w całości, nawet kilka tematów przejrzyj. Od siebie dodam, że powienienś sobie kupić rękawiczki robocze, jak masz alergię to maskę pyłową, żonie duuużo wełny, niech dzierga skarpety, bo Ty będziesz siedział godzinami i obserwował, dobierał ustawienia itd. Taborecik jakiś tez polecam do kotłowni. Kobiety tego nie zrozumieją :)

Opublikowano

Kupiłem wczoraj workowany orzech na próbę z firmy BIMAR,

http://www.bimar.net.pl/?dslc_projects=wegiel

Orzech z Marcela za duży mogą być problemy ze spadaniem węgla, bo wymiar do 120 mm.

Groszek z Ziemowita mniejsza kaloryczność w stosunku do orzecha z Marcela, ale zdecydowanie niższa cena niż orzech z Piasta. Nie powinno być żadnych problemów ze spadaniem węgla.

Na sezon grzewczy ja kupiłbym z BIMAR-u w sumie 4 tony:

2 tony groszku z Ziemowita (dla tempertur zewnętrznych powyżej 0 stopni).

2 tony orzecha z Marcela (dla tempertur zewnętrznych poniżej 0 stopni zwłaszcza dużych mrozów), ale poprosiłbym aby węgiel był zbliżony do dolnego wymiaru 25 mm.

Jak nie zależy Ci na pieniądzach to kup 4 tony orzecha z Marcela, ale jak najbardziej zbliżonego do dolnego wymiaru 25 mm.

Ważne: przy tych cenach to lepiej kupić orzech z Marcela, niż orzech z Piasta czy z Halemby.

Który orzech kupiłeś?

Kol. Emus - jak wygląda sprawa dokładania paliwa w tym SDG? Dużo masz dymu z komina po zasypaniu świeżego węgla?

Zasypanie na żar dymi, ale słabiej niż przy rozpalaniu.

Zasypanie na węgiel praktycznie tak samo dymi jak przy normalnym paleniu.

Piec na jutro będzie u mnie (SDG-13)

Jak regulacja temperatury?

Opublikowano

Jak poprosić o Marcela zbliżonego do wymiaru 25mm, gdy pakowacz ma przed sobą kupę niesortu od groszku do kostki (bo tak w rzeczywistości wygląda orzech z Marcela, dlatego z niego zrezygnowałem). Ja przed zakupem podpytałbym jak z tą granulacją u nich wygląda, no chyba, że mają też w sprzedaży orzecha II z Marcela?

Przy normalnym zapotrzebowaniu można śmiało jechać na samym groszku z Ziemowita. To dość dobry węgiel. Ewentualnie na domieszkę wziąć trochę tego orzecha z Halemby, który ma tą samą spiekalność co Marcel, a jest bardziej regularny jeżeli chodzi o wymiar. Jego kaloryczność jest mniejsza niż Marcela, ale na pewno wyższa niż ta minimalna podawana przez Kompanię i wyraźnie zwiększy stałopalność w okresie zimowym. 

Opublikowano

Na przykład tak można poprosić.

" Dzień Dobry. Czy mają Państwo możliwość posortowania orzecha z kopalni Marcel na wymiar 25-50 mm? Ile to będzie kosztowało?"

Bez problemów można jechać na groszku z Ziemowitu ale:

1. Na sezon kolega Kwiecień musi kupić minimum 4,5 tony.

2. Trzeba liczyć się z tym, że częściej trzeba będzie wsypywać węgiel do kotła niż w przypadku Marcela. Im zimniej tym częściej. Tym bym się za bardzo nie przejmował, bo groszku do kotła wejdzie więcej niż orzecha.

Opublikowano

ale:

1. Na sezon kolega Kwiecień musi kupić minimum 4,5 tony.

2. Trzeba liczyć się z tym, że częściej trzeba będzie wsypywać węgiel do kotła niż w przypadku Marcela. Im zimniej tym częściej.

No Ameryki kolega nie odkrył, ale też odpada nam 60zł różnicy na tonie i problemy z nierówną granulacją, spiekaniem i zawieszaniem się opału. Ziemowit nie wcale taki słaby, a na pewno jest idealny do prostego  kotła dolnego spalania bez doprowadzenia powietrza dopalającego, jakim jest ten Sokół.

Co do tego Dzień Dobry, czy możecie posegregować?, to widział kiedyś kolega profesjonalną linię segregacji i pakowania węgla? Dla dwóch ton nikt nie bawił się w odsiewanie. Przede wszystkim byłoby to nieopłacalne dla kupującego. Tak na marginesie mają tylko pakowanego orzecha z Piasta (kolega Kwiecień ma ten węgiel), więc dyskusja nie ma sensu.

Jeżeli jest z tego Piasta zadowolony, to nic tylko brać.

Opublikowano

Poczekajmy co napisze kolega Kwiecień.

Opublikowano

ja mam pies SDG 19  pali się super tylko musi być odpowiedni odbiór ciepła bo się będzie smoła wytwarzać w piecu i kominie, mam już trochę doświadczenia z tym piecem,  pozdrawiam

Opublikowano

Jutro minie tydzień od dnia montażu pieca. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Na noc (20-21:00) wrzucam 2-3 kawałki drewna liściastego i może z 5kg węgla i mam spokój do rana, temperatura utrzymuje się na poziomie 60C. Jeśli chodzi o rozpalanie to rozpalam z dźwignią ustawioną na górne spalanie, później przełączam na dolne. Pompka Circula pobiera zaledwie 8W w trybie auto, z odkręconym zaworem CWU niecałe 20W.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Od 2 lat jestem jestem właścicielką domu z lat 90-tych, 260 m2 plus oficyna 40m, podłączone do jednej instalacji. Kocioł Sokół SDG 25. Palenie w tym kotle w miarę ogarnełam, tyle, iż wydaje mi się że spala bardzo dużo. Poprzedni sezon (słaba zima) poszło 7 ton wegla i ok 3 m drewna liściastego, przeważnie brzozy. Aż boje sie pomysleć ile spali w mrożniejszą zimę.  Dziś rano włożyłam do paleniska 3 połówki cegieł szamotowych, jedna na tylnej ścianie palnika i dwie po bokach. Połówki cegły, by nie blokować ruchomego rusztu, ale efektów mniejszego spalania  nie widzę :( Palę węglem sortymentu orzech, nie zawiesza się, wypala w miarę ładnie, troche smoły w komorze przy paleniu drewnem w cieplejsze dni. Na noc by nie wygasało zasypuje węglem.  W domu temp. 23 stopnie, na kotle miarkownik mechaniczny ust.na 55-60st. Czasem jak w domu za gorąco obniżam temperaturę na kotle do 45 st. Pali się na naturalnym ciągu. Jak myslicie? Można trochę zmniejszyć to spalanie czy już raczej  się nie da?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

Opublikowano

Hej annas,

możesz spróbować palenia od góry, bo wnoszę, że palisz tradycyjnie:

Na noc by nie wygasało zasypuje węglem.

Więcej informacji w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego

lub tutaj:

http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-palic-czysto-weglem/

Życzę powodzenia ale sądząc po Twoim wpisie, to jesteś zaawansowaną palaczką, więc na pewno się uda :)

Opublikowano

janjan i vice versa. Ananas nie napisała jak pall , a jest to kocioł górny-dolny. Zobacz na prezentację szczelina górna w 19 ma z 10cm. Może pali poprawnie od dołu,a  może pali niepoprawnie  od dołu.

Ananas mało danych jaka kaloryczność węgla lub nazwa z której kopalni i sort. Jak grubo ocieplony dom: ściany, okna, poddasze. Jak palisz to dym z komory spalania idzie do góry wraz z płonieniem czy w dół po ruszcie na dole za przegrodę - rączka klapy wewnętrznej masz ustawioną  w stronę tyłu kotła czy w stronę klapy załadunkowej.  Jaki dym z komina kolor przejrzystość.  Jak długo dymi po zasypie ? Ile wrzucasz na zasyp kilogramów ewentualnie litrów (znając sort można określić mniej więcej ilość kilogramów) jako długo się pali taki zasyp. Mogę tylko przypuszczać że 7ton/150dni/24h=1,94kg/h co na 300m2 może być dobrym wynikiem.

Opublikowano

Przedstawiam szacowane zużycie węgla i drewna w ciągu ostatnich 5 lat.

attachicon.gifZużycia wegla 5 lat.JPG

Można trochę zmniejszyć to spalanie czy już raczej się nie da?

Na markowniku prawdopodobnie nie da się mniej spalić.

Odpowiedz na pytania:

1. Z jakiej kopalni masz węgiel orzech?

2. Czy klapa krótkiego obiegu jest zamknięta?

3. Czy palisz 24h/dobę?

4. Czy masz zawory termostatyczne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.