Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

'DARAS107 no i o to chodzi że miałeś ale coś się stało powietrze to wredna rzecz dlatego najpierw odpowietrz c.o. a potem bojler , a czy zasilanie jest odkręcone do oporu bo żeczywiście jak więcej wody wypływa to odpowietrznik na bank pociągnie powietrze

Opublikowano

A może zapchany filtr przy pompce jest powodem tej sytuacji ?

I sama pompa zasysa powietrze .

(A co z tym zaworem za pompką - jest przymknięty?)

Opublikowano

Od wyłączania jeszcze żadna pompa nie padła. W bardziej rozbudowanych inst pompa obiegu grzewczego cwu np. jest wł i wył nawet kilanaście razy dziennie.

Przy odpowietrzaniu jw. to normalne. Gdy otwierasz zawór zasilania rusza pompa wymuszając obieg. Gdy woda użytkowa wypełniająca boiler jest zimna to rura powrotna zawsze będzie chłodniejsza. Grunt to żeby rura od strony zasilania była gorąca co będzie dowodem istnienia obiegu.

Opublikowano

kiminero ale tu brak zaworu różnicowego to grawitacja nie podoła

daras107 próbowałeś jak pisałem , jaki efekt

Opublikowano
kiminero ale tu brak zaworu różnicowego to grawitacja nie podoła

:( Chyba się starzeję, bo nie pamiętam kiedy i gdzie to napisałem...

DARAS107 gorąca rura zasilania to krok we właściwą stronę. Jeśli jej temperatura z czasem nie spada to znak, że jest bardzo mały przepływ na obiegu. Tu wracamy do mojej sugestii co do za małych zaworów boilera. Dopóki ich nie wymienisz nic innego nie wymyślę.

Te zawory grzejnikowe mają naprawdę bardzo znikomy prześwit i niewiele trzeba aby je przytkać.

Pozdrawiam i wyłączam się z wątku.

Opublikowano

DARAS 107 mam jeszcze taki pomysł na ciepłym piecu zakręć zawór dolny c.o na bojlerze poluzuj śrubunek na powrocie jak zasilanie będzie ciepłę i drożne to po chwili powinna polecieć ciepła woda ,oczywiście pompa chodzi a i jeszcze czy przez automat kapnie woda , jak nie to odkręć tą czerwoną nakrętke i cienkim spinaczem biurowym przez otworek od góry delikatnie naciśnij iglice aż poleci woda tylko BARDZO DELIKATNIE NIE USZKODŻ IGLICY . A jeśli masz na śrubunku ciśnienie i ciepłą wode to zakręć zasilanie a otwórz powrót powodzenia

ps. a ile poprzednio trwało nagrzanie ? 120 litrów grzeje SIĘ 40 minut 55 stopni CELCJUSZA

Opublikowano

Witam

A dziś zmiana przy bojlerze teraz nawet zasilanie do bojlera jest zimne dziwne i już nie mam pojęcia co jest, jak zaczynałem palić rura była ciepła jak reszta zasilania na układzie później na piecu ok 60 stopni a tu rura zasilania bojlera zimna ;)

Do mironw

- próbowałem ale bez zakręcania powrotu i jakie było moje zdziwienie jak tu ani kropli wody tylko siorpanie (jakby powietrze zaciągane do układu)

ile grzeje się bojler nie wiem bo nigdy nie sprawdzałem paliłem i miałem ciepłą wodę w kranie tyle

Opublikowano

Witam.Daras 107 wyzuć naczynie przelewowe ,kup naczynie przeponowe zrób uklad zamkniety pompka na 3bieg odpowietrzasz i po klopocie.Sam posiadam instalacje zamknieta i nie wiem co to zapowietrzony grzejnik czy bojler..

Opublikowano

Witaj

Bardzo chętnie ale teraz chce odzyska ciepłą wodę w bojlerze, jak się nie uda będzie trzeba pomyśleć o przeróbkach ;)

Do mironw

Zrobiłem jak kazałeś zakręciłem powrót bojlera rozkręciłem śrubunek i jakie było moje zdziwienie jak woda przestała lecieć (naleciało może ze 3 litry do wiaderka)i co to oznacza:

-brak wody w układzie czy w zbiorniku wyrownawczym

-ale dlaczego leciała zimna a nie ciepła

Opublikowano

Do mironw

Zrobiłem jak kazałeś zakręciłem powrót bojlera rozkręciłem śrubunek i jakie było moje zdziwienie jak woda przestała lecieć (naleciało może ze 3 litry do wiaderka)i co to oznacza:

-brak wody w układzie czy w zbiorniku wyrownawczym

-ale dlaczego leciała zimna a nie ciepła

CZEŚĆ . A czy test wykonałeś do końca zawór zasilania otwarłeś jeśli jest zatkany to nie będzie wody a jak drożny to brak wody w biorniku , bo widze że chcesz coś mieć a czasu brak ( popraw przelew ze zbiornika to PODSTAWA ) bo ta rurka z przelewu działa jak wężyk do spuszczania wina z balono , a rompa zaduża to wyleje ta dziurka też nie da rady

Opublikowano
Przesyłam szkic instalacji centralnego ogrzewania, przepraszam za jakość ale myślę ze będzie widać....

post-22750-1292538240_thumb.jpg

Dziękuję

Zdesperowany Darek

Witaj Darek.Przede wszystkim to naczynie wyrównawcze musi być podłączone osobną nitką bezpośrednio do wyjścia na kotłe.Tak jest żle.Jest za mały opad.

A właściwie go nie ma.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Problem z bojlerem rozwiązany - zawór na zasilaniu był totalnie zapchany kamieniem i innymi śmieciami, wymiana na zawór kulowy i juz jest spoko - woda ciepła jest.

Dziękuje bardzo wszystkim za zainteresowanie moim problemem i chęć pomocy w jego rozwiązaniu.

Pozdrawiam Daras