AD2 Opublikowano 20 Listopada 2010 #1 Opublikowano 20 Listopada 2010 Witam! Posiadam 5 letni Piec Protech Karo ( z podajnikiem tłokowym ) , od wczoraj zaczął mi się blokować podajnik .Piec potrafi pracować 2 godziny , po czym zablokuję się podajnik , po stuknięciu szuflady i ponownym zasterowaniu ręcznym piec pracuje. Proszę o poradę co może być przyczyną tej usterki. Cytuj
End Opublikowano 21 Listopada 2010 #2 Opublikowano 21 Listopada 2010 Być może kondensator przy silniku traci pojemność. Silnik nie ma wtedy odpowiedniej mocy. Cytuj
xhumungus Opublikowano 21 Listopada 2010 #3 Opublikowano 21 Listopada 2010 Przy silniku nie ma żadnego kondensatora, wyjmij tłok i go wyczyść . Cytuj
groszek Opublikowano 21 Listopada 2010 #4 Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam ! Nie posiadam co prawda kotła Protech Karo. Mój też ma jednak podajnik tłokowy. I silnik napędowy podajnika ma kondensator. Warto więc zastosować obie rady: xhumungus'a i End'a. Wyjąć tłok i wyczyścić komorę podajnika, ale też sprawdzić kondensator. Po pięciu latach ma prawo szwankować. Pozdrawiam. Cytuj
AD2 Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor #5 Opublikowano 23 Listopada 2010 Witam! Wczoraj wymieniłem kondensator, piec pracuje jak nowy, dzięki za pomoc. Cytuj
Kadafi Opublikowano 24 Listopada 2010 #6 Opublikowano 24 Listopada 2010 Przy takich dolegliwościach wymiana kondensatora to pierwsza sprawa. Uszkodzony kondensator powoduje że uzwojenie rozruchowe w silniku nie pracuje jak trzeba i silnik nie może wystartować. W zależności od wykonania silnika kondensator może być przymocowany do jego boku lub znajdować się pod pokrywą ze stykami podłączeniowymi dlatego na pierwszy rzut oka go nie ma :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi