Lucjan92 Opublikowano 6 Października 2025 #1 Opublikowano 6 Października 2025 (edytowane) Witam. Mam instalacje MPM WOOD 18kW z buforem około 800l, 350mb podłogówki, naczynie przeponowe 80l. Szacuję że razem będzie około 950-1000l w instalacji. Występują skoki ciśnienia od 1,3-3 bar zimna-nagrzana. Instalacja nowa, od początku takie coś występowało, monter mówił że tak ma być ale po roku użytkowania wertując internety wyczytałem że Mpm ma chyba max 1,5 bar, a cisnienie powinno być stabilne. Zbiornik przeponowy uregulowałem na 1 bar (bylo 1,5), przepona chyba sprawna bo trzyma nabite cisnienie i nie chlapie wodą, instalacja podczas zalewania szybko tą wartość przekracza, jakby ten zbiornik nie działał. podnosząc go po odłączeniu jest lekki, więc wody nie ma. Jak zbiłem nagrzaną instalację do 2 bar to po wychłodzeniu pojawiło się 0 i braki wody. Zbiornik podłączony na powrocie między buforem a piecem, ma szybkozłączkę, wkręcone na max. Zaznaczyłem różnicę między rysunkiem producenta a moją instalacją, proszę o porady gdzie może być coś skopane że nie przejmuje przepona nadmiaru wody (czerwony manometr na rurze zasilającej bufor, z niego biorę odczyty, przy nim zawor ciśnieniowy 4 bar) Proszę znających się na temacie o podpowiedz gdzie szukać przyczyny. Edytowane 6 Października 2025 przez Lucjan92 Cytuj
sambor Opublikowano 6 Października 2025 #2 Opublikowano 6 Października 2025 Za małe naczynie przeponowe, dodatkowo montaż naczynia powinien być przy samym kotle , na powrocie kotła 1 Cytuj
Lucjan92 Opublikowano 6 Października 2025 Autor #3 Opublikowano 6 Października 2025 (edytowane) Prawidlowo zamontowany rozumiem że między pompą a piecem powinien być. Ale czy w tej sytuacji ma to wpływ na działanie? Rozumiem że kwestie bezpieczeństwa każą go przenieść, lecz czy zmieniło by to skoki ciśnień? Co do wielkości wstepnie wyczytałem że powinno być 4-5%, przy założeniu że mam 950l łącznie to przepona ma 8,4% objętości, woda grzana jest od 30 do 75-80st. więc jak podstawiałem pod wzory na rozszerzalność to powinienem się wyrobić tym zbiornikiem. Więc jakimi kryteriami się kierować przy ewentualnym doborze nowego? A w momencie gdy pojemność wystarcza i w pierwszych etapach palenia nie powinien skok ciśnienia być delikatny o jakies dziesiąte cześci, a dopiero pod koniec jak pojemność się skończy cisnienie powinno zacząć narastać gwałtowniej? Przy zagrzaniu około 1/4 bufora mam już 2 bary. I ostatnie pytanie czy przy napełnianiu nie powinno mi dłuższą chwilę się utrzymywać cisnienie około 1,2-1,5? Uprzedzam że nie są to pytania złośliwe lecz czysta ciekawość jak to powinno działać, z góry dziękuję za odpowiedzi . Edytowane 6 Października 2025 przez Lucjan92 Cytuj
sambor Opublikowano 6 Października 2025 #4 Opublikowano 6 Października 2025 Te 4-5% to dla naczynia otwartego i to jest zmiana objętości, a nie pojemność naczynia! Identyczny problem masz opisany tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/53262-wybór-kotła-zgazowującego/page/5/#comments Od postu #124. Cytuj
Lucjan92 Opublikowano 6 Października 2025 Autor #5 Opublikowano 6 Października 2025 Czyli rozumiem że w aktualnej sytuacji należy dołożyć dodatkowe naczynie i ustawic podobne ciśnienie. Celować w około 10% pojemności instalacji? Możesz podpowiedzieć ile z reguły jest optymalnie przy używaniu w przedziale 30-85st? Cisnienie chciałbym uzyskać około 1,2 bar by mieć zapas do maksymalnego ciśnienia kotła. I jak sytuacja wygląda przy odpowiednio dobranych naczyniach, jakie różnice ciśnienia powinny być akceptowalne jako prawidłowe? I czy aby nie za wcześnie rośnie cisnienie w mojej instalacji? Cytuj
sambor Opublikowano 6 Października 2025 #6 Opublikowano 6 Października 2025 Pojemność naczynia ustal wg kalkulatora ze strony Reflex-a 10% to dla instalacji otwartej. Ja dla bufora 800l i 2 kotłów mam ponad 200l naczynia. Jakie jest max ciśnienie dop twojego kotła i jaka jest wartość zaw bezp. Cytuj
Lucjan92 Opublikowano 6 Października 2025 Autor #7 Opublikowano 6 Października 2025 Na tabliczce jest max cisnienie robocze 1,5 a w instrukcji max dop. cisnienie robocze 3 bary. Zawory bezpieczeństwa mam aktualnie zamontowane na 4 bary (nie wiem czy poprawnie bo już kilka niepoprawnych rzeczy znalazłem). Z tym kalkulatorem znalazłem ich apke na telefon ale jest ina dość dla mnie nieczytelna Cytuj
sambor Opublikowano 6 Października 2025 #8 Opublikowano 6 Października 2025 Sprawdź jeszcze raz - to co na tabliczce jest obowiązkowe. Wg netu max ciśnienie robocze to 3bar, ale zawory bezp są na 2,5 bara i tak powinno być. Wg kalkulatora naczynie to NG140 z ciśnieniem wst 1,0bar, max ciśnienie robocze do 2 bar. Czyli trzeba dostawić do tego co masz, min 60l naczynia. W obu naczyniach musi być takie samo ciśnienie wstępne! Cytuj
Lucjan92 Opublikowano 8 Października 2025 Autor #9 Opublikowano 8 Października 2025 (edytowane) Zrodzilo mi sie pytanie, bo miejsce ograniczone i jakbym zamontowal 2 zbiorniczek nad pierwszym, to takie samo cisnienie nie zaszkodzi? 80cm wyzej nie wydaje sie wielką różnicą dla ciśnienia statycznego, jak dobrze myślę to będzie kilkulitrowa różnicą w zapełnieniu I czy mozna coś zrobić na chwilę by było lepiej przed założeniem dodatkowego naczynia? Zbicie ciśnienia w instalacji np 0.8 przepona, 1 bar instalacja, ale czy są szanse na duże poprawy? Edytowane 8 Października 2025 przez Lucjan92 Cytuj
sambor Opublikowano 8 Października 2025 #10 Opublikowano 8 Października 2025 (edytowane) Możesz dać naczynie drugie - obok, nad, czy pod- to nie ma znaczenia - ciśnienie ma być takie samo we wszystkich naczyniach w danym obiegu. Zmniejszanie ciśnienia może pomóc, ale nie do końca- po prostu trzeba tą ilość wody gdzieś zmieścić. Jedyne rozwiązanie to dodatkowe naczynia - zrób bilans - jakie się opłacają- takie do 35l są na pewno tańsze niże te większe. Edytowane 8 Października 2025 przez sambor Cytuj
lajosz Opublikowano 8 Października 2025 #11 Opublikowano 8 Października 2025 W dniu 6.10.2025 o 22:18, sambor napisał(a): Za małe naczynie przeponowe, dodatkowo montaż naczynia powinien być przy samym kotle , na powrocie kotła Dokładnie tak jak Kolega pisze. Trzeba zmienić miejsce podłączenia bo gdy zawór 3 realizuje krótki obieg ( przy stygnięciu wody) a z drugiej strony (od strony bufora) jest zawór zwrotny to naczynie rozszerzalne nie działa poprawnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi