Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Najlepiej zacznę od początku.

Mamy domek o pow. około 120m, mierzone po podłodze(parter 60m i poddasze 60m), do tego jeszcze około 30m garaż. Kubatura 320 m bez garażu.

Ściany zewnętrzne beton komórkowy 36 na ciepłej zaprawie, obecnie rozważamy nad tym żeby jeszcze dołożyć jakieś 8cm styropianu, okna dość dobrej klasy z pakietem trzy szybowym, poddasze 25 cm wełny w "trapezie" a na strychu 15cm.

Decyzje w sprawie rodzaju opału już podjęliśmy i będzie nim gaz.

Kocioł na pewno kondensat 1 funkcyjny + zasobnik około 120-150l.

Zdecydowaliśmy również że wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe, z racji że takie najlepiej się spisuje z kotłem kondensacyjnym a i nam takie ogrzewanie odpowiada.

I tu zaczyna się nasz problem, że chcemy położyć również instalacje pod grzejniki, niekoniecznie ich od razu wieszając, to tak na wszelki wypadek jakby miały przyjść straszne mrozy, no i do garażu.

Podejrzewam że od razu się odezwą głosy że przy dobrze wykonanej instalacji podłogówka zawsze sobie spokojnie poradzi z ogrzaniem domu.

Jednak bardzo bym prosił o porady jak to by najlepiej wykonać.

Doszedłem do takiego wniosku żeby dać rozdzielacz do podłogówki osobny na parterze i osobny na poddaszu, oraz koło każdego z nich rozdzielacz do grzejników.

Pytanie jest czy można zasilić te rozdzielacze jednym pionem który myśle zrobić z miedzi 22?

Instalacja podłogówki z Pex 16 Wavina i podejścia do grzejników również ta rurą.

Podpinam rzuty parteru i poddasza, na czerwono zaznaczyłem gdzie planuje umieścić rozdzielacze a na niebiesko gdzie będzie wisiał kocioł i stał zasobnik.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady.

parter.bmpPobieranie informacji ...

poddasze.bmpPobieranie informacji ...

Opublikowano
  AREKBL napisał(a):
Ściany zewnętrzne beton komórkowy 36 na ciepłej zaprawie, obecnie rozważamy nad tym żeby jeszcze dołożyć jakieś 8cm styropianu, okna dość dobrej klasy z pakietem trzy szybowym, poddasze 25 cm wełny w "trapezie" a na strychu 15cm.

Sorry, że niedokładnie odpowiedź na pytanie ale

Tu mi się rzuciło, że 8cm styropian. A dlaczego nie 12 lub 15? Wydatek prawie ten sam a różnica ogromna (tylko weź sprawdzonych fachowców bo inaczej pieniądze wyrzucone w błoto).

Pozdrawiam.

Opublikowano

vernal z tego co kiedyś rozmawiałem z fachowcem od ociepleń, nie dobrze jest też za dużo dać styropiau. ja chciałem wtedy na budynek ocieplony (5cm wata szklana i pustak pianowy od środka) dać 10-15 cm styropianu na dom. doradził mi by dać max 5-10 cm, bo inaczej będę miał termos z domu, wilgoć mi się będzie zbierać i dom na wiosnę będzie problem dogrzać słoneczkiem. i widziałem jak w budynku (15cm styropian) budynek nowy woda prawię ciurkiem po ścianach się lała bo był zbyt świeży i nie zastosowana zbyt dobra wentylacja

Opublikowano

Może chodziło mu o to, że miałeś już zaizolowany z drugiej strony...

To jest tak jak tu podobni "fachowcy" kleją styropian "na kupki" tłumacząc to tym, że wtedy ściana sie wentyluje i nie ma wilgoci, hehehe. Dobrze, że dziur na wylot nie wiercą co pół metra.

W domu ma być właśnie termos - a wilgoć ma usuwać odpowiedni układ wentylacyjny a nie dziury w ścianach gdzie popadnie!!!

Znam przypadki ociepleń 40cm styropianem (oczywiście nie w Polsce), klejone nie na żadne kupki tylko na grzebień i wszystko jest ok.

Słoneczko ma nie mieć wpływu na te ściany.

Jeszcze ten fachowiec powinien dodać, że dzięki takim radom ludzie mają co prawda w zimie zimno ale za to w lecie gorąco :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Czy jest szansa aby ktoś z Szanownych forumowiczów pomógł czy doradził mi?

Jeśli są potrzebne jakieś jeszcze dane to bardzo chętnie je podam.

Opublikowano

I jeszcze jedno, czy jest tu ktos na tym forum który by się podjął wyliczenia mocy, długości pętli i odstępów miedzy rurami w ogrzewaniu podłogowym.

Oczywiście odpłatnie.

Opublikowano

Instrukcja_2w1_08_2009.pdfNiedostępne post-4018-1268225507_thumb.png

AREKBL napisał(a):
Myśle że najlepiej tam gdzie moge to dam pod okna, lub tak jak w salonie koło drzwi tarasowych.

parter_1.bmpNiedostępne

poddasze_2.bmpNiedostępne

A odnośnie tych pionów to doradź mi prosze czy warto wyjść z kotłowni osobnymi rurami zasilającymi rozdzielacze podłogówki i grzejników.

Witam , z tego co widzę to kotłownia jest w piwnicy ? jeśli mógłbym doradzić to widzę tu 2 rozwiązania jeden rozdzielacz do podłogówki z mieszaczem i do grzejników taki( 2w1) na parterze, zasilanie do tego rozdzielacza wykonnane od pieca z miedzi fi 28 ,przy rozdzielaczu trójnik i zasilić drugi rozdzielacz też miedzią fi 28 na górze proponuję tylko grzejniki oprócz łazienki podłogówka w łazience zasilana z dolnego mieszacza (koniecznie zastosować odpowietrzenie tej pętli) dlatego tylko grzejniki że tam będą sypialnie (tak myślę ) , chodź nic nie stoi na przeszkodzie zrobić też tam podłogówkę ,niezbędne bedzie wtedy odpowiednie sterowanie temperatury w tych pomieszczeniach. Drugie rozwiązanie to zamontowanie w kotłowni grupy pompowej z mieszaczem do podłogowki i zasilić z niej rozdzielacz na dole i na górze , do samej podłogówki i druga para rozdzielaczy zasilane z pieca do grzejników . W załączniku narysowałem jak by to mogło wyglądać (nie koniecznie musiało by to być na sprzęgle ).pozdrawiam.

Ps .projekty podłogówki wykonuję ,ale tylko gdy ją sam układam . pozdrawiam Tomek