Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuje pomocy! Na parterze mam grzejniki na poddaszu podłogówkę i chciałbym zamontować listwę sterującą na podłogówkę natomiast na grzejnikach pozostać tak jak jest czyli jeden regulator w korytarzu! Proszę o info jak to zrobić żeby jedno nie kolidowało z drugim?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W opisanym układzie będą dwa systemy temperaturowe.
System grzejnikowy, który pracuje w wysokiej temperaturze, np. 50-70°C
i ogrzewania podłogowego, które wymaga temperatury zasilania ok. 30-40°C, 

Konieczne jest zastosowanie grupy pompowej z zaworem mieszającym (mieszaczem) dla obiegu podłogowego.

ps. nie rozumiem czym jest listwa sterująca.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, krzysiek-d napisał(a):

W opisanym układzie będą dwa systemy temperaturowe.
System grzejnikowy, który pracuje w wysokiej temperaturze, np. 50-70°C
i ogrzewania podłogowego, które wymaga temperatury zasilania ok. 30-40°C, 

Konieczne jest zastosowanie grupy pompowej z zaworem mieszającym (mieszaczem) dla obiegu podłogowego.

ps. nie rozumiem czym jest listwa sterująca.

Grupa pompowa jest tak to teraz wygląda IMG_5055.thumb.jpeg.123ad6a75061f2e79510f18decd68e19.jpeg

Proszę o podpowiedź teraz muszę podłączyć listwę sterująca zaworami do pieca tak?? Z tym że w piecu połączony jest już termostat z dołu czyli sterowanie ogrzewaniem grzejnikowym! 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Parafrazując, :

Celem jest uzyskanie efektu dwóch niezależnych stref grzewczych – osobno dla parteru i osobno dla piętra.

Obecne rozwiązanie techniczne

1. Piec w pierwszej kolejności zasila obieg grzejnikowy, dla którego zainstalowano regulator pokojowy podłączony bezpośrednio do pieca.

2. Woda powrotna z obiegu grzejnikowego zasila układ podłogowy, który jest dodatkowo wspomagany mieszaczem.

3. Celem jest, aby listwa sterująca podłogówką również miała wpływ na pracę pieca, co w praktyce stworzyłoby dwa niezależne obiegi sterowania.

Możliwość podłączenia dodatkowego regulatora

Jeżeli piec umożliwia podłączenie drugiego sterownika, można go zainstalować.
Należy jednak sprawdzić instrukcję oraz skonsultować się z producentem, czy dopuszczalne jest równoległe podłączenie dwóch regulatorów.

Alternatywne podejście

Można również rozważyć prostsze rozwiązanie:

• Ustawić odpowiednie przepływy zarówno na grzejnikach, jak i na podłogówce.

• W takim przypadku wystarczy jeden regulator, który będzie sterował piecem globalnie.

• To podejście wymaga nieco więcej czasu na prawidłowe wyregulowanie przepływów, ale pozwala uniknąć rozbudowy systemu sterowania.

ps. W mojej ocenie w układzie będą pracowały dwie pompy: jedna wbudowana w piec, a druga zewnętrzna. Zakładam, że ten aspekt został już uwzględniony w projekcie i jest prawidłowo zaadresowany.

Opublikowano
59 minut temu, krzysiek-d napisał(a):

Parafrazując, :

Celem jest uzyskanie efektu dwóch niezależnych stref grzewczych – osobno dla parteru i osobno dla piętra.

Obecne rozwiązanie techniczne

1. Piec w pierwszej kolejności zasila obieg grzejnikowy, dla którego zainstalowano regulator pokojowy podłączony bezpośrednio do pieca.

2. Woda powrotna z obiegu grzejnikowego zasila układ podłogowy, który jest dodatkowo wspomagany mieszaczem.

3. Celem jest, aby listwa sterująca podłogówką również miała wpływ na pracę pieca, co w praktyce stworzyłoby dwa niezależne obiegi sterowania.

Możliwość podłączenia dodatkowego regulatora

Jeżeli piec umożliwia podłączenie drugiego sterownika, można go zainstalować.
Należy jednak sprawdzić instrukcję oraz skonsultować się z producentem, czy dopuszczalne jest równoległe podłączenie dwóch regulatorów.

Alternatywne podejście

Można również rozważyć prostsze rozwiązanie:

• Ustawić odpowiednie przepływy zarówno na grzejnikach, jak i na podłogówce.

• W takim przypadku wystarczy jeden regulator, który będzie sterował piecem globalnie.

• To podejście wymaga nieco więcej czasu na prawidłowe wyregulowanie przepływów, ale pozwala uniknąć rozbudowy systemu sterowania.

ps. W mojej ocenie w układzie będą pracowały dwie pompy: jedna wbudowana w piec, a druga zewnętrzna. Zakładam, że ten aspekt został już uwzględniony w projekcie i jest prawidłowo zaadresowany.

To czyli muszę sprawdzić w instrukcji pieca czy mogę oprócz już podłączonego regulatora podpiąć listwę sterująca zaworami tak?

9 minut temu, Marecki1830 napisał(a):

To czyli muszę sprawdzić w instrukcji pieca czy mogę oprócz już podłączonego regulatora podpiąć listwę sterująca zaworami tak?

Mój piec to MODULENS G AGC…/V 100 HL

Opublikowano

Tak nie podłączysz - listwa to kolejny styk zwierny - a takie sterowanie może być jedno dla jednego kotła.

Należało zrobić tak jak jest w materiałach projektowych producenta kotła.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, sambor napisał(a):

Tak nie podłączysz - listwa to kolejny styk zwierny - a takie sterowanie może być jedno dla jednego kotła.

Tzn? Co mam zrobić żeby było ok?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Proszę mi wytłumaczyć na „chłopski rozum” co mam zrobić żeby to funkcjonowało! Bardzo proszę 

Opublikowano

Może po kolei:

Czy podłogówka miała jakiś projekt?

Dlaczego na części podłogówki są siłowniki a na części ich brak?

Jak często zmieniasz nastaw temp wody na zaworze 3-D?

Jakie są przepływy w pętlach podłogówki?

Opublikowano

Ni ma projektu, poprostu tylko tak sobie założyłem teraz są zdjęte,temperatury nie zmieniam nigdy,nie mam pojęcia jakie są przepływy! Poprostu chciałbym wiedzieć jak mam podłączyć listwę z piecem żeby sterować ogrzewaniem podłogowym na poddaszu a na dole istniejącym już regulatorem który podłączony jest bezpośrednio z piecem 

Opublikowano
W dniu 16.11.2025 o 21:53, sambor napisał(a):

dzięki za  zwrócenie uwagi 

Jeżeli mogę zapytać, czy rozważał Pan podejście jednego, głównego regulatora, który jest odpowiedzialny za cały system grzewczy i sterowanie kotłem?

Wtedy:

1. Regulator główny steruje piecem i utrzymuje zadaną temperaturę w buforze/układzie.

2. Ustawia się przepływy na rotametrach (maja wpływ na temperaturę)

W sieci znajdzie sie przybliżone tabele z danymi, ile W (Watów) daje m2 podłogówki przy określonych temperaturach i przepływach, ale najlepiej bazować na obliczeniach z projektu instalacji.

Znalazłem w instrukcji kotła (być może błędny kocioł znalazłem) schemat, który może odzwierciedlać Pana układ
https://vzis.eu/wp-content/uploads/2017/09/AGC-...-IT.pdf
str 50

Warto porównać te schematy ze swoim rozwiązaniem, dzięki czemu znajdzie Pan brakujące elementy, które trzeba dodać do poprawnej konfiguracji. Brak schematu ogranicza możliwości wsparcia.

Opublikowano

Przy podłogówce qpływ na temp w pomieszczeniu mają dwa czynniki - przepływ i temp zasilania podłogówki

Przepływ ustawiasz raz, ew dodatkowo mała korekta.

Temp zasilania podłogi musi być zależna od temp zewnętrznej - sterowanie wg krzywej grzewczej- aby  to zrealizować trzeba mieć na zaw 3-D siłownik sterowany wg temp zewnętrznej.

Sama podłogówka w okresie grzewczym nie powinna być wyłączana - powinna być praca non stop pompy podłogówki.

Opublikowano

A jeśli odłączę regulator który podłączony jest do pieca i w zamian podłączę listwę sterującą to jaką temperaturę będę miał na dole? Jeśli powiedzmy salon na poddaszu będzie 20stopni, łazienka 22,a pokój 23 która temperatura będzie na dole?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, sambor napisał(a):

Nie wiem co chcesz osiągnąć przez takie zabawy - ale podłączysz jak piszesz to zobaczysz co jak się zmieni.

Jakie zabawy, pisałem że jestem laikiem,jeśli jesteście fachowcami pewnie znacie odpowiedź na takie pytanie!😥

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Tym co masz możesz tylko niezależnie sterować pompą w rozdzielaczu.

Nie odpowiedziałeś jednak co maja dać takie przeróbki?

Oszczędności w spalaniu nie dadzą.

Komfortu też nie podniosą