Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie srednice rur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolejny raz!Widze ze tutaj jednak nie ma Co liczyc na pomoc .CO JEST Z WAMI "fachowcy"UMIECIE TYLKO ZAWOR 4D MONTOWAC?????

Ale jakby czasem ktos sie znalazl co ma pojeci to przypomina temat:

Mam problem z dobraniem srednicy rur (miedz)w moim przyszlym c.o.

Mam kociol"Kruk" 40KW ze sterowaniem,opalany weglem.Ma on ogrzac powierzchnie 330 m2 plus ciepla woda urzytkowa.Beda trzy piony,obciazone po ok.11kw karzdy i c.w.u.Z kotlowni do ostatniego grzejnika jest ok.6,5m wysokosci.Bedzie pracowal w systemie zamknietym i zaworem 4d.

Jaka srednice dac w piwnicy?(moze to byc 28,czy to za malo?)

Jaka na piony?(22?)

Gdzie i jak zalozyc przeponowe naczynie wzbiorcze?(ijaka pojemnosc?)

Czy moge pod wylewke dac rury z miedzi twardej-lut mieki,oczywiscie w oslonie?

Bede wdzieczny za kazda informacje.Jesli to mozliwe to prosilbym o schemat([email protected])

Dzieki!

Opublikowano

Z pewnością teraz wszyscy poczują się zmobilizowani do odpowiedzi. Nie ma to jak grzecznie poprosić o pomoc...

To jest dobrowolne forum. Nie ma żadnej pewności, że wszystkie wątki kończą się odpowiedzią. Nie rozumiem na jakiej podstawie już drugi raz w taki sposób żądasz odpowiedzi. Bardzo mi przykro, że się jej nie doczekałeś - ale to wszystko co mogę powiedzieć.

Opublikowano

Spróbuję ci trochę pomóc.

Zacznijmy od tego ze twoja instalacja nie może pracować w układzie zamkniętym przy piecu na paliwo stałe. Chyba że zamontujesz wymiennik co w tym przypadku nie ma sensu. Tak więc musisz mieć naczynie wzbiorcze o którym piszesz dalej.

Naczynie oczywiście ciągniesz osobną rurką najwyżej jak potrafisz :D Wmontowujesz je w piec PRZED jakimikolwiek zaworami ( czterodrożnymi, itp...) Srednica wystarczy 22.

Z pieca proponuje ten kawałek wyjedź sobie ten kawałek na 35 a piony już pużniej na 22.

Pod wylewke możesz dać obojętnie jakie rury ale łączysz tylko na twardo. ZADNYCH MIEKKICH LUTóW

Jakieś schematy znajdziesz właśnie przy opisach zaworów 4 drogowych.

powodzenia

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wszystko co puszczasz w betonie dla przypomnienia w oslonie bo instalacja pracuje wiec otulina albo peszel zeby uniknac przykrych niespodzianek w pozniejszym okresie eksploatacji

Opublikowano
Pod wylewke możesz dać obojętnie jakie rury ale łączysz tylko na twardo. ZADNYCH MIEKKICH LUTóW

Z tym sie zdecydowanie nie zgodzę.Ktoś,kto nie jest pewny swoich lutów nie powinien się w ogóle za to brać.

Lut twardy można tak samo sknocić jak i miękki.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam! Podepne się podstępnie pod temat. Moje pytanie dotyczy średnicy rur Pex w mojej przyszłej instalacji. Instalacja ma być w systemie pex/al/pex na złączki skręcane. W całym obiegu będzie ok. 25-30litrów wody którą będzie ogrzewać grzałka o mocy 2000W z termostatem ustawionym na 75 stopni a grzałką będzie sterować regulator temperatury Auraton. Jednak to co mnie niepokoji to średnica rury pex na wyjściu z grzałki pierwsze 1.5m to stal 5/4 przechodząca w pexa 25fi i dalej jak na schemacie 20fi i do grzejników aluminiowych 16fi. Zastanawiam się jednak czy zaraz przy grzałce nie przejść z 5/4 na 3/4 i po 1.5m przejść nie na 25fi tylko już na 20fi apotem już normalnie na 16fi do grzejników. Dodam tylko że bedzie to system trójnikowy grzałka bedzie znajdować się w piwnicy pompa na powrocie grzejniki i naczynie przelewowe na parterze. Proszę o poradę jeśli chodzi o dobór średnic rur i nie tylko.

Schemat: http://satro.wrzuta.pl/obraz/pyfIZLdaGb/

Opublikowano

Witaj,

Będzie dobrze. Jednak nie zapomnij o zaworach regulacyjnych na powrocie grzejników i na zasilaniu. Łatwiej będzie ustawić pracę instalacji.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Dzięki Piotrek za opinię. Czyli że 20-tki i 16-tki w tym moim obiegu mi wystarczą tak! Mam jeszcze jeden dławiący mnie dylemat odnośnie tej grzałki. Otóż grzałka ta składa się z 6-litrowego zbiornika w któym można zamontować dwie grzałki. I teraz nie wiem czy uzbroić tylko jedno wejście na grzałkę 2000W czy może dać dwie grzałki po 1500W. Czy 6-cio litrowy zbiornik nie będzie za mały?? Tak mały zbiornik będzie chyba powodował że woda nie będzie się zagrzewała a tylko ciągle podgrzewała co na logikę powodować będzie niemal ciągłą pracę grzałki. Przypomnę że cały obieg będzie miał w granicach max 30-35 litrów wody. Chociaż też tak sobie myślę że przecież regulator temperatury w mieszkaniu powinien chyba rozwiązywać ten problem?

Opublikowano

Proponowałbym większy zbiornik. Bo 6 litrow ogrzanej elektrycznie wody na 30 litrów objetości pozostalej części instalacji może być mało. Jednak pozostawiłbym ten 6 litrowy ogrzewacz, który będzie pracował w układzie ogrzewacza przepływowego. Co do grzałek - musisz sam obliczyć zapotrzebowanie cieplne ogrzewanedo mieszkania czy domku. Bo grzałka 2 kW da Tobie 2 kW, czyli teoretycznie ogrzenie 20 m2 mocą 100 W/m2. Im gorsze docieplenie i większe straty np. nieszczelnymi oknami tym bardziej potrzebna jest wieksza moc grzewcza. Ja jednak niezależnie od zapotrzebowania podłączyłbym grzałkę trójfazową np. 3 x 1 kW lub innej niezbędnej mocy. Podłączając 3 fazy uzyskujesz mniejsze obciążenie instalacji elektrycznej i zwiększa się Tobie powierzchnia odbioru ciepła czyli efektywność, bo grzeje nie 1 grzałka tylko 2 lub 3. Warunek - trzeba mieć podłączone do obiektu 3 fazy ( najlepiej z dwutaryfowym licznikiem energii elektrycznej ).

Pozdrawiam

Piotr