seba999 Opublikowano 10 minut temu #1 Opublikowano 10 minut temu Cześć, proszę o pomoc... Mam bufor Black OEM 800 litrów z jedną wężownicą. Od początku były w nim zamontowane 3 grzałki Eliko 3kW 230V - jedna na samym dole, druga w połowie wysokości i trzecia na samej górze. Dolna padła w zeszłym roku po 2 dwóch sezonach (wywalało termik, okazało się, że były wypalone styki wewnątrz grzałki). Środkowa pada teraz (siada termostat, grzałka potrafi się włączać i wyłączać przy osiągnieciu zadanej temperatury co kilka sekund, nie słychać "kliknięcia", wolę ją dla bezpieczeństwa wymienić)... Została ostatnia, 3kW na samej górze bufora i... brakuje mocy, nie jestem w stanie wykorzystać w pełni bufora. No i teraz - co mam kupić? Znowu Eliko? Gwaranta? Nigdzie się nie mogę doszukać jaką martwą strefę mają te grzałki. Króćce 6/4 bufora mają 8cm długości. Niestety mam trochę ograniczoną ilość miejsca do ściany i nie każdą grzałkę dam radę tam włożyć. Robiłem w zeszłym roku podejście do 6kW 400V firmy Eliko ale nie dałem rady (66 cm długości całkowitej). Generalnie 3kW 230V od Eliko są daremne - kabel jest bardzo ciepły podczas pracy grzałki. Opcje są dwie, albo 4,5kW 400V na samym dole (powinna się zmieścić - Gwarant ma długość 51 cm) albo 2x2kW (środek + dół). Pytanie tylko jakiego producenta wybrać? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi