Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Mam konieczność wymiany kotła i problemem jest komin. Otóż wszystkie kotły z otwarą komorą spalania posiadają wylot spalin 130 mm, a Ja mam komin 120 mm

Znalazłem kocioł Ariston clas x 24 cf eu low nox który ma wylot na 125mm I pytanie jest takie czy jest możliwość zastosowania redukcji 125 na 120 mm. Na instrukcji montażowej kotła jest wyjście 100 mm z tak jakby redukcją na 125 mm lub 130 mm Różne są opinie jedni mówią że nie drudzy że tak . Komin ma 10 m wysokości więc ciąg jest bardzo dobry. Rura odprowadzająca  do wejścia  komina ma 58 cm, więc rozbieg spalin dobry. 

Pozdrawiam

Zrzut ekranu 2026-03-15 145840.jpg

Zrzut ekranu 2 2026-03-15 151705.jpg

Opublikowano
14 minut temu, Sebastyano napisał(a):

Dzień dobry

Witaj kolego @Sebastyano na forum Info-Ogrzewanie.

15 minut temu, Sebastyano napisał(a):

,,,, Mam konieczność wymiany kotła i problemem jest komin. ,,,,

To nie komin jest Twoim problemem, ale zamiar zainstalowania kotła z otwartą komorą spalania.
Takie jest moje zdanie.

Zamieniamy się w słuch, by poznać Twe racjonalne argumenty wyboru.

Opublikowano

Posiadam obecnie piec z otwartą komorą spalania 16 letni Vailant AtmoTec plus który kończy swój żywot. Nie chce iść w koszty z kondensacyjnym piecem ponieważ za rok lub dwa będe zmieniał mieszkanie. Więc koszty przerobienia komina i to że przy moim kominie(stara kamienica) przeróbki wiążą się z totalną rozwałką sufitu powieszanego itp itd zwyczajnie nie opłaca mi się . A jakoś muszę przetwać następną zimę a może i kolejna 🙂

Pozdrawiam