Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Remontuję obecnie sklepik: łączna powierzchnia 64 m, wysokość 2,75, ściany cegła dziurawka, okno drewniane - szyby zespolone, drzwi plastikowe, szyby zespolone, docieplę go styropianem 10 cm. posadzka izolowana styropianem, strop płyty żerańskie, izolowane od środka styropianem chyba 5 cm.

Jaki kocioł polecacie Panowie. Chciałbym aby był jak najprostszy w obsłudze, ze sterowaniem elektronicznym. No i w rozsądnej cenie. :)

Opublikowano
Jaki kocioł polecacie Panowie. Chciałbym aby był jak najprostszy w obsłudze, ze sterowaniem elektronicznym. No i w rozsądnej cenie. :)

Witam!

Potrzebujesz Kotła o małej mocy, ok. 4 kW, max. 6 kW. Może się mylę (bo trudno poznać ofertę wszystkich producentów kotłów), ale takie kotły są produkowane bez elektroniki. Jednak moim zdaniem nie przeszkadza to w prostej obsłudze. Jest w nich zwykle stosowany miarkownik ciągu, który zdaniem wielu forumowiczów bardzo dobrze się sprawdza. Pozdrawiam.

Opublikowano

Kotły firmy INSTALCO są dość tajemnicze. Trzeba zgadywać jak wygląda przekrój tych kotłów. Mój sąsiad od 3 sezonów pali w kotle miałowym z Kotłospawu. Chwali go i twierdzi, że wart jest swej ceny (niewygórowanej). Na stronie firmy Kotłospaw są zdjęcia, przekroje, dane techn. kotłów, więc można sobie pooglądać. Dla AR2R pasowałby chyba kocioł uniwersalny ("wszystkopalny") UKS - I typoszereg, 5÷8 kW. Pozdrawiam.

Opublikowano
Kotły firmy INSTALCO są dość tajemnicze..... Pozdrawiam.

Palę w tej "tajemnicy" drugi sezon :)

Zadzwoń do nich, albo poproś o materiały, pokażą wszystko z najmniejszymi detalami. Przed zakupem u nich na żywo u klientów mogłem zobaczyć identyczne kotły, plany, schematy, itp.

Po zakupie nie olali (jak to bywa standardowo), jeden z współwłaścicieli był u mnie trzy razy. I warto wspomnieć, że jedyni potrafili również wykonać telefony z informacjami o nowinkach czy zapytać czy wszystko w porządku po kilku miesiącach użytkowania...... :)

Dobrze by było, żeby wszyscy producenci tak podchodzili do tematu. A nie np. kazali "pan przywiezie to się zobaczy" - kibel ze spłuczką na gwarancji baran kazał mi wieźć :) :)

Polecam.

Opublikowano

Właściciel Instalco jest jednym z niewielu normalnych szefów firm produkujących kotły, bez urazy oczywiście dla nikogo. To on dzwoni do klientów i pyta jak się sprawuje jego kocioł, dzwoni do instalatorów z nowinkami i robi kotły o dowolnej ilości wlotów i wylotów ogrzanej wody w dowolnym kącie i stronie wylotu spalin pod kątem potrzeb lub fanaberii klientów. I to wszystko na telefon i bez dopłaty.

Szczerze polecam.

Opublikowano
Palę w tej "tajemnicy" drugi sezon :)

Zadzwoń do nich, albo poproś o materiały, pokażą wszystko z najmniejszymi detalami. Przed zakupem u nich na żywo u klientów mogłem zobaczyć identyczne kotły, plany, schematy, itp.

Po zakupie nie olali (jak to bywa standardowo), jeden z współwłaścicieli był u mnie trzy razy. I warto wspomnieć, że jedyni potrafili również wykonać telefony z informacjami o nowinkach czy zapytać czy wszystko w porządku po kilku miesiącach użytkowania...... :)

Dobrze by było, żeby wszyscy producenci tak podchodzili do tematu. A nie np. kazali "pan przywiezie to się zobaczy" - kibel ze spłuczką na gwarancji baran kazał mi wieźć :) :)

Polecam.

Fotki trzeba zrobić i kolegom pokazać kociołek w środku. w robocie i w innych pozach.

Opublikowano

Witam!

Jak się okazuje, firma INSTALCO jest warta polecenia i szerszego rozpropagowania. Szkoda, że ich strona internetowa jest raczej uboga. Masz rację Kazik, posiadacze tych kotłów powinni zrobić troszkę fotek i pokazać ewentualnym nabywcom jak pracuje, jak wygląda w środku + swoje opinie i przemyślenia. Kotły kupuje się na lata, więc każda opinia jest wartościowa dla kupującego. Nic gorszego jak kupić jakiś bubel i męczyć się latami. Pozdrawiam.