Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Tak czytam i czytam o kotłach dolnego spalania (podobno są super :lol: - jak się nauczy w nich palić :lol: ) i jest tam mowa o odpowiednim kanale dopalającym - coś jakby palniku. I mam z związku z tym pytanie: dlaczego nie ma takiegoż kanału w kotłach odpalanych od góry?? I dlaczego? A może są, tylko nie zauważyłem....

Opublikowano

A co było wcześniej? Jajko czy kura? Spór o to jest nie rozstrzygnięty?

Spalanie odbywa się w górniaku lepiej a dopalanie (gorzej?) to kwestia napowietrzenia przez drzwiczki zasypowe i konstrukcji wymiennika, który ma odbierać ciepło ale nie hamować ciągu. Problem jest w tym, że mało kto potrafi palić w górniaku i rzadko który górniak jest poprawnie skonstruowany. Nigdy nie spotkałem kotła ani górnego i ani dolnego dobrze opisanego.

Wadą górniaka jest uzupełnianie paliwa. Oczywiście nie powiem który z nich jest lepszy. Paliłem w obu i żaden nie pali mniej i efektywniej. To moja, amatorska (może hobbystyczna) opinia.

Gdyby robić w górniaku palnik - dopalacz to musiałby on być ??? ruchomy. Opadać z żarem w dół komory zasypu - spalania ?

Opublikowano
Gdyby robić w górniaku palnik - dopalacz to musiałby on być ??? ruchomy. Opadać z żarem w dół komory zasypu - spalania ?

Albo paliwo powinno leżeć na ruszcie skonstruowanym jak winda i stopniowo unosić się w miarę spalania do palnika umieszczonego u góry kotła. A i tak po wypaleniu wsadu należałoby całą procedurę załadunku i rozpalania robić od początku i dlatego moim zdaniem to dolniak może być lepszy, tylko że takich dobrych dolniaków chyba na rynku nie jest wiele.

Opublikowano

Ruchomy! Pewnie to jest przeszkodą...

A tak sobie myślę: retorta jest górniakiem, paliwo jest w zasadzie na stałej wysokości - dlaczego nie ma "palnika - dopalacza" ? :lol:

Opublikowano

W kotle retortowym sama konstrukcja retorty powoduje, że paliwo ma jednymi kanałami dostarczane powietrze do spalania części stałych paliwa, a innymi powietrze wydmuchiwane jest w celu dopalenia części lotnych. Dodatkowo umieszczony nad retortą deflektor poprawia dopalanie części lotnych.

Tak moim zdaniem wygląda sprawa "palnika-dopalacza" w kotłach retortowych, ale mogę się mylić. Nie jestem fachowcem.

Opublikowano
I mam z związku z tym pytanie: dlaczego nie ma takiegoż kanału w kotłach odpalanych od góry?? I dlaczego? A może są, tylko nie zauważyłem....

W kotle zapalanym od góry, który poosiada odpowiednie kanały powietrza wtórnego i dopalającego paliwo jest spalić o wiele łatwiej niż w dolniaku.

Dlatego w takich przypadkach nie trzeba kanału dopalającego.

Żar jest bowiem na wierzchu całą powierzchnią i stwarza to w miarę dobre warunki do lepszego spalenia.

Przy dobrym miale komina nie trzeba czyścić całymi latami ( :( )

Jedynie wymiennik czyści się z popiołu.

W dodatku ten żar zjeżdża jak winda w miarę wypalania się paliwa.

Pozdrawiam.

Opublikowano

..... Bardzo zacny kolega M77 wskazał nam kiedyś filmik o pracy kotła z podajnikiem na pelet. Kocioł posiadał zamiast żeliwnego dzwonu nad paleniskiem, całkiem sporą dyszę - cylinder czyli palniko-dopalacz. Równie zacny kolega HESO błyskawicznie może nam to odnaleźć.

Kotły z podajnikiem uważam za kotły spalania KROCZĄCEGO; tak jak te na gaz, ropę. Trudno przypisać im dolne czy też górne palenie ?

popatrzcie na you tube ; wood stove.

Jest znakomita różnica pomiędzy swobodnym spalaniem a spalaniem z zastosowaniem specjalnych, choć bez prądu, technik. Kocioł z filmiku M77 działał porównywalnie do tego z you tube. Głośno.... ale już na ten temat pisałem i nie koniecznie mądrze, bo jestem hobbystą słabo praktykującym

Opublikowano

Witaj.

Znam, my znamy, stronę Stropuvy. Nawet pojawił się szczęśliwy posiadacz ale jakoś miernie i krótko się wypowiadał o kotle. Idea bardzo mi odpowiada, tylko praktyka podobno odbiega od założeń. Nie wiem kto ma rację. Wielu "forumowiczów", to jacyś kryptonaganiacze którzy zalecają jakąś firmę jak nowe pieczywo za 2.- złote. Kocioł to aż kilka, kilkanaście tysięcy plus koszt montażu. A może jesteś posiadaczem Stropuvy? i możesz nam go opisać?

Odnośnie ruchu paliwo - ruchome dysze , stałe dysze - ruchome ruszta to sposób jest całkiem obojętny i tak samo trudny ?

Górniak, dolniak ? Oczywiście nie powiem który z nich jest lepszy. Paliłem w obu i żaden nie pali mniej i efektywniej. Przy obu konstrukcjach trzeba myśleć . Oba można poprawić. Najlepiej za cudze pieniądze.

Z wyrazami sympatii def

Opublikowano

Witaj.

Mam szczęście ze jestem mieszkańcem MB3. nieszczęście to małe mieszkanko synowej,ogrzewane piecem kuchennym.Brak gazu,poza tym wszystko w nim mogę zrobic,nawet sprzedać. Przeżyłem piece kaflowe,

kocioł w kuchni,piece akumulacyjne.W pracy piece przemysłowe,teraz olejowy.Czytam forum,udzielam się żadko.

Mimo wieku (te cyferki przy imieniu)nadal interesuję się problematyką spalania w małych piecach i kotłach.

Parę twoich postów też mi się trafiło przeczytać.

pozdrawiam. henryk1953

Opublikowano

.... No to ja jestem nieco starszym rówieśnikiem o naturze (nie przystającą do wieku) "pomysłowego Dobromira". Za wiele zapłaciłem już "frycowe" ... ale są i jakieś małe dokonania; żyję o własnych siłach, a to dzisiaj sztuka. Na forum się udzielam ponieważ nie potrafiłem opanować dolniaka i jest tu sympatycznie... tak mi się wydaje. "W naszym wieku" łatwiej się dogadać bo doświadczenie życiowe ma wartość.

Zdrowia. def