mi8sio Opublikowano 27 Listopada 2010 #1 Opublikowano 27 Listopada 2010 Witam. Jestem palaczem w bloku po powierzchni ok 1000m3. Są zamontowane dwa piece(duży i mały) na ekogroszek z podajnikiem i dmuchawą. Przy włączonym dużym piecu z ustawieniami 1min przerwa i 25 sek. podawanie temp. ustawiona na 48 stopni piec nagrzewa wodę tylko do 42-43 stopni i dalej nie daje rady. Gdy ustawi się więcej sekund podawania to spali więcej węgla a raczej nie spali bo wychodzą na pół spalone skały. Co zrobić aby temp w grzejnikach była większa? Cytuj
bubu64 Opublikowano 27 Listopada 2010 #2 Opublikowano 27 Listopada 2010 Kolego. Kiedy zwiększasz ilość węgla w jednostce czasu, to automatycznie musisz zwiększyć ilość powietrza. Cytuj
mi8sio Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor #3 Opublikowano 27 Listopada 2010 Kolego.Kiedy zwiększasz ilość węgla w jednostce czasu, to automatycznie musisz zwiększyć ilość powietrza. a jak mam niby zwiększyć ilość powietrza jeżeli nadmuch jest cały czas na max Cytuj
Kadafi Opublikowano 27 Listopada 2010 #4 Opublikowano 27 Listopada 2010 Koledze chodziło pewnie o czas pracy dmuchawy. Cytuj
vernal Opublikowano 27 Listopada 2010 #5 Opublikowano 27 Listopada 2010 a jak mam niby zwiększyć ilość powietrza jeżeli nadmuch jest cały czas na max Tu możnaby spokojnie zadzwonić do producenta i spytać dlaczego tak a nie inaczej dobrali dmuchawę. Oni robili testy na tym kotle i wiedzą przede wszystkim jakie ustawienia odpowiadają maksymalnej mocy TEGO kotła. Chyba będzie najprościej. Oczywiście wszelkie dalsze wątpliwości w temacie możesz kierować tutaj. Cytuj
bubu64 Opublikowano 28 Listopada 2010 #6 Opublikowano 28 Listopada 2010 Dmuchawa na max? spróbuj zmniejszyc moc dmuchawy i zwiększyć czas przerwy. Morze być tak, że przy zbyt dużej mocy dmuchawy całe ciepło uzyskane ze spalania ucieka w komin. Cytuj
sorier Opublikowano 28 Listopada 2010 #7 Opublikowano 28 Listopada 2010 A tak przy okazji zapytam. Czy <palacz> to osoba która musi posiadać jakiekolwiek kwalifikacje do wykonywania tego zawodu? Oczywiście poza predyspozycją fizyczną :) Z powyższego tematu wnioskuje że chyba nie musi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi