Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc .Narysowałem dwa schemat instalacji CWU wraz z cyrkulacją i chciałbym zasięgnąć opinii czy trzeba w nim wprowadzić jakieś zmiany. Która wersja byłaby lepsza?

post-8518-1276763710_thumb.jpg

post-8518-1276763721_thumb.jpg

Opublikowano

Instalacja będzie wykonana z rur zgrzewanych z PP, co stosuje się jako kryzy? Czy wystarczy zamontować zwykłe zawory kulowe podtynkowe? Czy one nie będa później jakimś słabym punktem instalacji, bo same połączenia zgrzewane są trwałe. Chyba że są jakieś inne rozwiazania?

Opublikowano

Najlepiej śrubunek z kryzą stałą lub zawór z nastawą wstępną (możliwość zmiany nastawy w bez demontażu). Służy to regulacji przepływu przez poszczególne gałęzie cyrkulacji a jednocześnie ustala punkt pracy pompy cyrkulacyjnej. Mankamentem jednej i drugiej metody regulacji jest osiadający kamień.

Opublikowano
Najlepiej śrubunek z kryzą stałą lub zawór z nastawą wstępną (możliwość zmiany nastawy w bez demontażu). Służy to regulacji przepływu przez poszczególne gałęzie cyrkulacji a jednocześnie ustala punkt pracy pompy cyrkulacyjnej. Mankamentem jednej i drugiej metody regulacji jest osiadający kamień.

Mam prośbe, czy mógłbym dokładniejsze namiary na te kryzy (śrubunek z kryzą stałą lub zawór z nastawą wstępną)? Szukałem coś w Internecie ale nie znalazłem nic na ten temat, byłem dzisiaj także w sklepie hydraulicznym , to sprzedawca zrobił wielkie oczy, nie słyszał o takich kryzach.

Opublikowano

Ja mam pytanie z innej beczki - jakby zastapić rury idące do odbiorów które są 20 a dać 25 to poza wiekszymi kosztami bedą jeszcze jakieś minusy bo chyba rura 25 zamiast 20 nie zaszkodzi ?

Opublikowano

Jak wygląda w praktyce kryzowanie, tzn. gdzie się chowa takie zawory? W kuchni u mnie nie bedzie problemu, bo zawór będzie za meblami, w dolnej łazience mógłbym go usytuować w wylewce koło wanny, nie byłby widoczny, bo zasłoniła by go obudowa wanny i byłby do niego dostęp. Gorzej jest z górną łazienką, musiał bym go pewnie zamontować w wylewce pod brodzikiem i zrobic jakąś rewizje przy obudowie brodzika. Czy kryzy muszą być montowane na końcu nitki cyrkulacji? Czy może można je zamontować w wygodniejszym miejscu, żeby był do nich dostęp?