Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam instalacje MPM WOOD 18kW z buforem około 800l, 350mb podłogówki, naczynie przeponowe 80l. Szacuję że razem będzie około 950-1000l w instalacji.

Występują skoki ciśnienia od 1,3-3 bar zimna-nagrzana. Instalacja nowa, od początku takie coś występowało, monter mówił że tak ma być ale po roku użytkowania wertując internety wyczytałem że Mpm ma chyba max 1,5 bar, a cisnienie powinno być stabilne.

Zbiornik przeponowy uregulowałem na 1 bar (bylo 1,5), przepona chyba sprawna bo trzyma nabite cisnienie i nie chlapie wodą, instalacja podczas zalewania szybko tą wartość przekracza, jakby ten zbiornik nie działał. podnosząc go po odłączeniu jest lekki, więc wody nie ma. 

Jak zbiłem nagrzaną instalację do 2 bar to po wychłodzeniu pojawiło się 0 i braki wody.

Zbiornik podłączony na powrocie między buforem a piecem, ma szybkozłączkę, wkręcone na max.

Zaznaczyłem różnicę między rysunkiem producenta a moją instalacją, proszę o porady gdzie może być coś skopane że nie przejmuje przepona nadmiaru wody (czerwony manometr na rurze zasilającej bufor, z niego biorę odczyty, przy nim zawor ciśnieniowy 4 bar)

Screenshot_20251006_210505_Drive.thumb.jpg.b58eeeeba9b28a85d8d24329ef620799.jpg

Proszę znających się na temacie o podpowiedz gdzie szukać przyczyny.

Edytowane przez Lucjan92
Opublikowano (edytowane)

Prawidlowo zamontowany rozumiem że między pompą a piecem powinien być. Ale czy w tej sytuacji ma to wpływ na działanie? Rozumiem że kwestie bezpieczeństwa każą go przenieść, lecz czy zmieniło by to skoki ciśnień?

Co do wielkości wstepnie wyczytałem że powinno być 4-5%, przy założeniu że mam 950l łącznie to przepona ma 8,4% objętości, woda grzana jest od 30 do 75-80st. więc jak podstawiałem pod wzory na rozszerzalność to powinienem się wyrobić tym zbiornikiem. Więc jakimi kryteriami się kierować przy ewentualnym doborze nowego?

A w momencie gdy pojemność wystarcza i w pierwszych etapach palenia nie powinien skok ciśnienia być delikatny o jakies dziesiąte cześci, a dopiero pod koniec jak pojemność się skończy cisnienie powinno zacząć narastać gwałtowniej? Przy zagrzaniu około 1/4 bufora mam już 2 bary.

I ostatnie pytanie czy przy napełnianiu nie powinno mi dłuższą chwilę się utrzymywać cisnienie około 1,2-1,5?

Uprzedzam że nie są to pytania złośliwe lecz czysta ciekawość jak to powinno działać, z góry dziękuję za odpowiedzi . 

Edytowane przez Lucjan92
Opublikowano

Czyli rozumiem że w aktualnej sytuacji należy dołożyć dodatkowe naczynie i ustawic podobne ciśnienie. Celować w około 10% pojemności instalacji? Możesz podpowiedzieć ile z reguły jest optymalnie przy używaniu w przedziale 30-85st? Cisnienie chciałbym uzyskać około 1,2 bar by mieć zapas do maksymalnego ciśnienia kotła.

I jak sytuacja wygląda przy odpowiednio dobranych naczyniach, jakie różnice ciśnienia powinny być akceptowalne jako prawidłowe?

I czy aby nie za wcześnie rośnie cisnienie w mojej instalacji?

Opublikowano

Pojemność naczynia ustal wg kalkulatora ze strony Reflex-a

10% to dla instalacji otwartej.

Ja dla bufora 800l i 2 kotłów mam ponad 200l naczynia.

Jakie jest max ciśnienie dop twojego kotła i jaka jest wartość zaw bezp.

Opublikowano

Na tabliczce jest max cisnienie robocze 1,5 a w instrukcji max dop. cisnienie robocze 3 bary. Zawory bezpieczeństwa mam aktualnie zamontowane na 4 bary (nie wiem czy poprawnie bo już kilka niepoprawnych rzeczy znalazłem).

Z tym kalkulatorem znalazłem ich apke na telefon ale jest ina dość dla mnie nieczytelna

Opublikowano

Sprawdź jeszcze raz - to co na tabliczce jest obowiązkowe.

Wg netu max ciśnienie robocze to 3bar, ale zawory bezp są na 2,5 bara i tak powinno być.

Wg kalkulatora naczynie to NG140 z ciśnieniem wst 1,0bar, max ciśnienie robocze do 2 bar.

Czyli trzeba dostawić do tego co masz, min 60l naczynia.

W obu naczyniach musi być takie samo ciśnienie wstępne!