Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Co Gotuje Wodę Przy Temperaturze 55 Stopni


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamontowaliśmy nowy piec kostrzewa ceramik 200 14 kw. Przez pierwszy miesiąc palenia było ok. Po miesiącu piec zaczął gotować wodę przy 55 stopniach na kotle.Czytaliśmy na forum na ten temat różne opinie.Chcę się jednak zwrócić z konkretnym pytaniem, a mianowicie: Czy zbyt cienkie wyprowadzenie rur z wyjścia kotła oraz na wejściu do kotła ma na to jakiś wpływ? bo wyjście i wejście do kotła ma dość dużą średnicę , a instalator zredukował je do rur o przekroju 2,8- 3 cm może są za cienkie następnie te cienkie rury podłączył znowu do rur o dużym przekroju, nadmieniam że pozostała część instalacji wykonana jest z dość grubych rur stalowych. Jesteśmy zieloni w tych tematach ,ale czytaliśmy że piec może gotować jeśli jest moc paleniska za duża w stosunku do przepływu wody w piecu i wtedy tworzą się na ścianie pieca bąbelki z powietrzem powstaje w piecu para wodna i zaczyna gotować. Nie wiem czy dobrze to opisałam. może za mało wody krąży w tym piecu.

Opublikowano

To tak wygląda jakby instalacja się zapowietrzyła. Powietrze poszło w kocioł. Może też być złe wskazanie termometru (może też przez zapowietrzenie?).

 

Miałem podobne jazdy w okresie zieloności. Instalatorzy nie odpowietrzyli instalacji i też zagotowałem przy 70 stopniach.

 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Instalacja nie zapowietrzona, we wszystkich kaloryferach jest woda i grzeją.jest to instalacja grawitacyjna z naczyniem przelewowym, a poza tym woda napuszczona przy otwartych odpowietrznikach, mam piec gazowy i ten chodzi ok na tej instalacji. Już nie wiemy co się dzieje.

Opublikowano

Piszesz kolego, ze przez pierwszy miesiąc palenia było OK. Co się zmieniło?

Zakładam, że nie masz pompki, która zasila czy też tłoczy (wyssysa) wodę z pieca.

 

Sprawdź, czy jak wolno będziesz podnosił temperaturę w piecu (powiedzmy) powyżej 60 st C też będzie się woda gotowała w piecu. Jesli nie to już możesz być w domu - za cienkie przekroje rurek.

Problem gotowania wody w piecu powinien pojawiać się przy niższych temperaturach - jesli palisz (rozpalasz) z dużym płomienie. Przy mniejszych w wyższych temperaturach.

 

Ale zanim zaczniesz próbować, to postaraj się odpowedzieć na pierwsze pytanie.

Może Ci te informacje pomogą rozwiązać Twój problem

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli masz instalację grawitacyjną bez pompki to nie możesz mieć przewężenia na podpięciu kotła. Powoduje to zmniejszony przepływ wody w kotle a co za tym idzie tzw. punktowe gotowanie wody. Taki stan sprawia, że w newralgicznych punktach woda zamienia się w parę wodną przestając schładzać blachę w kotle co prowadzi do szybkiego przepalenia blach.

Taki stan jak u Ciebie nie powinien mieć miejsca. Czym prędzej wezwij instalatora i albo wstaw pompkę albo niech wytnie przewężenia.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.