Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

coś wodnistego czarnego i gęstego wypływa mi z wyczystki komina. Palę ekogroszkiem od marca 2009. nie mam doświadczeń z piecami i proszę o pomoc co to jest. Co mam zrobić żeby nie zalewało mi tym kotłowni? Miałem wizytę kominiarza, wyczyścił mi tą wyczystkę i po tym zaczęło się to maziowate coś lać. I jeszcze jedno, niedawno bardzo mocno wiało i z komina rozrzucało mi jakby sadzę po oknach dachowych i samochodach:-) Czy to normalne?? Kominiarz mówił że mam komin czysty, ale na górze na strażaku może się coś zbierać jakiś syf i trzeba by to usunąć. Czy może to się zapalić??? Widziałem gdzieś takie zdjęcie palącego się komina, uuu ;) Jestem panikarzem więc proszę o jakiegos posta na odstresowanie. Chyba że sa jakieś już podobne tematy do poczytania. Sporo tego tutaj:-) Pozdrawiam Wszystkich palaczy

Opublikowano
Witam,

coś wodnistego czarnego i gęstego wypływa mi z wyczystki komina.

Podejrzewam, że ustawiasz za niską temperaturę na kotle. Temperatura skraplania spalin wynosi ok 40-45 st. C i jeśli ścianki kotła lub komina będą chłodniejsze to spaliny będą się skraplały w postaci smoły. Na podobnej zasadzie okulary w zimie zaparowują po wejściu do ciepłego pomieszczenia - są chłodniejsze niż temperatura skraplania (przy danej wilgotności wnętrza).

Pozdrawiam,

Jacek

Opublikowano

Oj, coś mi sie wydaje, że te 45 st.C dla smoły to o wiele za mało !

Te 40- 45 st. C to raczej dotyczy wody - pary wodnej.

Smoła ma prawo osiadać nawet ok. 300 st. C, oczywiście im bardziej "rzadka" tym skrapla się w niższej temperaturze.

Dlatego w zasadzie, jeżeli wypuszczamy jakikolwiek dym do komina, możemy spodziewać się smoły i nic tu nie pomoże podnoszenie temperatury na kotle powyżej 45 stopni. Najlepszym rozwiązaniem jest brak dymienia, czyli kompletne dopalenie palnych gazów.