Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy Można Palić Peletem W Piecu Na Groszek - Eko Defro 25kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie ustawienia pid na pellet?

• Odpowiedzi 54
  • Wyświetleń 88.7 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kolego. A jak wygląda palenie peletami na retorcie obrotowej? Producent podaje, że można, ale ja się zastanawiam, czy to nie marketing.

• Gość wierkasz
    Gość wierkasz

Nie zgadzam sie, ze palenie Peletem wychodzi drożej a juz na pewno nie wychodzi drożej o 40%, nie wiem kto i skąd ma takie dane. Wiem natomiast, ze ekogroszek szybko niszczy piec, może go skorodować,

Opublikowano

Peletu pali o ok 15-20% więcej

Podawanie 1-10 przerwa 45-180

Opublikowano

Próbowałem ale za wysoki nadmuch cały czas trzyma. Nie wiem czemu zmienię ale i tak mocno dmucha.

Opublikowano

Nadmuch można obniżyć

Opublikowano

Obnizalem ale mam dmuchawe bez czujnika hallotronu i mimo wszystko trzyma zbyt wysoki bieg. Jeszcze pokombinować ale narazie na dwustanie jest idealnie. Lepiej niż czeskim groszkiem. :)

Opublikowano

Wypaliłem cały zasobnik pelletu. Paliło się idealnie a więc z czystym sumieniem. W kotle Komfort Eko Duo 15 kw. Retorta żeliwna - można palić pelletem.

Opublikowano

no właśnie i moja dociekliwosc co do tematu pelet ,tylko ze na próbe chciałem zakupić ale w mojej okolicy nie ma zbytnio .

Czy przy moim KE 15kw komin z cegły palonej z domieszką pól/ pól groszek /pelet uda się taki eksperyment

Obecnie jadę na Pieklorz 880zl/t i czy przy takim mieszaniu będą korzyści dla kieszeni i pieca a czy jednak może to kiedyś się źle skończyć dla mojej kieszeni i pieca

Opublikowano

Myślę, że dobrym rozwiązaniem było by palenie peletem w trybie letnim (tylko grzanie CWU), czy ktoś testował jak wygląda taka opcja tryb letni retorta żeliwna i pelet?

Opublikowano

Pelet może się nie nadawać do trybu letniego bo szybko się wypala i żar może się cofać no chyba ze jest duże zużycie wody

Opublikowano

Myślę, że dobrym rozwiązaniem było by palenie peletem w trybie letnim (tylko grzanie CWU), czy ktoś testował jak wygląda taka opcja tryb letni retorta żeliwna i pelet?

Ja u siebie będę próbował palić pelletem latem. Tylko CWU no ale z automatycznym rozpalaniem i wygaszaniem. I szukam już sobie UPS-a jak by co zasilania nie było. Sterownik ma inne zabezpieczenia pod pellet i wole żeby było zasilanie przy wygaszaniu kociołka :)

Opublikowano

Ja paliłem peletem w lecie efekt jest taki że ładnie się pali po prostu super tylko no właśnie jak podajnik groszku wystarczał na około 5 tygodni to peletu wystarczało na niecałe 4 tygodnie no ale po pelecie to sadzi i popiołu prawie nic. Ciekawi mnie fakt jak to będzie na pidzie w lecie czy oszczedniej bo ja palilem na dwustanie myślę że się skusze w tym roku też :)

Opublikowano

Ja na lato mam pompę ciepła hewalexa 50 zł za prąd więcej i całe lato spokój. Taniej wychodzi niż peletem i groszkiem

Opublikowano

Ale za jaki czas nam się zwróci taką pompą

jak by nie było to musisz Odrazu z kieszeni wydać dużą sumę co przekłada się na wieloletnie opalanie groszkiem lub peletem

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

No i dla kotła dobrze jak pracuje cały czas.

Opublikowano

Też zamierzam kupić pompę ciepła do cwu.

Opublikowano

Ja u siebie będę próbował palić pelletem latem. Tylko CWU no ale z automatycznym rozpalaniem i wygaszaniem. I szukam już sobie UPS-a jak by co zasilania nie było. Sterownik ma inne zabezpieczenia pod pellet i wole żeby było zasilanie przy wygaszaniu kociołka :)

Update :) Już zamówiłem    http://tooles.pl/volt-polska-przetwornica-napiecia%20-ups-sinuspro-1500e-12v230v1500w-volt-polska-o_l_996.html 

Edytowane przez gilal

Opublikowano

Ale za jaki czas nam się zwróci taką pompą

jak by nie było to musisz Odrazu z kieszeni wydać dużą sumę co przekłada się na wieloletnie opalanie groszkiem lub peletem

Mnie pompa wyniosła 3700 jest to inwestycja tak jak zakup pieca z podajnikiem
Opublikowano

No i dla kotła dobrze jak pracuje cały czas.

Dobrze ale nie tak jak w lato na minimalnych obrotach i niskich temperaturach
Opublikowano

Może i masz racje chociaż na piecu mam cały czas 65 no ale. Dziwi mnie jedno gdzie ty dostałeś tak tanio pompę ciepła za 3700

Opublikowano

To jest pompa powietrzna kupiłem w hurtowni hydraulicznej

Opublikowano

Bardzo tanio ci powiem bo ja pytałem o buderusa  to coś ponad 7 tyś. 300l

Opublikowano

Bojler jest ten sam co do cwu tylko kwestia samej pompy

Opublikowano

Aaaaa oka nie mam pytań :D

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam odświeżam temat. Mam możliwość kupna pelletu Olczyk tylko mam pewne obawy co do palenia w zwykłej retorcie - czy bez systemu strażak jest to bezpieczne?

Opublikowano

Ja wypalilem 2 zasobniki. Bez najmniejszego problemu. Tylko podawanie x2