Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Mam rozkminę, bo zakładałem, że idę w glikol 30% (to maks dla PC i niektórych elementów obiegu). 

Czy ktoś robił system typu ASPO 8? 
AI podaje, że korzystając z tej pompki Fotton 12V, ups Oukitel 800E, włączając to w cyklach 5m pracy/10min przerwy i pokonując niezasilaną pompę obiegową w PC (shinhoo gpa25-9h) powinno to działać ok 80-90h (3,5-4dni)

Czy ktoś z Was to przerabiał? nie ufam AI, bo często się myli, więc może są tu użytkownicy takiego patentu i sprawdzali jak to działa?

Opublikowano

Idź w glikol, wyjdzie taniej i bardziej niezawodnie niż jakikolwiek system oparty na UPS i pompce. W razie czego niczym się nie przejmujesz i instalacja czystsza 😉

Opublikowano

Niby tak, ale gdybym chciał z czasem pójść w drugie źródlo ciepła, typu piec i bufor ok600l, to glikolem nie będę go zalewał, tylko wodą kotłową. Wtedy bufor musi być z wężownicą, a to podnosi koszty i komplikuje instalację, bo część (podłogi i cwu) będą latać na glikolu, a wysokotemp. źródło na wodzie.

Dlatego pytam, czy ktoś testował ten system z upsem i jak długo może on przepływać przez p. obiegową w pc?

Opublikowano

Wtedy dołożysz wymiennik glikol/woda i będziesz miał w kotle/buforze wodę, a w reszcie instalacji glikol

Opublikowano (edytowane)

Sprawdza sie, bo co sie ma nie sprawdzać, ale moim zdaniem instalacje z glikolem dużo prostsza i chyba wyjdzie taniej niż ten awaryjny system.

PS Po co Ci wężownica w buforze, jak będziesz miał wymiennik?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
3 godziny temu, BBefore napisał(a):

czy ktoś ma/miał taki system z mini pompką i ups i czy się to sprawdza?

Na pewno się sprawdza, ale przelicz koszty i ryzyko awarii/zawieszenia się układu. Nie musisz robić tak dużego stężenia glikolu w układzie, żeby było to bezpieczne. Miałem zamiar robić podobne rozwiązanie na małej pompce i akumulatorze, jednak wykorzystałem do tego istniejącą pompę od CO przy buforze i mały używany UPS. Na upartego widzę że działa nawet dobrze grawitacja, ale nie podejmowałem się wyłączenia grzania podczas mrozów, żeby sprawdzić na ile skutecznie.