Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pisze temat w sprawie dwóch rożnych grzejników w dwóch różnych domach.

1.dom jednorodzinny grzejniki aluminiowe, jeden grzejnik na pietrze grzeje tylko w górnej połowie, dolna jest zimna od początku o ile dobrze pamiętam(ok 4 lata - grzejnik jest odpowietrzony) woda z pieca jest odprowadzana za pomocą pompki. (od razu mówie ze wcześniej tym się nie zająłem bo hydraulik powiedział ze tak musi być jednak teraz kiedy temp spadły to jest trochę chłodno w tym pokoju, więc proszę bez uszczypliwości ja fachowcem w tej dziedzinie nie jestem)

2.blok mieszkalny grzejnik prawdopodobnie żeliwny(nie widziałem) grzejnik grzeje w lewej połowie i gorą i dołem ale prawa jest zimna. zasilenie tego grzejnika jak i odpływ od niego znajdują się po prawej stronie czyli po tej zimnej.

Proszę jakieś skuteczne rady albo podpowiedzi jak rozwiązać problemy z tymi dwoma grzejnikami

Opublikowano

1. Najpierw dlaczego tak się dzieje. Prawdopodobnie za mały przepływ na feralnym grzejniku. Jeśli pozostałe grzeją po całości, to trzeba zabrać im trochę mocy poprzez ich przydławienie (nastawy wstępne na termostatach lub przykręcić zawory powrotne). To wymusi lepszy obieg w chłodny grzejniku. Nie zaszkodzi też najpierw sprawdzić na którym biegu jest pompa i ewent. go zwiększyć. Byłoby najprościej.

Przyczyna może być również inna. Za duży grzejnik do pomieszczenia w połączeniu z termostatem, który szybko zacznie się zamykać da ten sam efekt, tyle, że pomieszczenie powinno być dogrzane a jak piszesz, nie jest. Mogą też być inne. Przy instalacji PEX załamanie lub zaciśnięcie weża np. Są też sytuacje ekstremalne, kiedy wadliwe są urządzenia. Spotkałem się raz ze źle wykonanym zaworem, którego korpus był tak odlany, że nie miał prawie prześwitu.

2. To się kwalifikuję pod kategorię cudu.

Bez lepszych informacji raczej trudno o radę. Co na to spółdzielnia? Znaczy jej fachowcy?

Jedyne logiczne wytłumaczenie to możliwość zarośnięcia żeberek od strony zasilania, mułem, kamieniem, syfem?

Musiałyby zarosnąć w bardzo specyficzny sposób, czyli środkiem, zaś ich prześwity górny i dolny prawie w 100%, inaczej gorąca musiałby być przynajmniej góra po całości.

Jeśli są zawory odcinające, to zdjąć grzejnik i go przepłukać lu wymienić.

Opublikowano

1. na grzejnikach na pietrze sa pozakladane takie zwykle przykrecane zawory grzejnikowe a na odplywach niema, na dole sa zawory przelotowe(takie z motylkiem) i na doplywie i na odplywie.

spróbuje dziś przykrecic grzejniki i oczyscic filtr przed pompka ktora dziala juz na najwyzszym biegu.

2. wlasnie tez wydalo mi sie to niemozliwe ale tak mi powiedział znajomy wlasciciel tego mieszkania wiec pewnie tak jest. powiem zeby jak moze to go odkrecil i wyplukal dobrze, moze faktycznie tam cos zaroslo... a jak nie to niech sie spoldzielnia martwi...

Opublikowano
1. na grzejnikach na pietrze sa pozakladane takie zwykle przykrecane zawory grzejnikowe a na odplywach niema, na dole sa zawory przelotowe(takie z motylkiem) i na doplywie i na odplywie.

spróbuje dziś przykrecic grzejniki i oczyscic filtr przed pompka ktora dziala juz na najwyzszym biegu.

Spróbuj pogrzać z zupełnie usuniętym filtrem siatkowym. Instalacja ma już parę lat i raczej wypłukała się już, więc pompie nic raczej nie będzie.

Opublikowano

a wiec zrobilem tak. oczyscilem filtr siatkowy, niebyl mocno zabrudzony ale nieuruchamialem pompy bez niego, niechce ryzykowac niepotrzebnych kosztow.

przykrecilem wszystkie grzejniki troche i juz czuc roznice, grzejnik zaczyna robic sie cieply na dole. czy to moze oznaczac ze wystarczylaby wymiana pompki przy piecu na bardziej wydajna?

Opublikowano

To zależy czy na pozostałych grzejnikach za bardzo spadnie temperatura i przestaną dogrzewać pomieszczenia.

Jeśli dadzą radę to zostaw je przydławione i będzie bez kosztów. Usunięcie siatki pompie nie zaszkodzi.

Często spotykam się też z sytuacją, kiedy to wpięty w instalację boiler podłączony jest na dużych średnicach i ma pozostawione całkowicie otwarte zawory. Sytuacja dotyczy oczywiście instalacji z jedną pompą na kotle. Jeżeli u ciebie tak jest, to bez znaczenia jaką rurą masz wpięty boiler, przydław jego zawór powrotny do połowy.

Boiler najczęściek jest tuż przy kotle i "zabiera" dużo z wydajności pompy gdy ma zawory otwarte na full.

"Dopchnięcie" wody na piętro jest wtedy dla pompy dużo trudniejsze.

Prosta metoda do zastosowania w sezonie zimowym aby wyregulować przepływ na boilerze, to zamknąć jego zawór powrotny, później po paru minutach uchylać go stopniowo, aż poczujecz, że rura powrotna się rozgrzeje. Oznaczać to będzie, że boiler więcej przepływu nie przyjmie.

Opublikowano

Po przykreceniu grzejnikow niezmiejszyla sie znaczaco temperatura w pomieszczeniach, podejrzewam ze grzejniki nieoddawaly calej temperatury jaka pozyskaly.

Zrobie tak jak sugerujesz, prawdopodobnie jest odkrecony na full boiler i masz racje jest tylko jedna pompa.