Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie. mam problem z niedogrzanymi pomieszczeniami na piętrze. po prostu jest zimno na większych przymrozkach. mam tam zamontowane grzejniki(fachowcy to robili) a mianowicie w pomieszczeniu 3,8x4,5 grzejnik 1750W (wym 60x100cm typu V22) chce włożyć większy lecz wejdzie mi max wymiar 60x120cm, dodam że jak było -15 na piecu miałem 70 i w sypialce zimno (było się trzeba mocno przytulać:) by było cieplej) . dom mam ocieplony tylko w środku 5cm watą szklaną, w dodatku jest to poddasze nie super ocieplone.

wiem że ten grzejnik co ma zamontowany jest za mały i pytanie jest takie czy grzejnik marki leroy 60x120cm starczy( o mocy coś powyżej 2000W) czy próbować zainstalować grzejnik typu V33 tylko czy odległości przyłącza grzejnika od ściany są takie same jak te w typie V22?

Opublikowano

Mam ten sam problem i to samo ocieplenie. Osobiście nie planuję zmiany grzejników na większe, bo musiał bym to zrobić w połowie pomieszczeń. W tej sytuacji spalanie rosło by, a nie o to przecież chodzi. W programie gdzieś w necie wyszło mi, że taki mur ma współczynnik powyżej 1,0 a gdy ocieplę styropianem 10cm z zewnątrz to współczynnik spadnie do 0,3. Boję się, że gdy trochę zwiększysz powierzchnię grzejnika może nadejść kilka dni jeszcze bardziej mroźnych i dojdziesz do wniosku, że może dać jeszcze większy grzejnik. Staraj się usunąć przyczynę a nie likwiduj tylko skutków. Przecież ocieplać dom można również częściowo a by nie wpędzać się w nadmierne koszty.

Opublikowano

dla mnie ocieplenie domu to ogromny koszt a wręcz nie mogę sobie tego wyobrazić. tym bardziej że dom remontuję od podstaw zaczynając środka za kasę z wesela.rozumiem że jest to najlepsze rozwiązanie. ale nie uważasz że ten grzejnik jest za mały jak na to pomieszczenie?

Opublikowano

Słyszałem kiedyś od kilku osób z branży, że dobiera się około 100W na 1 m2 pomieszczenia o standardowej wysokości 2,5m. U Ciebie jakoś tak wychodzi. Jednak oczywiste jest, że to takie uśrednienie, bo przecież materiały konstrukcyjne, ocieplenie i usytuowanie pomieszczenia względem innych pomieszczeń jest różne. Ja mam grzejniki 60x100 v22 w pomieszczeniach od 20m2 do 12m2 i w tych mniejszych ewidentnie mają duży zapas więc powyższy wzór u mnie się sprawdza. Obawiam się, że nikt na odległość nie będzie w stanie zagwarantować Ci, że akurat taki grzejnik spełni Twoje oczekiwania. Będziesz skazany na eksperyment, lub jeżeli chcesz mieć pewność przywal czymś na prawdę dużym – skręcić pokrętło zawsze można :) .

Opublikowano
dla mnie ocieplenie domu to ogromny koszt a wręcz nie mogę sobie tego wyobrazić. tym bardziej że dom remontuję od podstaw zaczynając środka za kasę z wesela.rozumiem że jest to najlepsze rozwiązanie. ale nie uważasz że ten grzejnik jest za mały jak na to pomieszczenie?

Rzeczywiście Masz za maly grzejnik Ja mam na ten sam metraż 60x140 v22 mieszkanie nie ocieplone przy -25 na Kociołku tem mam ustawiona50st w salonie +20 Przy obecnych mrozach +22do23st

Opublikowano

Witam!

Ma rację domin75, że chcesz likwidować skutki, a nie przyczyny niedogrzanego pomieszczenia. Piszesz, że cię nie stać na drogie ocieplenie, ale na większe zużycie opału cię stać? Tona węgla spalonego więcej będzie cię kosztować 700 zł. Za tą kasę kupisz parę m. kw. wełny i za rok zaoszczędzisz te wydane 700 zł, albo więcej.

Dobra izolacja cieplna to podstawa. Nie 5 cm, ale 15 cm i będziesz zużywał 20 kg węgla na dobę jak niektórzy na tym forum. Pewnie, że piękne kafelki w łazience, czy ekstra panele są ważne, ale gdy marzniesz w fotelu to nawet mecz oglądany w 50 calowym Panasonic`u nie jest ciekawy.

Pozdrawiam.

Opublikowano

groszek masz racje , ale telewizora 50` nie posiadam tylko 21 stary ale jary, panele też nie ful wypas a w łazience płytki za 40zl za m2(też nie wypas), ale z żoną chcemy się wyprowadzić od teściów bo tam można zwariować. na swoim najlepiej :)

przemyślę opcję ocieplenia i przeliczę jak to mnie wyjdzie

Opublikowano
było się trzeba mocno przytulać by było cieplej

monument pogadaj z żoną, może ona wcale nie chce zmieniać tej temperatury w sypialni :) . Możesz ją czasem bardzo rozczarować zwiększając grzejnik... ;)

Opublikowano
monument pogadaj z żoną, może ona wcale nie chce zmieniać tej temperatury w sypialni :) . Możesz ją czasem bardzo rozczarować zwiększając grzejnik... ;)

haha :) :) :) masz rację. gorzej jak sama to zaproponuję :) :):) :)