Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Probem Za Dużym (z Przewymiarowanym) Kotłem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
. Jak narazie pobawię się czasami przerw i przedmuchów, mocą dmuchawy i histerezą.

To droga donikąd i szkoda nrew :unsure: . Bawiłem sie kiedyś w te klocki, a teraz mam to wszystko w nie powiem w czym, uchylam ręcznie przepustnicę i odjazd. Zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie.

A miał jest dobry na zimę pod koła na lud. Bardzo skuteczny, a do kotła to syficiel totalny.

Pozdrawiam

Kazik

Opublikowano
Pana rozwiązanie wolałbym zastosować w ostateczności (zrobienie palnika lub podajnika). Jak narazie pobawię się czasami przerw i przedmuchów, mocą dmuchawy i histerezą. Jeżeli chodzi o wstawienie wkładu szamotowego, to przecież zmniejszy on powierzchnię grzewczą kotła. Bardzo Państwo mi pomogliście, dziękuję. Czy jeszcze jest jakieś rozwiązanie zmniejszające ilość spalanego opału?

Przeczytaj sobie od pierwszej strony do ostatniej, a na pewno zmniejszysz spalanie.

Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego

Opublikowano
witam ja tak samo miałem problem z duza iloscia spalnia ekogroszku dmuchawe miałem na max wrzucałem wieczorem 70 kg ekogroszku rano juz nie było szok!!! zmniejszyłem dmuchawe na 30% i teraz trzyma mi 3 doby ...

A jaką ma twój piec w kW i jaką temp. utrzymujesz i jaki masz górne czy dolne spalanie?

Opublikowano

Witam

Ty straszny niedowiarek jesteś ( zupełnie jak ja - Niewierny Tomasz).... Gdybyś mieszkał bliżej to by podjechał do Ciebie Panie dziejku ustawił w określony sposób kilka cegieł z szamotu na ruszcie i okazało by się o dziwo że mimo tych kilku cegieł pali się równie długo ( a przecież mniejsza komora) a może ciut dłużej. O czystości nie będę pisał bo pewnie nie było by z czym porównywać. Pozdrawiam. Tomasz ( niewierny).

Opublikowano
A jaką ma twój piec w kW i jaką temp. utrzymujesz i jaki masz górne czy dolne spalanie?

ja mam 25Kw 180m2 do ogrzania temp.ustawiona 58 stopni na czuwaniu dochodzi do 65 stopni i dolne spalanie oczywiście

Opublikowano
Witam

Ty straszny niedowiarek jesteś ( zupełnie jak ja - Niewierny Tomasz).... Gdybyś mieszkał bliżej to by podjechał do Ciebie Panie dziejku ustawił w określony sposób kilka cegieł z szamotu na ruszcie i okazało by się o dziwo że mimo tych kilku cegieł pali się równie długo ( a przecież mniejsza komora) a może ciut dłużej. O czystości nie będę pisał bo pewnie nie było by z czym porównywać. Pozdrawiam. Tomasz ( niewierny).

Na logikę to trochę dziwne, ale jak już tyle osób mi to mówi, to w końcu ustawie te cegły.

Opublikowano

Do roboty i koniecznie relacja.

PS: Nie ustawiaj ich czasem po samej blasze. Dobrą metodą jest wyłożenie zimnego kotła styropianem 1 cm następie obmurować styropian na szamot cegłami lub zestawić na ramki z kształtownika czy cuś. Zapewniam jak wsadzisz nie wyjmiesz.

Opublikowano

Witam

Tak. Użycie styropianu pomaga w murowaniu. Po odpaleniu kotła styropian się wypali rzecz jasna i zostanie przestrzeń która ma służyć wymianie powietrza co by nie kondensowało i nie smoliło pomiędzy szamotem a blachą komory ładunkowej. Musi być trochę miejsca "przewiew". Tomasz

Opublikowano

Witam

Obmurować należy cały kocioł wewnątrz wszystkie ściany. Stawiasz na ruszcie kotła pudełko bez dna i wieka które u dołu od strony strony drzwi popielnika ma małą szparę przy samym dole do rusztowania. Tomasz.