Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec gazowy, spadające ciśnienie, naczynie sprawne, brak wycieku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
https://static.elektroda.pl/templates/subSilver/images/icon_minipost.gif#1 21804849 Autor tematu 10 Sty 2026 17:41    

Ariston Genus One – spadek ciśnienia 0,2 bara, brak widocznych wycieków, naczynie sprawne.

Mam dwufunkcyjny piec Ariston Genus One, od pewnego czasu powoli spada mi w układzie ciśnienie i nie mogę zlokalizować, gdzie. Instalacja miedziana, standardowe grzejniki. Ciśnienie spada tak około 0,2 bara w przeciągu 1-2 dni
Co udało mi się sprawdzić:
- Nie widzę kompletnie żadnych wycieków na instalacji, co prawda jakieś 8 m instalacji jest w PEX i jest zarówno w ścianie jak i podłodze, ale tam gdzie są złączki sprawdzałem wilgotnościomierzem ścianę i jest sucha jak pieprz.
- Naczynie przeponowe sprawdzone -> trzyma ciśnienie 0,9-1 bar na opróżnionej instalacji.
- Zawór bezpieczeństwa -> brak wycieku, choćby kropelki wody.
- Spojrzałem na wężownicę przy palniku, nie widać, żeby jakkolwiek było tam mokro, coś przeciekało.
- Piec w środku -> zero wycieku, nic nie widać.
- Instalacja odpowietrzona, zero jakiegokolwiek powietrza.
- Na 1h nabiłem cisnienia w układzie do 2.5Bar, wylaczylem piec, sciagnalem rurke od odpływu kondenstatu (przed syfonem), oczysicilem papierem zeby byla 100% sucha -> to samo, zero wody, nawet kropla nie spłynęla

Sprawdziłem jeszcze w taki sposób -> Niestety nie mam manometru na instalacji CO, tylko w samym piecu.
Nabiłem ciśnienie do 2,5 bar, wyłączyłem całkowicie piec, odciąłem piec na zaworach i zostawiłem na całą noc. Jako że jest teraz zimno i temperatura w domu spadła przez tę noc, to na piecu było widać delikatny spadek ciśnienia (wskazówka dosłownie o milimetr się przesunęła). Jak odkręciłem zawory od pieca do instalacji CO, to widać było, że ciśnienie spadło o kolejne 0,1 bara. W tym czasie temperatura instalacji spadła o 5 stopni, więc wydaje mi się, że to normalne, że po odkręceniu zaworów pieca spadło tak o 0,1 bar przy zmianie temperatury z 20°C na 15°C.

Mimo to, jak piec chodzi np. dwa dni, to sukcesywnie widzę, w każdej nocy ciśnienie na piecu jest coraz mniejsze, mimo tej samej temperatury.

W załączniku wysyłam wykres, temperatury (na grzejnikach) do ciśnienia w układzie, kolor czerwony to moment grzania i załączania pompy w piecu
Niebieski to ciśnienie, żółty to temperatura grzejników. Wykres wyskalowany tak, że widać na początku pokrycie ciśnienia z temperaturą, a potem powoli ciśnienie spada i jest poniżej wykresu temperatury.
Na wykresie poprowadziłem czerwone linie, gdzie widać, że przy każdym następnym grzaniu mimo praktycznie tej samej temperatury instalacji ciśnienie jest już niższe.

W sumie coś, co może mieć wpływ i co też zauważyłem. Na okres świąteczny nie było mnie w domu 8 dni. Jako że w instalacji było trochę mniej wody, to ustawiłem, żeby w mieszkaniu było cały czas 21°C (dzień i noc), żeby podczas stygnięcia ciśnienie nie spadło poniżej 0,5 bar (piec by się wyłączył i już nie włączył).  
I w tym czasie 10 dni, ciśnienie wahało się 0,7 bar - 1,6 bar (przed wyjazdem błędnie nabiłem trochę za dużo ciśnienia do naczynia przeponowego (1,3 bar zamiast 0,9), więc były większe skoki.  
Co najważniejsze, w tym czasie ciśnienie nie spadło. Normalnie utrzymywało się cały czas tak samo. Może ma to jakiś związek ze nie była puszczana woda CWU?  
Ale jaki wpływ mogłaby mieć woda CWU na ciśnienie w instalacji CO? Gdyby wymiennik płytowy był nieszczelny, to pewnie najpierw by cieknęło na zewnątrz (a piec suchy, zero śladów), albo gdyby nawet była nieszczelność pomiędzy układami, to gdybym nie lał ciepłej wody, to ciśnienie by rosło, jako że w sieci wodociągowej mam tak koło 2,7 bara

Sprawdziłem też, że dla mojego układu 0,2 bar to jest 500 ml wody, więc nie jest to jakaś mała znikająca ilość wody.
Gdzie może znikać ta woda? Jak to sprawdzić? Zawór trójdrożny? Ale to wtedy, nawet gdyby puszczał, to woda dalej zostaje w tym samym układzie. Wymiennik ciepła CWU? No, ale przecież ciśnienie wody jest wyższe w sieci, więc ciśnienie by rosło, a nie malało. Jedyna opcja z wymiennikiem CWU, że puszcza w momencie, gdy odkręcam wodę (wtedy w sieci jest zerowe, bo ucieka kranem), no ale po zakręceniu za to rosło by na piecu.
image.thumb.png.e591f92965a79acab6d2b8c857b79489.png
Nie mam już pomysłu, gdzie ta woda może uciekać. Patrząc po tym nocnym teście, wygląda, że ciśnienie znika tylko w momencie, gdy piec jest uruchomiony, a gdy jest wyłączony to ciśnienie spada zgodnie z temperaturą.

Załączniki: