robogaz Opublikowano 1 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Witam wszystkich.Przyznaje że nigdy nie paliłem w górniaku na tz. ręke lub miarkownik.Paliłem tak ale w dolniaku.Chciałbym się dowiedziec o technice palenia.Czy jest opcja palenia miału samego.Czy trzeba poczynic jakies dodatkowe kroki? Bardziej interesowałoby mnie palenie na ręke.Prosze o podpowiedż.Cały czas palę na sterowniku ale z ciekawości chciałbym spróbowac popalic na naturalnym ciągu. Cytuj
ramzeus Opublikowano 1 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Tutaj msz wszystko jeśli chodzi o spalanie górne bez dmuchawy:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego. Trochę tego jest ale wieczory długie. Cytuj
robogaz Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor #3 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Ok dzieki bede studiował.Ale bardziej chciałem poznać strone praktyczną a nie tylko teorie ale dzięki. Cytuj
ramzeus Opublikowano 2 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2010 No cóż, strona praktyczna o tylko na zasadzie własnych prób i błędów ale zawsze warto poczytać aby wiedzieć od czego zacząć. Miłej lektury. Cytuj
robogaz Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor #5 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Tutaj msz wszystko jeśli chodzi o spalanie górne bez dmuchawy:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego.Trochę tego jest ale wieczory długie. Oczywiscie poczytałem forum muratora i po przerobieniu tego na miałe to nie ma wyników.Robie tak zasypuje miału i zapalam od góry.Zamykam piec ,uchylam popielnik na ok.2-3 mm i klapke PW na jakieś 1-1,5cm.Pali się bardzo ładnie ale dopuki pali się drewno którym rozpalam a potem zaczyna systematycznie temperatura iść w dół.Kocioł osiąga wtedy zadaną 65*C temp. spalin na poziomie 200*C.Na węglu napewno nie ma tyle kombinacji ale jak napisałem chce się dowiedzieć jak to zrobić na miale.W muratorzetroche jest ale to nie to.Pozdrawiam. Cytuj
IVEN Opublikowano 3 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 3 Grudnia 2010 bo powyższa metoda nie dotyczy miału. Miałem możesz palić tylko przy pomocy wentylatora. Bez wentylatora powietrze nie da rady przejść przez warstwę ubitego miału . Metodą naturalnego ciągu można palić tylko węglem sortymentu groch lub orzech (ja tak palę)gdzie powietrze bez trudu przebija się spod rusztu przez warstwę węgla , a przez miał nie daje rady dlatego kocioł u ciebie wygasa. Cytuj
robogaz Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor #7 Opublikowano 3 Grudnia 2010 "IVEN" dzięki za odpowiedż dzisiaj już do tego doszedłem i ok jest na drewnie i weglu od góry.Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi