Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po wczorajszej wizycie w domu następujące spostrzeżenia: temp. na piętrze 22-23 st. zużycie na te 12 godz. od rana to około 10-12 kg. Zauważyłem zjawisko cofania żaru w kierunku podajnika, zmieniłem zatem czas przerwy podtrzymania z koszmarnie długiego bo było 40 min. na 8 min. Po 2 godzinach przebywania w domu nie zauważyłem aby kocioł włączył się choć raz w tryb pracy- cały czas podtrzymanie, temp. na kotle 62-67- zadana 56. Dzisiaj rano o 5:30 temp. w pomieszczeniach bez zmian. Węgla ubyło znacznie mniej choć precyzyjnie nie potrafię określić- kocioł zaczynał pracować temp. spadła do 54st. Wnioski dla mnie to: praca oszczędna to praca w podtrzymaniu, jak najwięcej powierzchni palnika pokryte żarem. Aha i tak jak obiecałem sprawdziłem wymiennik: sadzy mało :) czyli otwarcie przesłony wentylatora i chyba również wyższa temp. samego kotła powodują żę zmniejsza się ilość sadzy. Proszę o komentarze i Pozdrawiam Wojt

Opublikowano

Witaj pisałem o tym wcześniej ale co tam :) dom około 130m2, na wykończeniu, strop wełna 20cm, ściany styropian 15cm, około 30m2 podłogówki reszta grzejniki. Z racji że dom jeszcze nie skończony, drzwi wejściowe deski ocieplone styropianem i foliami, jak to na budowie, wchodzę przez kotłownie. C.w.u. jeszcze nie podłączone, bo nie ma potrzeby. Kocioł Gaur Duo 25kW. Opał: ekogroszek z Piekar chyba. Czasem dom jest wychłodzony, bo palę w zależności od potrzeb, ale gdyby udało mi sie zejść ze zużyciem do 10-12 kg na dobę przy temp. w pomieszczeniach w granicach 12-15 st. to może zastanowiłabym się nad paleniem na stałe. Ustawienia sterownika st 40: tłok pozycjonowany, przerwa podawania:30s. dmuchawa 30%- przesłona otwarta na max., klapka w popielniku zamknięta, szyber do komina przymknięty. Popiół prawie książkowy. Wachania w spalaniu najprawdopodobniej spowodowane sporadycznym paleniem i wychłodzeniem budynku- nowe ściany, strop odlewany, sporo słupów betonowych, a to pochłania energię. Teraz po niedzielnych ustawieniach i wczorajszej korekcie ustawień tryby podtrzymania spalam około 25kg groszku na dobę. Aha 4D zdławiłem i jest otwarty w 1/4 położenia. Czy można jeszcze coś pokombinować? Więcej szczegółów w moich starych postach sprzed tygodnia chyba. Pozdrawiam.Wojt

Opublikowano
Witaj pisałem o tym wcześniej (...)

Trzeba było po prostu kontynuować swój poprzedni wątek "Moje ustawienia Gaur Duo" - byłoby wszystko jasne.

Opublikowano
witam powiedz mi czym palisz i jakie masz ustawienia pieca?

Witam podawanie węgla w trybie praca - tłok pozycjonowany- w Gaurze jest to około 12s., dmuchawa 30%, przerwa podawania 30s., przerwa podtrzymania 8 min. praca w podtrzymaniu 12s., temp. zadana 56st. Przesłona wentylatora otwarta na max. Węgiel z Piekar. Pozdrawiam.Wojt

Opublikowano
Witam. Po wczorajszej wizycie w domu następujące spostrzeżenia: temp. na piętrze 22-23 st. zużycie na te 12 godz. od rana to około 10-12 kg. Zauważyłem zjawisko cofania żaru w kierunku podajnika, zmieniłem zatem czas przerwy podtrzymania z koszmarnie długiego bo było 40 min. na 8 min. Po 2 godzinach przebywania w domu nie zauważyłem aby kocioł włączył się choć raz w tryb pracy- cały czas podtrzymanie, temp. na kotle 62-67- zadana 56. Dzisiaj rano o 5:30 temp. w pomieszczeniach bez zmian. Węgla ubyło znacznie mniej choć precyzyjnie nie potrafię określić- kocioł zaczynał pracować temp. spadła do 54st. Wnioski dla mnie to: praca oszczędna to praca w podtrzymaniu, jak najwięcej powierzchni palnika pokryte żarem. Aha i tak jak obiecałem sprawdziłem wymiennik: sadzy mało :( czyli otwarcie przesłony wentylatora i chyba również wyższa temp. samego kotła powodują żę zmniejsza się ilość sadzy. Proszę o komentarze i Pozdrawiam Wojt

Witam Wojtek

Czy mozesz mi napisac jeszcze jaki masz ustawiony czas "Pracy w podtrzymaniu-podawania" , "Opoznienie wyl. nadmuchu" oraz "opoznienie zalaczenia podajnika"??

Opublikowano

Witam. Ostanio opóźnienie zmniejszyłem do 0 tzn chyba jest ustawiona na 1%. Teraz znów nie palę automatycznie bo zabrakło mi suchego opału. Jak Ci się cos uda to napisz bo ciekawi mnie to. A tak apropos to czytałem wczoraj w jakimś poście neo, żę przesłona dmuchawy powinna być możliwie zamknięta- straty kominowe a praca w podtrzymaniu generuje więcej sadzy. Więc spróbuj może również coś z tymi wskazówkami zrobić- jak będę miał suchy opał napewno wypróbuje. Pozdrawiam. Wojt

Opublikowano

Ok to jak cos to czekam na jakies info. Ja juz zmienialem na wiele sposobow ale wciaz spalanie jest duze. Co do przeslony to moja wersja wyposazenia nie obejmowala jej :D ;) Kombinuje dalej jak tylko cos mi sie uda to zaraz napisze. Dzieki pozdro lasiek

Opublikowano

Witam poniewnie.

Ostatnio troche posiedziem przy piecu no i zmniejszylo sie spalanie. Przy poprzednich ustawieniach i przy temp zew. -12 do -15 spalanie bylo ok 50kg/24h teraz 30-32kg/24h mialu 25000kJ a przy temp zew ok 0 do 25kg/24h. Moje obecne ustawienia:

Praca

Czas podawania 13sek

Przerwa w podawaniu 45sek

Nadmuch 6 w skali do 10

Podtrzymanie 10min

Podtrzymanie

Praca w podtrzymaniu 11sek

Opoznienie wyl.nad. 35sek

Opoznienie zal.podajnika 10 sek

Nadmuch 5 w skali do 10

Temperatura wew.

-parter ok 20oC

-pietro ok 22oC

Po nowym roku jak tylko bedzie temp znosna zaloze zawor 4d i rowniez sprobuje na groszku o granulacji do 40mm i napewno sie pochwale