MiastoTG Opublikowano 2 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Witam wszystkich. Dzisiaj mam troszkę nietypowe pytanie. Po części związane z prawem budowlanym i techniką instalacyjną. Jak wiadomo przy montażu kotłowni powyżej 50kW wymagany jest projekt. Aby ominąć wykonywanie projektu przybudówkę ,która zostanie wykonana widoczną na rysunku poniżej zamierzamy podzielić na dwa osobne pomieszczenia z dwoma osobnymi wejściami. Kotły będą miały osobne kominy ,a jeden będzie grzał CWU i część pomieszczeń a drugi resztę. Czy takie rozwiązanie będzie traktowane jako dwie osobne kotłownie i będzie można wykonać je bez projektu ?? Z góry dziękuje za wypowiedzi. Cytuj
Mecenas Opublikowano 2 Kwietnia 2010 #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Podział pomieszczeń to przebudowa i wymaga PnB. Budowa komina podobnie. Tak więc nie ma na czym zaoszczędzić bo projekt tak czy inaczej potrzebny będzie. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Te pomieszczenie nie będzie dzielone tylko będzie to nowo dobudowana część budynku. Na rysunku zaznaczyłem to kolorem czerwonym i opisałem jako dobudówka. Jak to przy budowie bywa trzeba mieć projekt, pozwolenia itd...itp.. ale czy jeżeli to wszystko wybudują czy będzie to uznane jako dwie osobne kotłownie i będzie można wykonać je bez projektu jeżeli każda z nich będzie miała maksymalnie 50kW ? Cytuj
Mecenas Opublikowano 3 Kwietnia 2010 #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Możesz podać skąd czerpiesz przepis o 50kW ? Cytuj
MiastoTG Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Znajomy instalator twierdzi ,iż każda kotłownia powyżej 50 kW wymaga projektu. http://www.muratordom.pl/eksperci_budowair...u_,1815,0-0.htm Powyższy link dotyczy kotłowni olejowej ale myślę ,iż tyczy się to każdej kotłowni. Szukałem gdzieś przepisu ,który by o tym mówił ale nie znalazłem. Będę szukał dalej chyba ,że kotłownia węglowa nie wymaga projektu? Cytuj
Mecenas Opublikowano 3 Kwietnia 2010 #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 To są zalecenia firmy odnośnie stworzenia projektu WYKONAWCZEGO instalacji. Ty zaś piszesz o projekcie architektonicznym na potrzeby pozwolenia na budowę. Generalnie każda budowa nowej kotłowni wymaga PnB. Niezależnie od mocy. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Wydaje mi się ,że moje pytanie jest proste. Przyjmijmy ,że te pomieszczenia już są i nic nie jest dobudowane. Czy wykonując instalację kotłowni powyżej 50 kW wymagany jest projekt ?! Nie pytam się o pozwolenie czy zezwolenie na budowę tylko o sam projekt !! Cytuj
MiastoTG Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Projekt jest instalacji nie ma nic wspólnego z pozwoleniem czy zezwoleniem czy z ewentualnym zgłoszeniem budowy. Cytuj
Mecenas Opublikowano 4 Kwietnia 2010 #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Projekt jest potrzebny do uzyskania pozwolenia na budowę. Jeśli uważasz, że nie potrzebujesz PnB to nie będzie też i potrzebny projekt. Tylko że budowa każdej kotłowni, instalacji CO wymaga PnB. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/p..._,6320_3363.htm W powyższym tekście pisze ,iż wykonanie takich instalacji wymaga zgłoszenia. Cytuj
Mecenas Opublikowano 5 Kwietnia 2010 #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Na zgłoszenie jest możliwe wykonanie REMONTU instalacji a nie jej budowa i o tym mówi tabelka w artykule. Czy w twoim pomieszczeniu była już kotłownia i ją tylko remontujesz ? Cytuj
MiastoTG Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor #12 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Mecenas od początku wątku upierasz się przy swoim. Może ty zapodaj jakiegoś linka do informacji o których ty wiesz. Dziwi mnie fakt ,iż tylko jedna osoba potrafiła się wypowiedzieć na ten temat ?? Nowi użytkownicy zamiast poszukać informacji ,których na forum jest pełno przedstawiają prosty schemat i proszą o sprawdzenie. Niejednokrotnie jest to schemat którego kształt wygląda na bazgroły mojej córki. Gdy sprawa jest jasna i oczywista nawet dla domorosłego instalatora wszyscy się udzielają. A gdy temat jest trudniejszy odzywa się jedna osoba ,która nie chce potwierdzić swojej wiedzy rzeczowymi źródłami tylko mówi że trak jest i muszę mu wierzyć na słowo. Nie mniej jednak podziękowania dla mecenasa za zainteresowanie. A co do pozwoleń i zgłoszeń jeszcze nie słyszałem i nie znam żadnej osoby ,która zgłaszała by remont instalacji C.O lub kotłowni ;) Cytuj
Mecenas Opublikowano 5 Kwietnia 2010 #13 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Nie bardzo rozumiem. Chcesz, żebym powiedział, że białe jest czarne i nie "upierał się przy swoim" ? Link do informacji jest bardzo prosty: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940890414 . Przeczytaj Art. 29 jest tam jasno wyliczone co pozwolenia na budowę nie wymaga i poszukaj swojego zamierzenia. Jeśli jest, złóż w starostwie zgłoszenie robót i koniec tematu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi