Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.o. Atmos Laddomat Bufor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zawory3d.jpg

Mam pytanie o zawory trójdrogowe są one podłączone na powrocie od odbiorników (kaloryferów i podgłogówki), proszę powiedzieć czy lepiej byłoby podłączyć na zasilaniu przed pompą co czy tak jak teraz jest dobrze, czy jest to regulacja ilościowa? bo jest podłączonana na powrocie za obiornikami???

Tak się zastanawiam czy jest to poprawnie zrobiona instalacja.

Instalacja to Atmos DC32, Laddomat, bufor 1000l

Opublikowano

zawory3d.jpg

Instalacja to Atmos DC32, Laddomat, bufor 1000l

Mam pytanie o zawory trójdrogowe są one podłączone na powrocie od odbiorników (kaloryferów i podgłogówki), proszę powiedzieć czy lepiej byłoby podłączyć na zasilaniu przed pompą co czy tak jak teraz jest dobrze, czy jest to regulacja ilościowa czy jakościowa? bo jest podłączonana na powrocie za odbiornikami??? Czy ma to w ogóle znaczenie w instalacji z laddomatem?

Dodam jeszcze, że nie jestem pewny co do sterowania tym układem jeśli temperatura 80 stopni wychodzi z kotła i zawór mam ustawiony na środku w tedy 100% gorącej wody idzie na kaloryfery, czym bardzie przekręcę w prawo następuje mieszanie wody powrotnej z kaloryferów z wodą z kotła wtedy spada temperatura wody wychodzącej na kaloryfery, czy jest to regulacja jakościowa i czy tak powinienem sterować wodą w instalacji. Czy jak będzie coraz bardziej gorąca woda na powrocie z kaloryferów to powinienem bardziej przekręcać zawór żeby na wyjściu utrzymywać stałą temperaturę na wyjściu i przez to reszta gorącej wody będzie nabijać akumulator ciepłą? Myślę o zakupie siłownika do tego zaworu, żeby sam regulował odpowiednią temperaturę na wyjściu.

Opublikowano

w tym układzie pompa tłoczy wode na zawór i nastepuje rozdział na dwa strumienie , regulacja ilosciowa

w przypadku podłogówki gdzie jest głowica z kapilara -prawdpodobnie kapilara jest za pompa -

wystepuje sytuacja ze zaór termostatyczny sie zamknie i cała woda z pdłogi musi wrócic do pompy wtedy nie bedzie rozdziału na dwa strumienie bo zasilanie bedzie zamkniete

jest to taki kombinowany zawór mieszajacy z termostatem

natomiast dla grzejników ze wzrostem temp wody zasilajacej wzrasta temp wody na grzejniki

wszystko by było dobrze jak by na zasilaniu temp nie zmieniała sie w szerokim zakresie

np kocioł weglowy z podajnikiem ale atmos działa nieco inaczej i te wahania sa duze a po zknczeniu spalania z bufora moze byc dosc niska temp

dlatego automatyzcja tego układu jest wrecz konieczna

esterycznie wykonana instalacja

pokaz jescze cos wiecej , okolice kotła , bufor