Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam

fajne schematy pokazujecie, tyle tylko że mi one niewiele mówią, cały czas nikt mi nie powiedział wprost czy powinienem mieć dwa obiegi grzewcze czy ten jeden tez jest ok, zakładając, że grzejniki mają chodzić na tych samych parametrach co podłgówka i ma to podobno przenieść oszczędności w postaci wyższej wsprawności pieca - to prawda?

Nie, napisałem ci powyzej, czytaj uwaznie i ze zrozumieniem. Oszczednosci przyniosłby ci system z dwoma obiegami i mieszaczem, wtedy podlogowka pracowala by na nizszej krzywej grzewczej i to wiozaloby sie z oszczednosciami. W takim rozwiazniu jaki masz osczednosci raczej beda nie wielkie w stosunku do nakladow. Dla pocieszenia moge tylko dodoac ze mam ten sam problem :angry:

Opublikowano
Witam

fajne schematy pokazujecie, tyle tylko że mi one niewiele mówią, cały czas nikt mi nie powiedział wprost czy powinienem mieć dwa obiegi grzewcze czy ten jeden tez jest ok, zakładając, że grzejniki mają chodzić na tych samych parametrach co podłgówka i ma to podobno przenieść oszczędności w postaci wyższej wsprawności pieca - to prawda?

Nieuważnie czytasz co Ci piszemy i nie rozumiesz zasady działania zintegrowanego rozdzielacza podłogówki. Pisałem Ci już że i grzejniki i podłogówka może działać na współnym obiegu. Co nie znaczy że na podłogówkę trafia woda o takich samych parametrach jak na grzejniki. Temperaturą podłogówki steruje zawór termostatyczny z głowicą ,następuje podmieszanie zasilania z powrotem i woda o prawidłowych parametrach jest pompowana na zasilanie podłogówki. Dwa obiegi mają sens gdy masz możliwość sterowania zaworem 3D. W systemie zintegrowanym nie ma zaworu mieszającego a jest zawór termostatyczny i mając dwa obiegi mógłbyś co najwyżej włączać i wyłączać pompe.

Opublikowano
No cóż jeśli tak uważacie :angry:

Witam , może źle się wyraziłem że kierunki są pomylone ale lepiej będzie mieszać się podłogówka jeśli zastosujemy rozwiazanie jakie przedstawił kolega ( birkenhead) Tece , jakiś czas temu ktoś miał właśnie problem z takim podłączeniem jak pokazałeś na schemacie (szukałem ale nie mogę odnaleść ) , a jeśli chodzi o zdjecie rozdzielacza dwufunkcyjnego 2w1 które przedstawiłeś to bardzo mi miło że pokazujesz rozwiazanie które udało mi się wymyśleć dzięki właśnie temu forum i nieprawidłowo działajacej podłogówce w moim domu ,wzór użytkowy został sprzedany firmie TECE i przy pomocy konstruktorów z tej firmy rozdzielacz przeszedł szereg testów w labolatorium i zostały odpowiednio udoskonalony ale zasada została ta sama ( mieszcz ogrzewania podłogowego z możliwością podpięcia grzejników i wszysto w jednej szafce , jedno przyłącze i co najważniejsze wszystko działa , z tego co wiem firma ta sprzedaje go w całej Europie . Tutaj link jak rok temu opisywałem ten mieszacz na forum . https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...ic=2513&hl=

to trochę się pochwaliłem ... ale chodzi mi bardziej oto aby zwrócić uwagę że siedząc na tym forum każdy z nas się czegoś uczy ten co doradza i ten co pyta a jeszcze jakiś pożytek z tego może być , nie chcę też podważać twoich wypowiedzi kolego Guitar bo do twojej wiedzy mi jeszcze bardzo daleko .pozdrawiam Tomek

Opublikowano
Nieuważnie czytasz co Ci piszemy i nie rozumiesz zasady działania zintegrowanego rozdzielacza podłogówki. Pisałem Ci już że i grzejniki i podłogówka może działać na współnym obiegu. Co nie znaczy że na podłogówkę trafia woda o takich samych parametrach jak na grzejniki. Temperaturą podłogówki steruje zawór termostatyczny z głowicą ,następuje podmieszanie zasilania z powrotem i woda o prawidłowych parametrach jest pompowana na zasilanie podłogówki. Dwa obiegi mają sens gdy masz możliwość sterowania zaworem 3D. W systemie zintegrowanym nie ma zaworu mieszającego a jest zawór termostatyczny i mając dwa obiegi mógłbyś co najwyżej włączać i wyłączać pompe.

Witam

zgadza się, nie rozumiem zasady działania zintegrowanego rozdzielacza podłogówki, jak juz pisałem nie znam się na instalacjach, znam się na innych rzeczach i tak jest chyba ok, bo byłoby źle gdyby wszyscy znali się na wszystkim i nikt nie potrzebowałby zatrudniac fachowców.

Ok, zamierzam pomęczyć jeszcze trochę swojego instalatora, czy taki układ jak ja mam da się przerobić na taki o którym Wy piszecie, tzn taki aby pozwalał na wykorzystanie zakupionych przeze mnie zabawek (piec i sterownik) w rozsądny sposób? Czy przeróbka oznacza całkowitą wymianę rozdzielacza i czegoś jeszcze?

Jeśli ktoś jeszcze znajdzie siłę odpowiadać to byłoby git.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie udzielone odpowiedzi.

Opublikowano

Przyjrzałem się dokładnie rysunkowi no i rzeczywiście armatura wskazuje na przepływ z dołu do góry.

Przyznaje wyciągnąłem niewłaściwe wnioski.

Jednak układy gdzie pompa podbiera wodę z zasilania (od drugiej pompy) uważam za niecelowe. Druga pompa powinna pracować tylko dla podmieszania. W pewnych sytuacjach przy kilku obiegach układ może pracować prawidłowo, pozbawiając obwody bez takiej pompy (grzejniki) przepływu. Powyższe wynika z doświadczeń na budowach.

Też i się tak zdaje . Mam rozdzielcz Tece i jak widac to samo i według instrukcji , moje podłaczenie wyglada jak na zdjęciu.

[/quo

Opublikowano

Witam

zgadza się, nie rozumiem zasady działania zintegrowanego rozdzielacza podłogówki, jak juz pisałem nie znam się na instalacjach, znam się na innych rzeczach i tak jest chyba ok, bo byłoby źle gdyby wszyscy znali się na wszystkim i nikt nie potrzebowałby zatrudniac fachowców.

Ok, zamierzam pomęczyć jeszcze trochę swojego instalatora, czy taki układ jak ja mam da się przerobić na taki o którym Wy piszecie, tzn taki aby pozwalał na wykorzystanie zakupionych przeze mnie zabawek (piec i sterownik) w rozsądny sposób? Czy przeróbka oznacza całkowitą wymianę rozdzielacza i czegoś jeszcze?

Jeśli ktoś jeszcze znajdzie siłę odpowiadać to byłoby git.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie udzielone odpowiedzi.

[/quote

Tak, wiąże się to z przerobką instalacji, przedewszystkim trzeba wymontowac termostat i zainstalowac zawor mieszający. kolejne koszty w tys. zlotych. ktore nigdy ci sie nie zwroca. Mi krzykneli chyba cos okolo 5 tysi, wiec sobie darowalem

Opublikowano

Witam , może nie jest tak źle nigdzie nie rozrysowałeś swojego podłączenia całej instalacji może jednak grzejniki u Ciebie sa na osobnym obwodzie bo ze zdjecia nic nie wynika , pozdr.

Opublikowano

Grzejniki są raczej na tym samym obwodzie, bo idzie jedna rura od pieca i za pomoca zwykłych trójników idą odgałęzienia do rozdzielacza podłogówki, rozdzielacza grzejników na dole, oraz rozdzielacza grzejników na górze, więc wszystko idzie na jednym obwodzie, coraz bardziej zaczyna mnie złościć świadomośc że trzeba było kupić najtańszy piec i również spiąć wszystko w jeden obieg i efekt byłby ten sam, a pare groszy by zostało w kieszeni. A tak poważnie to uważacie, że należy to przerabiać czy nie? Jeśli tak to co trzeba zmienić i orientacyjny koszt poproszę

dzięki

Opublikowano

Witam , jeśli piec ma osobne wyjście na drugi obwód i chciałbyś to wykorzystać to poprostu można ten mieszacz ogrzewania podłogowego podpiąć pod ten obwód i po sprawie , jeśli kocioł może osobno sterować tym obwodem to na tym rozdzielaczu możesz sobie założyć jakiś siłownik i wszystko będzie działać . A jeśli chodzi o koszty to jest to podłączenie 2 rurek do pieca i zakup siłownika .pozdrawiam

Opublikowano
Grzejniki są raczej na tym samym obwodzie, bo idzie jedna rura od pieca i za pomoca zwykłych trójników idą odgałęzienia do rozdzielacza podłogówki, rozdzielacza grzejników na dole, oraz rozdzielacza grzejników na górze, więc wszystko idzie na jednym obwodzie, coraz bardziej zaczyna mnie złościć świadomośc że trzeba było kupić najtańszy piec i również spiąć wszystko w jeden obieg i efekt byłby ten sam, a pare groszy by zostało w kieszeni. A tak poważnie to uważacie, że należy to przerabiać czy nie? Jeśli tak to co trzeba zmienić i orientacyjny koszt poproszę

dzięki

Kompletnie nie czytasz i zupelnie nie przyswajasz tego co sie do ciebie pisze. Napisalem ci powyżyj, ze wiąze sie to z przerobieniem instalacji poniwez trzeba dołączyc jeszcze jeden obieg, wymontowac termostat i zamontowac zawor mieszajacy. Mi krzykneli okolo 5 tysiecy PLN :angry: okolice Wawy. Generalnie nie ma tego sensu juz robic, bo te koszty niegdy mi sie nie zwraco, tak stwierdzilem. niestety za bledy trzeba placić :angry:

Opublikowano

Dobra, dziękuje wszystkim za udzielone odpowiedzi, dochodze do wniosku że nie można zbyt wiele czytac bo potem człowiek się zbyt długo zastanawia, nie wprowadze jednak żadnych zmian, przede mną pierwsza zima zobaczymy jak będzie, mam nadzieję że ciepło i niezbyt drogo. Pozdrawiam wszystkich i zamykam temat

hej

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Moje pytanie wyda się pewnie śmieszne ale odpowiedź na nie jest dla mnie bardzo ważna. W niedalekiej przyszłości zakupię piec do nowego domu. Instalacja będzie się składać z siedmiu sekcji ogrzewania podłogowego i trzech sekcji grzejników. Mój instalator chce wykorzystać rozdzielacz z dwoma obiegami, którego zdjęcie powyżej zamieścił kolega Guitar. Piec jaki mam zamiar zamontować to kocioł zasypowy na paliwo stałe. Ostatecznie jeszcze się nie zdecydowałem ale najprawdopodobniej będzie to logica lub warmet 200 ceramika. Piece te wymagają temp. powrotu powyżej 50 stopni. Czytając forum dowiedziałem się że zawory czterodrożne to podstawa w dzisiejszych instalacjach.

Wobec powyższego moje pytanie: "Czy jeżeli zostanie zastosowany rozdzielacz z dwoma obiegami 2w1 to czy zawór 4d jest zbędny?" Instalator mówi że nie przewiduje jego montażu w instalacji. Będąc w sklepie z materiałami instalacyjnymi doradca klienta stwierdził, że zawory 4d to "inżynieria hydrauliki" i nie potrafi mi powiedzieć czy on powinien się znajdować w mojej instalacji.

pozdrawiam