Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zobacz jeszcze tu. www.kalvis.pl/?akcja=strony&s=6

Osobiście w nie paliłem ale widziałem w sklepie. Jeśli chodzi o estetykę to pierwsza klasa. Cena chyba coś ok 2800 ale dokładnie nie pamiętam.

Opublikowano

Jak można w ogóle takie paskudztwa zamontować w kuchni

A jeżeli chodzi o KALVISA moim zdaniem jest przereklamowany (chociaż estetycznie jest najładniejszy z tych wszystkich) ale cena to kosmos, a blacha i jakość wykonania nie powala (zakładałem taką jedną brak rewelacji)

A jeszcze jedno, to co zauważyłem przy KALVISIE (przy zmianie położenia szybra sypie się sadza na zewnątrz kuchni i jest to z frontu kuchni)

Ja proponuję takie coś

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...ost&id=5315

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...ost&id=5316

Opublikowano
Ten na zdjęciu to akurat 12 kw

A są mocniejsze? Jaka jest ich cena? I jakie +- zużycie węgla i stałopalność? Wiem, że pytania o niejednoznacznej odpowiedzi, ale chciałbym mieć mniej więcej zarys. Jaka jest konstrukcja tego pieca, jest tam jakaś "koperta", czy prosto do komina?

Opublikowano

To jest pieco-kuchnia także jak nazwa wskazuje jest to piec ma ona dwa obiegi (do rozpalania czyli prosto w komin dla lepszego ciągu; i drugi przez kanał konwekcyjny) wszystko regulowane za pomocą pokrętła z przodu. Oraz ruszta ( dwie pozycje) lato zima

Opublikowano

Nie wiem jaka jest cena u producenta, ale u nas kosztuje 12kw 2150 zł 8kw 1730 zł

Co do spalania to nie znam konkretnych danych, ale z opinii klientów co ją założyłem to są bardzo zadowoleni (na pewno dużo mniej w porównaniu do kuchni z wężownicą)

Opublikowano
Nie wiem jaka jest cena u producenta, ale u nas kosztuje 12kw 2150 zł 8kw 1730 zł

Co do spalania to nie znam konkretnych danych, ale z opinii klientów co ją założyłem to są bardzo zadowoleni (na pewno dużo mniej w porównaniu do kuchni z wężownicą)

A czy jest możliwa, tak długa stałopalność?

Opublikowano
A czy jest możliwa, tak długa stałopalność?

Może przy niskim zapotrzebowaniu na ciepło to tak, ale raczej trzeba przyjąć jakieś 5-6 godzin

Chyba raczej trochę strach by było zasypać ją po fajerki węglem (brak sterowania)

Opublikowano

Jeszcze tu:

- http://www.polspaw.com.pl/index.php?id=patsaw10

- http://dworekbis.pl/produkty/ogrzewacz_pom...espolem_wodnym/

Rzecz na ktorą nie zwracasz uwagi to możliwość zamontowania miarkownika ciągu.W kotlehef takiej mozliwości nie ma. W pat-saw jest--ta rureczka nad drzwiczkami zasypowymi.

Urządzenie grzewcze na paliwa stale pozbawione tego przyrządu jest dla kominiarzy kuchnią lub piecem etażowym. Po wizycie komniarza i klepnięciu tego co potrzeba-wkręca się (jak ma się gdzie!Dlatego zwracaj na to uwagę) miarkownik i masz normalny,prosto sterowany kocioł--sam reguluję klapkę dopływu powietrza poprzez popielnik do paliwa-rusztu. Większoś pieco-kuchni tego nie ma. Niektórzy producenci się 'wycwanili' i dokładają coś takiego.Moim zdaniem warto.

Na 80m dobry piecyk 8kW starczy(zależy jakie masz kaloryfery--typ i ilość/wielkosć. Jak 70 żeberek żeliwnych to na styk. Jak blaszane lub aluminiowych 70 żeberek i jeszcze pompę C.O. to spokojnie ogrzejecie się 8-ką)-a zużycie paliwa-jeśli będzie rozpalane po pracy-od 16-17--do 6-7 rano + weekendy non stop--2 do 2,5t/sezon powinno spokojnie starczyć.Stałopalność-6-7h--nie oszukujmy się--ileż tam wejdzie opału?

Życzę udanego wyboru.Powodzenia.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...