darekele Opublikowano 31 Października 2010 #1 Opublikowano 31 Października 2010 WITAM kociołek już wybrałem optima komfort plus 15kw na moje 120 m2 i 120 l z.c.w wystarczy no i mam jeszcze dodatkowe 30m2 których na razie nie zamierzam ogrzwać rórki do rozdzielaczy juz rozciagniete została jeszcze instalacja w samej kotłowni nie rysowałem obiegu c.w.u i zaworu bezpieczęstwa na bojlerze ale to chba oczywiste poniżej muj schemat proszę o komentarz czy wszystko jest OK <script src='http://img713.imageshack.us/shareable/?i=ryskotowni.png' type='text/javascript'></script><noscript></noscript> Cytuj
Marek Opublikowano 31 Października 2010 #2 Opublikowano 31 Października 2010 kilka rzeczy do poprawki nie własciwei podłaczone naczynie , odpowietrznik auto ?? po co co ma robic TZM na powrocie dlaczego zasilanie podłogówki po pompie co , w przypadku pracy samej podłogówki dodatkowe opory zawory przed rozdzielaczami sa na rurkach ?? czy na rozdzielaczach rury ocynk to koniecznosc czy swiadomy wybór pompa co musi byc 25-60 ? popraw błedy Cytuj
Kadafi Opublikowano 31 Października 2010 #3 Opublikowano 31 Października 2010 Rura do naczynia 0,5 cala - chyba żartujesz. I nie razi cie w oczy RÓRA ? Cytuj
darekele Opublikowano 31 Października 2010 Autor #4 Opublikowano 31 Października 2010 kadafi nie proszę o krytykę ortografi ,szczeże jest mi to zupełnie obojętne czy u czy ó wymawia sie tak samo czyta też ;) a co schematu jeżeli masz coś do schematu to wytłumacz a nie pisz że żartuje Cytuj
darekele Opublikowano 31 Października 2010 Autor #5 Opublikowano 31 Października 2010 Marek w sumie nie potrzebny ten odpowietrznik na naczyniu TZM myslałem że ma utrzymywać temperature powrotu na okreslonej temperaturze np:55stopni raczej praca samej podłogówki odpada jest ona tylko dodatkowa do grzejników ale masz racje tak bedzie lepiej wrazi np awarii pompki c.o. a rury jakie proponujesz może PP pompa C.O. nie musi być 25-60 myślałem ze sporo tych grzejników to i pompke dałem wiekszą Cytuj
Mushasi Opublikowano 31 Października 2010 #6 Opublikowano 31 Października 2010 Schemat z grubsza ok uwagi do niego też , ortografia cóż , nie każdy jest polonistą . Filtr zastosował bym jeden zbiorczy na powrocie do pieca piec też dobrze dobrany nie przekraczaj jednak jego mocy instalując dodatkowe grzejniki . Cytuj
darekele Opublikowano 31 Października 2010 Autor #7 Opublikowano 31 Października 2010 zawory są na rurach a na poszczególne grzejniki są mini zaworki na rozdzielaczach a dlaczego rury stalowe ocynkowane są złe ? <script src='http://img153.imageshack.us/shareable/?i=kotownia2.png' type='text/javascript'></script><noscript></noscript> Cytuj
darekele Opublikowano 31 Października 2010 Autor #8 Opublikowano 31 Października 2010 stosując 1 filtr na powrocie musialbym dac dodatkowe zawory odcinające , (filtr trzeba czyścić ) a przy pompkach są w razie wymiany Cytuj
Mushasi Opublikowano 31 Października 2010 #9 Opublikowano 31 Października 2010 nie pisałem że źle ale że dałbym Cytuj
darekele Opublikowano 31 Października 2010 Autor #10 Opublikowano 31 Października 2010 ja tez nie pisałem że jeden filtr to zły pomysł tylko zastanawiam sie jak go wsadzic bez montowania dodatkowych zaworów dzieki za poddanie pomysłu zawsze to 1 filtr mniej pogłówkuje to może cos wymyśle jak ten poprawiony ci sie widzi nie dowiedziałem sie tylko dlaczego rury stalowe ocynkowane sa złe do c.o. Cytuj
Mushasi Opublikowano 31 Października 2010 #11 Opublikowano 31 Października 2010 Zamiast tłumaczyć daje linka ale nie są to jakieś porażające błędy Rury ocynkowane a CO Cytuj
Mushasi Opublikowano 31 Października 2010 #12 Opublikowano 31 Października 2010 sory internet mi się krzaczy i wgrało mi się 2 razy to samo Cytuj
darekele Opublikowano 31 Października 2010 Autor #13 Opublikowano 31 Października 2010 no dobrze poczytałe ogólnie ze koroduja , to jaki bys polecił ,ma zgrzewarkę do rurek PP , a może miedz palniczek tez znajdę Cytuj
Kadafi Opublikowano 31 Października 2010 #14 Opublikowano 31 Października 2010 Rura która Ty planujesz dać ma 0,5 cala a powinna być 1 cal (śr wew 25mm) wg PN. Było to wałkowane milion razy na tym forum. Polecam odnalezienie PN-91/B-02431 i życzę miłej lektury. Odnośnie rur jak odpowiednio zatroszczysz się o nie to mogą być PP, jak nie wykluczasz zagotowań wody to Cu lub czarna stal. Cytuj
darekele Opublikowano 31 Października 2010 Autor #15 Opublikowano 31 Października 2010 ok nie było tak od razu dziękuje za odpowiedz Cytuj
darekele Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor #16 Opublikowano 1 Listopada 2010 a jak myślicie może dorzucić na c.w.u. zawór różnicowy? bo na c.o. raczej nie pchnie przez rozdzielacze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi