joker71 Opublikowano 26 Września 2010 #1 Opublikowano 26 Września 2010 witam , mam taki problem ... załączam schemat <hehehe> instalacji narysowany mam nadzieję zrozumiale pomimo zmian na termostacie mam ciepłą podłogę < znaczy grzeje podłogówka.> czy coś tu nie powinno być inaczej ? thx za pomoc ... jeszcze może dodam że mam kocioł na groszek ze sterownikiem ognik plus cuw i tam jest możliwość podłączenia termostatu , ale czy tego ? czy dodać np drugi termostat ? Cytuj
Marek Opublikowano 26 Września 2010 #2 Opublikowano 26 Września 2010 jakbys sie troche wysilił i napisał jakies cyferki i literki jeszcze to moze komus zechciałby sie pomyslec teraz to do wróza nada sie udac Cytuj
vernal Opublikowano 26 Września 2010 #3 Opublikowano 26 Września 2010 witam , mam taki problem ... załączam schemat <hehehe> instalacji narysowany mam nadzieję zrozumiale pomimo zmian na termostacie mam ciepłą podłogę < znaczy grzeje podłogówka.> czy coś tu nie powinno być inaczej ? thx za pomoc ... jeszcze może dodam że mam kocioł na groszek ze sterownikiem ognik plus cuw i tam jest możliwość podłączenia termostatu , ale czy tego ? czy dodać np drugi termostat ? Do ognika termostatu nie zapinaj - chyba ze do sterowania temperaturą grzejników (ale i tak nie polecam). A tutaj jest pytanie - czy pompa się kręci przy wyłączonym termostacie czy nie. Pompę możesz wyłączyć z prądu i zobaczyć czy podłoga dalej grzeje. Weź pod uwagę to, że po odłączeniu grzania podłoga i tak grzeje przez jakiś czas, bo jest po prostu rozgrzana. Dlatego ten termostat powinien mieć włączoną funkcję "wyprzedzania zmian temperatury otoczenia na podstawie historii" (np. PI). Pozdrawiam. Cytuj
joker71 Opublikowano 27 Września 2010 Autor #4 Opublikowano 27 Września 2010 termostat to Honeywell CM707 , rozdzielacz kan-therm 71A , mieszacz to http://www.esbe.pl/subpage.php?id=2&x=1 ESBE Seria VTA 330 / VTA 360 no i teraz tak , termostat honeywell był ustawiony na 14st C a podłoga przez 5 dni była wyrażnie ciepła - powrót spod podłogówki również a teraz może laickie pytanie ale czy ta pompa przy piecu mogła "przepchnąć " wodę przez tę pompę od podłogówki ? bo jest jeszcze opcja że dokupię te cewki do rozdzielacza i tam będę odcinał ogrzewanie ? bo mogę tak podłączyć że : 1 zamyka rozdzielacze , pompa stoi 2. otwiera rozdzielacze - pompa rusza tylko czy ja dobrze kombinuję ? a jak mogę wyregulować te rozdzielacze kan-a ? są tam podobno śruby regulacyjne tylko jak , tak na czuja ? aaa no i ten ESBE , też ma regulację ale poprzedni właściciel powiedział że tego to lepiej nie ruszać :/ Cytuj
tomekb Opublikowano 27 Września 2010 #5 Opublikowano 27 Września 2010 Witam , najlepiej będzie jak wrzucisz jakieś zdjęcia .pozdrawiam Cytuj
joker71 Opublikowano 27 Września 2010 Autor #6 Opublikowano 27 Września 2010 to jest jakby rozdzielnia na parter , od kotła jest jeszcze pompa c.o. na 1szym jest obwód od kominka z płaszczem , niepodłączony, 3- obwód od podłogówki [attachment =6118:4.JPG] Cytuj
tomekb Opublikowano 27 Września 2010 #7 Opublikowano 27 Września 2010 Witam z tego co widać to w Twoim przypadku do regulacji zasilania podłogówki służy zawór termostatyczny esbe , aby nim regulować należy zdjąć z góry kapturek pod którym znajduje się pokrętło , pokaż jeszcze zdjęcie tego termostatu H..pozdrawiam Cytuj
JarekLub Opublikowano 27 Września 2010 #8 Opublikowano 27 Września 2010 pomimo usilnych starań, kręcenia w każdą stronę - mi zaworu esbe nie udało się ustawić - na szczęście jest na "awaryjnej" instalacji, więc przestałem się czepiać ;) nie jestem tylko przekonany, czy rysuneczki na nim są adekwatne do budowy <_< Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi