orzech1976 Opublikowano 10 Listopada 2010 #1 Opublikowano 10 Listopada 2010 Witam Sytuacja wygląda następująco 1. Piec ekogroszek 2. Piec kondensacyjny gazowy Pytanie Jakie trzeba zastosować sterowanie, żeby te dwa piece współpracowały ze sobą bez żadnego włączania i wyłączania tych urządzeń tzn palę w piecu ekogroszek piec kondensacyjny nie włącza się; wygasa w piecu gazowy załącza się przy niedogrzaniu pomieszczeń W domu będzie zamontowany EUROSTER (jak go spiąć z tymi dwoma piecami) Jeżeli taki temat już był prosiłbym o jakiś link Z góry dziękuję Cytuj
Gość mak Opublikowano 10 Listopada 2010 #2 Opublikowano 10 Listopada 2010 To wcale nie jest prosty temat. Podłączanie w jednej instalacji dwóch rodzajów kotłów a do tego pracujących w układzie zamkniętym i otwartym to specyfika polskiego rynku. Jest ostatnio moda na takie układy (częściej jest to kocioł gazowy i kominek ale obserwując forum widać że inwestorzy myslą o takich rozwiązaniach jake chcesz zastosować. Ogólnie jestem przeciwy takim rozwiązaniom, bo tak naprawdę to połaczenie dwóch instalacji o całkiem innej specyfice (szczególnie przy gazowym kotle kondensacyjnym), i jest niestety bardzo drogim pomysłem na etapie inwestycji ( dwa kotły, wymiennik ciepła, dodatkowe pompy, dodatkowe układy regulacji) które chyba nigdy się nie zwrócą. Z automatyzacją takich układów jest też problem (niektórzy producenci kominków proponuja ciekawe rozwiązania) chociaż współpraca jest możliwa gdy zewnętrzny sterownik zablokuje pracę palnika co jest nie zawsze możliwe i tu będzie konieczna pomoc techniczna producenta kotła. Najczęściej przełaczenia wykonuje się ręcznie, przy okazji blokując zaworami zbędne obiegi. Ciekawy artykuł znajdziesz pod linkiem ponizej, chociaż dotyczy kominków . http://kominki.org/systemy_grzewcze/techni...-grzewczym.html Cytuj
bubu64 Opublikowano 10 Listopada 2010 #3 Opublikowano 10 Listopada 2010 Przy takich układach, do regulacji pracy obu kotłów i regulacji temperatury w pokoju, najlepiej zastosować sterownik swobodnie programowalny, ale to już wyższa szkoła jazdy. Np.sterownik LOGO simensa. Cytuj
orzech1976 Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor #4 Opublikowano 12 Listopada 2010 A jak wy macie rozwiązane takie połączenie (nie chodzi mi o hydrauliczne sprawy ) Czy może trzeba zastosować 2 EUROSTERY do każdego pieca osobny Czy są może jakieś sterowniki łączące te dwa urządzenia grzewcze ? Gdyby to miał być kominek lub jakiś śmieciuch wcale nie zastanawiał bym się nad łączeniem tego ale ekogroszek przeważnie pracuje ciągle i chodzi o utrzymanie komfortowej temp w domu, a zakładanie dwóch EUROSTERÓW (trochę śmieszne mi się wydaje) Cytuj
vernal Opublikowano 12 Listopada 2010 #5 Opublikowano 12 Listopada 2010 Masz rację - to byłoby śmieszne. Euroster w znaczeniu termostatu pokojowego może obsługiwać dowolną ilość układów. W tym prostym przypadku (2 obwody) wystarczy zastosować 1 przekaźnik. Ten oto przekaźnik przełączy sterowanie do pieca gazowego w momencie zaistnienia odpowiednich do tego warunków. Tak więc sam Euroster nie jest tu żadnym problemem. Trudniejsze jest fizyczne połączenie obu układów i zastosowanie takich urządzeń wykonawczych aby układy mogły się przełączać i badać/identyfikować warunki jakie tam panują. Czyli dokładnie to, o czym wspomniał kol. mak. To dokładnie trzeba przeanalizować przyjmując, że 1 Euroster wystarczy. Pozdrawiam. Cytuj
orzech1976 Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor #6 Opublikowano 12 Listopada 2010 A gdzie taki przekażnik można kupić i jak to można połączyć Cytuj
vernal Opublikowano 12 Listopada 2010 #7 Opublikowano 12 Listopada 2010 To jest naprawdę najmniejszy problem w tym zagadnieniu. Radzę Ci skupić się na innych aspektach. Przekaźniki kupuje się w sklepie elektronicznym. A jak połączyć to zależy np. od tego na jaką "komendę" włącza się piec gazowy, jaki sygnał mówi:"groszek się skończył, grzej gazem" itp. To zależy od logiki układu. Ważne są też napięcia sterowania (najczęściej 12V ale może być i 230V). Dla elektronika to bułka z masłem. Najpierw musisz mieć te 2 układy rozpracowane jak mają się zachowywać osobno no i przełączanie z 1 na drugi (opisane warunki i co się ma stać). Musi działać hydraulika. Wtedy można się zająć termostatem pokojowym. Cytuj
orzech1976 Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor #8 Opublikowano 12 Listopada 2010 Hydraulika będzie chodzi mi bardziej jakie muszę zrobić okablowanie przed wylewkami i płytkami w kotłowni Hydraulika będzie standardowo jak się robi na układzie z piecem gazowym Czyli układ otwarty piec ekogroszek wymiennik płytowy i na układ zamknięty gazówka Ciepła woda ma być z gazowego Jeżeli miałby być jeden EUROSTER chciałbym żeby termostat pokojowy zarządzał ekogroszkiem lub gazówką dlatego myślałem o tych dwóch termostatach I jeszcze jedno pytanie Zamierzam zrobić ogrzewanie podłogowe na jakimś kupnym zestawie mieszającym (PIRANDELLI) jakie zastosować sterowanie do takiego zestawu -czy ten zestaw ma chodzić cały czas przez całą zimę -termostat włączający pod wpływem temperatury (czujnik na rurze zasilającej) -czy są jakieś inne sterowniki No i co się dzieje gdy termostat pokojowy wyłączy piec gazowy (pompa od ogrzewania podłogowego ma pracować) Przepraszam może są to banalne pytania ale nie miałem bardzo do czynienia z takimi układami (u nas bardzo mało ludzi zakłada ogrzewanie na gaz) przeważnie czarny węgiel, a zastosowanie jednego źródła ogrzewania jest prostsze do zautomatyzowania pozdrawiam Cytuj
vernal Opublikowano 12 Listopada 2010 #9 Opublikowano 12 Listopada 2010 Okablowanie to też nie problem. Ale skoro chcesz to mieć pod płytkami... Do sterowania z Eurostera jest potrzebny 1 kabelek 2 żyłowy (drut cieniutki, sygnałowy) prowadzący z miejsca umieszczenia eurostera do sterownika w kotłowni. Na wszelki wypadek możesz wybrać 2 potencjalne miejsca w domu na termostat pokojowy i z nich pociągnąć 8 żyłowe (a co!) skrętki. No i 1 skrętka między piecami. Ale to nadal tak w ciemno. Najpierw potrzebny jest plan działania. Ja na przykład nie wiem jak to ma działać - po co 2 kotły i co który ma robić w danym momencie i dlaczego. To jest podstawa. Jeśli masz to gotowe, to powyższe informacje mogą pomóc. Pozdrawiam. Cytuj
orzech1976 Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor #10 Opublikowano 13 Listopada 2010 Chodzi mi tylko żeby gazówka w chwili rozpalania kotła ekogroszek (np. palenie na zastępczym ruszcie) nie załączała się no i jak sterować temp w domu przy tych urządzeniach (podepnę EUROSTER tylko do gazówki to nie będzie działać przy ekogroszku i na odwrót) stąd był ten pomysł na dwa EUROSTERY Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi