Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Anoda magnezowa

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Przemyslaw85,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zasobniku ciepłej wody nie wymieniałem anody magnezowej jakieś 15 lat. Ostatnio ciepła woda zaczęła śmierdzieć. Czy jest sens wymieniać anodę czy raczej cały zbiornik?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Pewnie wodę w bojlerze masz poniżej 45*.
Wymienić anodę i zagrzać wodę do ok 75* i odczekać ok godziny. Włączyć cyrkulację następnie z każdego kranu zrzucić kilkanaście litrów gorącej wody. Zrzucić wodę zalać i znów zagrzać i utrzymywać nie mniej niż 45* i 2x na miesiąc zagrzać bojler do 65-70*.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja bym jeszcze zaproponował wcześniej przepłukać ten zbiornik ( jeśli jest taka możliwość ). Trochę wody zmarnujesz ale może jakieś syfy wylecą. No i anoda do wymiany i starać się okresowo przegrzewać na 65°. Chociaż ja utrzymuje stałe 55 - 65° i nic się złego nie dzieje.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Jest to zbiornik w którym jest podgrzewana woda z instalacji CO i solarnej tak że zdarza się tam latem ponad 60 stopni. Na razie wydarłem starą anodę (ledwie wyszła i była krzywa), ponieważ nie dało się kupić szybko nowej wkręciłem korek i postanowiłem zapytać co dalej.

Jeszcze raz dziękuję.

Opublikowano

Możesz dokupić magnezową lub zaszaleć i wstawić tytanową.😁

Opublikowano

Po co ?

Opublikowano

🤔 bo magnezowa wytrzymuje podobno do 18 miesięcy, a tytanowa wytrzymuje do śmierci technicznej zasobnika CWU.

Ale sam mam magnezową już ponad 10 lat w starym Richmond się i dalej żyje - dobra woda z sieci.