Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopoki, z dziurami to ostroznie. Przewierć na początek 5szt ośrednicy 8mm. U mnie na razie wystarcza.

Nie załamuj się tylko próbuj, aż do skutku.

Opublikowano
Dziękuje tymi śrubami tez myślałem ;) Tylko problem jest w tym ze dziś na probe rozpaliłem waszym sposobem piec i uchyliłem drzwi zasypowe tak ze było słychać tylko gwizd (jakieś 2mm) jak się uchy przystawiło. Nie było tej sparki widać ale piec mi się rozbujał aż do 100°C, jak zamknę np na 1mm to już nie słychać gwizdu i pali się jak przedtem.

 

Wiec nie wiem czy jest sens robić te dziurki jak się mi ma piec gotować ;)

 

Moze 2mm szpara dala calkiem sopra powierzchnie calkowita. Jak masz dlugosc drzwiczek 30cm, to zrobiles pole ponad 6cm2.

 

Skoro za duzo, to zmniejszaj. Kazdy otwor o srednicy 8mm, to pole 0,5cm2. Czyli 12 otworow o srednicy 8mm = szparze w drzwiach zaladunkowych o szerokosci 2mm.

Z tym, ze jak dasz szpare 1mm, to nie to samo co kilka otworow rownych swoim polem tejze szczelinie. Taka szczelina moze kierowac powietrze tam gdzie nie powinno ono trafiac. Mysle, ze otworow nie mozna porownywac do szczeliny w drzwiach.

 

Mysle, ze tak jak pisal Kazik, zacznij od paru otworow i obserwuj

Opublikowano
Nie było tej sparki widać ale piec mi się rozbujał aż do 100°C

Czy klapka sterowana markownikiem ciągu była zamknięta ze szczelnością 100 %?

 

 

jak zamknę np na 1mm to już nie słychać gwizdu

To teraz policz powierzchnię i już wiesz jakiej powierzchni otwory masz zrobić + 2 dodatkowe otwory. Powinny one być rozmieszczone równomiernie na całych drzwiach zasypowych.

 

 

pali się jak przedtem.

Czy z otwarciem 1 mm?

Czy takie otwarcie jest wystarczające będziesz mógł ocenić dopiero po pewnym czasie (kilka tygodni?) patrząc na czystość komina, lub kilka dni patrząc na czystość wymiennika kotła i kolor (najlepiej szary) niespalonych części paliwa pozostałych w wymienniku. Zorientujesz się czy ilość otworów (powierzchnia) jest wystarczająca

 

 

Wiec nie wiem czy jest sens robić te dziurki jak się mi ma piec gotować ;)

Różnica w otwarciu na 1 mm czy na 2 mm może powodować, że do kotła przy 2 mm dostawało się 4 razy więcej powietrza niż przy 1 mm.

Jednak lepiej wykonać otwory niż uchylać na 2 mm ( może było np 3,5) lub 1 mm (może było np. 2 mm). Przy otworach będziesz miał powtarzalność i liniowość otwarcia.

 

Klapką dolną sterowaną markownikiem regulujesz temperaturę.

Otworami w drzwiach zasypowych dopalasz gazy palne z węgla. Umiejętność takiego palenia polega na tym aby dopalać gazy a nie rozpalać węgla w komorze zasypowej dlatego otwory powinny być zamykane i otwierane w zależności od intensywności wydzielania się tych gazów (zapotrzebowania na ciepło, rodzaj węgla).

Opublikowano

hehe.. macie racie ze 2mm szparą na takich drzwiach to duże zasysanie powietrza niż przez dziurki ;)

 

Wiec będę wiercił dziurki i trzeba próbować i próbować bo Krakowa tez od razu nie wybudowali ;)

 

Co do dolnej klapy co miarkownik zamyka to ona się nigdy nie zamyka do końca bo odstaje zawsze z 3 do 4mm bo jakoś konstrukcja na to nie pozwala (przy odpiętym miarkowniku) dopiero jak ręką przycisnę to mogę domknąć szczelnie.

 

A Kazik załamywać się nie załamuje dopiero teraz chęci na eksperymenty nabieram ;)

 

Napisze jak wywiercę dziurki i porobię kilka zdjec ;)

 

Ogromne podziękowania jak na razie ;)

Opublikowano

Rozpaliłem ok 19.00 ta metoda od góry czyli nasypałem węgla aż na dolna wysokość drzwiczek zasypowych i na gorze rozpaliłem drewnem oraz szczypkami. Zaczęło się ładnie palić ale dopiero po 1,5godzinie piec złapał temp powyżej 60°C i teraz mi się tak rozbujał ze temp od 85-90°C w domu gorąco jak coś ;)

 

Zamknąłem na probe drzwiczki zasypowe całkiem i dalej nic to nie daje za dużo powietrza ciągnie od dołu przez ta klapkę. Było to jakieś 1godzine tempu i temp jak wyżej 85-90°C ;)

 

Zakleić jakoś lub pomniejszyć ten otwór dolnej klapki ? Dopóki tego jakoś nie opanuje to wiercenie dziurek nie ma sensu bo jak przy zamkniętych drzwiach zasypowych łapię już taka temp to jednak otwieranie ich nawet na 1mm jest bez różnicy bo dalej temp za wysoka.

Opublikowano

Co tam się dzieje z tą dolną klapką. Dolna klapka musi być idealnie szczelna. Ja uchylam około 1-2 mm. W moim Zębcu dolegające popwierzchnie są idealnie z plantowane(dopasowane). Jeżeli u Ciebie jest duża dziura to pupa mokra. A może na czopuchu trochę przyduś. A może kocioł za duży, mniej ładuj. A jak teraz w wymienniku?

Opublikowano

Witam

Temperaturę kotła wyznacza się na miarkowniku ciągu.To on uchylając lub zamykając klapę dolną

powietrza pierwotnego utrzymuje zadaną temp.Warunek jeden-szczelna dolna klapa.Temp.

utrzymuje z pewną tolerancją np.+ - 3 st. to zależy od klasy miarkownika.

Pozdrawiam

Opublikowano
Zakleić jakoś lub pomniejszyć ten otwór dolnej klapki ?

Już pisałem że klapka po zamknięciu ma być w 100-u % szczelna, bo tą klapką reguluje się temperaturę wody w kotle.

 

 

teraz mi się tak rozbujał ze temp od 85-90°C w domu gorąco

Jak klapka będzie w 100-u % szczelna i dalej będzie się tak działo to może się okazać że kocioł ma za dużą moc.

  • 2 lata później...
Opublikowano

Bylo brane z komory palenia a raczej od PW :) Ale niestety tak się palić nie dało bo temp była niska na piecu i 2 godziny trzeba było czekać aż się C.O. na ta temp pieca ogrzało wiec wyburzyłem wszystko i powróciłem na palenia od góry.

Opublikowano

Nie wiem, czy jakiś zbieg okoliczności, ale każde wnętrze kotłów Defro Optima jakie widziałem, to wytwórnia smoły...

Opublikowano

ja ostatnio swoją vespę próbowałem przerobić tak jak ty tylko zrobiłem palnik z szamotu. Na początku było fajnie ale palnik chyba miał za mały przekrój i tak gwizdał, że aż mnie denerwowało a do tego dochodził do zadanej temperaury chyba ze 2h. Rozetę PW miałem delikatnie otwartą w celu zasilenia tej rurki o którą się pytałem ale niestety przez to po jakiś 4-5h żar dotarł na samą górę. Generalnie przeróbkę rozebrałem bo w moim piecu bez doprowadzenia powietrza z zewnątrz i dobrego węgla nawet nie ma co podchodzić do dolnego palenia.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.