Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :lol:

Jestem "szczęśliwym" posiadaczem kotła Viadrus U22 ze sterownikiem RecalArt. Od 2 sezonów nie potrafię dojść do ładu z ustawieniami. Wypiszę wszystkie informacje jakie wydają mi się istotne

-zużycie węgla ok. 25kg na dobę przy tem. zewnętrznej ok. 5st. w domu jest 21st. dom 120m "kostka" nieocieplony

-ilość popioło-żużlo-czegoś po tygodniu- full pod samą górę retorty...

-po tygodniu również muszę wyczyścić cały piec, ponieważ ilość sadzy jest tak duża, że wydostawanie się dymu do komina jest prawie niemożliwe

-obecne ustawienia U1-15sek U2-45sek U30-30min. ustawienia wentylatora. szczelina na grubość palca, szyber otwarty

-temp. na pokrętle sterownika 55st.

-nie wiem czy to istotne... w pokojach posiadam grzejniki z termostatami, skręcone są na 3/5.

-z węglem już eksperymentowałem i praktycznie z każdym jest tak samo...więc przypuszczam że błąd jest gdzieś w ustawieniach pieca.

Zamieszczam klika zdjęć... mozliwe że one lepiej oddadzą stan rzeczy niż mój opis

Zdjęcia zrobione po 3 dobach od wyczyszczenia pieca w środku na błysk... :/ według mnie tak to nie powinno wyglądać....Czy ktoś z was jest uzytkownikiem takiego pieca? czy ten typ tak ma? da się z tym dojść do ładu?

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc...

zdjęcia w załączniku

post-21749-1290547726_thumb.jpg

post-21749-1290547743_thumb.jpg

post-21749-1290547770_thumb.jpg

post-21749-1290547784_thumb.jpg

post-21749-1290547798_thumb.jpg

post-21749-1290547810_thumb.jpg

Opublikowano

Skróć czas podawania, bo węgiel nie nadąża ze spalaniem i spada z retory, zwłaszcza że dajesz mało powietrza. I wydłuż trochę czas przerwy. Jak jest mało powietrza (a teraz jest ciepło, więc i słabszy ciąg), to węgiel się wolniej pali, toteż trzeba podawać go wolniej. Spróbuj ustawić np. U1/U2 = 5/20.

No i wybierać popiół trzeba przynajmniej co 2 dni. Przez tydzień uzbiera się go sporo.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
Skróć czas podawania, bo węgiel nie nadąża ze spalaniem i spada z retory, zwłaszcza że dajesz mało powietrza. I wydłuż trochę czas przerwy. Jak jest mało powietrza (a teraz jest ciepło, więc i słabszy ciąg), to węgiel się wolniej pali, toteż trzeba podawać go wolniej. Spróbuj ustawić np. U1/U2 = 5/20.

Dziękuję za szybką odpowiedź kwestia jest jednak taka że jak zmniejszę czas podawania to po kliku cyklach górka maleje i maleje i zaczyna palący się węgiel schodzi poniżej poziomu retorty...

Opublikowano

Witam ja mam podobny piec tylko 35 kw zmien nastawy masz za mało powietrza ustaw przeslone tak na około polowe otwarcia i daj u1-5 u2-18zobacz jakie zmiany to przynosi.Nawet możesz dać u2-15. Jeśli kopczyk dalej maleje to trzeba sprawdzić ustawienia serwisowe może tam jest zly czas podawania w podtrzymaniu. To on własnie odpowiada za utrzymanie kopca .Istotny jest czas przedmuchu w podtrzymaniu. Ale to opcja serwisowania i nie ma wejścia tylko może serwis lub instalator. Masz wiele sadzy to za mało tlenu do spalania.

Opublikowano

Tak oglądając te fotki to się zastanawiam czy ten wymiennik z palnikiem retortowym to szczęśliwe rozwiązanie.

Ja walczę z tym piąty sezon. Sterownik mam starszy geco. minimalny czas na potrzymaniu to przedmuch co 5min. I tak kopczyka niet. Jedyny sposób zmniejszyć powietrze, ale wtedy kopci jak lokomotywa. Przerobiłem już wszelkie kombinacje podawanie/postój na kilku gatunkach węgla.