Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jeszcze raz forumowiczow. Od kilku dni sledze dyskusje na temat kotlow. Wydawalo mi sie ze najprosciej jest isc do Castoramy popatrzec na kociol,kupic go i po problemie. Moze tak robi wiekszosc. Cos mnie skusilo by poczytac przed zakupem i tu wpadlem. Okazuje sie ze na temat kotlow mozna napisac prace doktorska /moze juz ktos napisal?/Jako laik kotlowy wiem ze powinienem posiadac kociol okolo 20 KW z plusem. Szukalem kotla praktycznie "na wszystko" a szczegolnie na spalanie drewna, ktorego mam dosc duzo oraz mialu/tani/. Oto moja lista,nie wiem czy dobra i dlatego prosze o jej korekte oraz o ile to mozliwe wypowiedzi uzytkownikow i ekspertow.

Kotly tlokowe

Taurus Gaur Duo-25 KW / mial ale czy drewno?/

Defro AKM-22KW /mial,drewno/

Slimakowe

Defro AKM UNI- 22KW /wegiel,drewno/

Cichewicz -Futura Ekono Mini- 21 KW / drewno przy ruszcie zeliwnym/

Zebiec-KPM Duo- 20KW/mial koks drewno/

Bez podajnika

Taurus Bawol W-25KW/praktycznie podobno wszystkopalny/

SAS NWT- 23KW /wegiel mial/

Tyle moich poszukiwan, sa napewno jeszcze inne lecz te wydaja mi sie ciekawe. Nie wiem ktory kociolek wybiore, lecz prosze o pomoc szczegolnie o ile moge prosic ekspertow guitara, Neo,Sanit System,oraz oczywioscie posiadaczy w/w "kociolkow" Dziekuje /ja lubie ciepelko przez caly rok./

Opublikowano

Witam.

Jesli chcesz palic drzewem to po co ci kociol z pojemnikiem;2 razy wiecej zaplacisz,spalanie gorsze,uciazliwosc obslugi przy zaladunku i czyszczeniu nieporownywalna.

Do drewna kociol bez wentylatora z wysoka komora spalania i najlepiej z rusztem stalym zelwnym.Zobacz sobie na budowe Zebca KDU.

Opublikowano

Dużo zależy ile będziesz palił drewnem a ile węglem (miałem). Ma to duży wpływ na decyzję . Jeśli drewno sporadycznie to wystarczy ruszt żeliwny. jeśli dużo to DUO. Dodatkowo kotły z podajnikiem tłokowym są bardziej uniwersalne, natomiast z podajnikami ślimakowymi bardziej "wyspecjalizowane" pod konkretny opał.

Kotły bez podajnika wymaga częstego uzupełniania paliwa i zazwyczaj w stosunku do dwóch pierwszych kotłów bardziej paliwożerne.

Opublikowano

To ja dam Ci kolejną propozycję do Twoich:

http://allegro.pl/item1183018634_kociol_ko...odel_astro.html

Zwróć uwagę na różnorodność paliw i na to, że producent przewiduje palenie na ruszcie i retorcie jednocześnie...

Kolega ma od jakiegość czasu 25KW, a ja mam bardzo krótko 19KW... Jak na razie obaj zadowoleni...

Ps.: Jeśli zdecydujesz się to targuj się o jakieś 300-400pln ;) Nie powinno być problemów....

Opublikowano

Dziekuje za podpowiedzi.Oczywiscie ze decyzja nalezy do mnie. Dlaczego chce miec kociolek z podajnikiem,choc bede palil od czasu do czasu moze przez dwa trzy dni w tygodniu drewnem? Odpowiadam,przez lenistwo,nie bedzie mi sie chcialo codziennie wstawac i "dokladac do pieca". Wydaje mi sie ze dobrze jest miec ten konfort myslenia "nie musze dokladac" choc moge. Dlatego wlasnie kotly z podajnikiem. Wiem ze ruszt zeliwny jest bardzo trwaly,sprzedawca kotlow Taurus DUO poinformowal mnie ze BLACHA w palenisku ma grubosc 10 milimetrow i ze naprawde moze wytrzymac lata.Na 90% jestem zdecydowany wlasnie na ten kocioloek, choc propozycja kotla ASTRO bedzie brana tez pod uwage. Nie chodzi tu o te 300 czy 400 PLN, lecz o to ze tam jest wlasnie palenisko zeliwne i kociolek tez jest w pewnym sensie "uniwersalny" Prosilbym jednak kogos kto ma ten kociolek o wypowiedz na temat jego zalet i wad. Moze przesadzam, lecz optowalbym za 25KW choc powierzchnia do ogrzania bedzie wynosila okolo 180-200 metrow kwqdratowych. / moze jednak dojsc koniecznosc dodatkowego ogrzewania garazu./

Dziekuje za pomoc.

Opublikowano
Dziekuje za podpowiedzi.Oczywiscie ze decyzja nalezy do mnie. Dlaczego chce miec kociolek z podajnikiem,choc bede palil od czasu do czasu moze przez dwa trzy dni w tygodniu drewnem? Odpowiadam,przez lenistwo,nie bedzie mi sie chcialo codziennie wstawac i "dokladac do pieca". Wydaje mi sie ze dobrze jest miec ten konfort myslenia "nie musze dokladac" choc moge. Dlatego wlasnie kotly z podajnikiem. Wiem ze ruszt zeliwny jest bardzo trwaly,sprzedawca kotlow Taurus DUO poinformowal mnie ze BLACHA w palenisku ma grubosc 10 milimetrow i ze naprawde moze wytrzymac lata.Na 90% jestem zdecydowany wlasnie na ten kocioloek, choc propozycja kotla ASTRO bedzie brana tez pod uwage. Nie chodzi tu o te 300 czy 400 PLN, lecz o to ze tam jest wlasnie palenisko zeliwne i kociolek tez jest w pewnym sensie "uniwersalny" Prosilbym jednak kogos kto ma ten kociolek o wypowiedz na temat jego zalet i wad. Moze przesadzam, lecz optowalbym za 25KW choc powierzchnia do ogrzania bedzie wynosila okolo 180-200 metrow kwqdratowych. / moze jednak dojsc koniecznosc dodatkowego ogrzewania garazu./

Dziekuje za pomoc.

może juz to przeczytałeś, a może też ci sie do czegoś przyda

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...c=6372&st=0