Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W planach mam kupno nowego pieca (stary warmet 200 zostaje w rezerwie).

Bede spalał w nim zboże, jednak na oryginalny zbożowy nie stać mnie.

Obserwuje te Klimosze i inne niby nadające sie do tego i mam pewne obawy...

Znajomi maja któregoś z serii duo gdzie to niby można i drewnem palić i tak jak podejrzewałem na węglu radzi sobie w miarę. Czopuch jest gorący i taki przy węglu musi być. Jednak jak wsypali owsa czar prysł.. podajnik musi cały czas pracować żeby temp otrzymać. Czopuch przy tym niemiłosiernie gorący itd.

Opowieść... żadna nowość w sumie, należało by kupić piec wiekszej mocy i po kłopocie.

Jednak zastanawiam sie czy jest jakis producent który robi piec z seri tych automatycznych z podajnikiem z wymiennikiem płomieniowym? przeglądam allegro i tylko poduszkowce widze..

Dlaczego pytam o płomieniówki.. oryginalne niemieckie na zborze tylko na tych płomieniówkach są. i przy teoretycznie tej samej wielkosci pieca uzyskuje sie wieksza sprawność. A cena nie rośnie tak wysoko jak w przypadku zakupu z pieca z 25 do 50KW

Jesli ktoś widział taki piecyk prosze o info -

pozdrawiam

Opublikowano

Defro kompakt ma płomieniówki, ale nie wiem czy można w nim ekektywnie zbożem palić.

Mój szwagier użytkuje Ekocentra 25kw, też ma płomienówki, Szwagier bardzo go chwali za niskie złużycie ekogroszku, a na czopuchu to w czasie pracy kotła rękę można położyć. Hef też ma podobnej konstrukcji kocioł i zdaje się, że ling m ma płomieniówki ale tu nie jestem pewien.

Opublikowano
Witam

W planach mam kupno nowego pieca (stary warmet 200 zostaje w rezerwie).

Bede spalał w nim zboże, jednak na oryginalny zbożowy nie stać mnie.

Obserwuje te Klimosze i inne niby nadające sie do tego i mam pewne obawy...

Znajomi maja któregoś z serii duo gdzie to niby można i drewnem palić i tak jak podejrzewałem na węglu radzi sobie w miarę. Czopuch jest gorący i taki przy węglu musi być. Jednak jak wsypali owsa czar prysł.. podajnik musi cały czas pracować żeby temp otrzymać. Czopuch przy tym niemiłosiernie gorący itd.

Opowieść... żadna nowość w sumie, należało by kupić piec wiekszej mocy i po kłopocie.

Jednak zastanawiam sie czy jest jakis producent który robi piec z seri tych automatycznych z podajnikiem z wymiennikiem płomieniowym? przeglądam allegro i tylko poduszkowce widze..

Dlaczego pytam o płomieniówki.. oryginalne niemieckie na zborze tylko na tych płomieniówkach są. i przy teoretycznie tej samej wielkosci pieca uzyskuje sie wieksza sprawność. A cena nie rośnie tak wysoko jak w przypadku zakupu z pieca z 25 do 50KW

Jesli ktoś widział taki piecyk prosze o info -

pozdrawiam

Granpal Eco do zboża bedzie idealny. Cena może nie jest niska ale to bardzo dobry kocioł.