Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piece akumulacyjne a klimatyzacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Mam pytani, czy warto zamienić grzanie piecami akumulacyjnymi na klimatyzację. Mieszkanie 60m3, trzy piece po 3kw, tylko w pokojach. Łazienka, kuchnia sporadycznie dogrzewane, przedpokój nie. Za piece przez ostatnie 30 dni wyszło mi 540kw. Czy zamontowanie klimatyzacji (split) zmniejszy pobór energii? Taki sprzęt zobaczyłem. Haier Flexis Nordic Plus, niby do -25 stopni i niby cichy. Jeśli ktoś będzie tak miły to proszę o jakieś sugestie, porady.

Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

Dołóż klimatyzator i zostaw piece. Klimatyzatorem grzej w dzień a piecami w nocy w tańszej taryfie.

Jak dodatnia temp na dworze w okresach przejściowych to COP wysoki więc się to opłaca. W dzień energia droższa w nocy tańsza to grzej piecem Wątpię czy dasz radę usnąć przy włączonym klimatyzatorze tym bardziej jak będzie musiał działać na pełnej mocy przy dużym mrozie.

Sąsiad ma dwa klimatyzatory Rotenso, fotowoltaike 10kw na starych zasadach i tak dogrzewa gazem. Trochę się dziwię że nie ma PC bo by miał grzanie za darmo przy tak dużej instalacji fotowoltaicznej.   

Ja mam PC zamontowane blisko okna i w pokoju słychać kiedy pracuje na mocy powyżej 60%

Mieszkasz w bloku więc sąsiadom może hałas przeszkadzać a tobie dodatkowo z jednostki wewnęcznei szum wentylatora. 

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

piece i tak mam ustawione na taryfie nocnej 2-3 godziny zależy od mrozów. Za ostatnie 30 dni wyszło mi 540 kw za grzanie.

Opublikowano

Klimatyzator ma większy potencjał na oszczędne grzanie w miarę wzrostu temperatury zewnętrznej, na pewno szybciej poczujesz komfort po włączeniu klimy, niż z pieca. Latem dodatkowo wychłodzi pomieszczenie. Minusem niestety trochę hałasu i przewiew w pomieszczeniu z jednostką.

Opublikowano

Piece i tak chciałem zostawić. A kliatyzator kupić za tak zwaną "darmową kasę". Czyli dobrze rozumie, że przy klimatyzatorze rachunki powinny iść w dół przy podobnej temp. w mieszkaniu?

Opublikowano

Klima ma COP mniej więcej 3, więc powinno być znacznie taniej

Opublikowano

haier flexis nordic plus o czymś takim myślałem.