Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam kocioł Defro Sigma Uni 24kw rynnowy .  

Ostatnio przełączyłem się z trybu zimowego na letni i zaczęły się problemy, nie przepalony opał i spieki.

Temp mam ustawioną na 48st. ( tryb letni) , temp. przebija mi do 57 z nadzorem, na powrocie  stabilnie od 50-55.   temp na ślimaki 45st. 😡.

Piec wyczyszczony dokładnie wszystko drożne.

Moc kotła ustawione mam  na 100%   i próbuje samymi parametrami to wyregulować nie ruszając mocy, zmieniając tylko czasy podawania opału lub nawiewu i nie mogę dojść do "ładu skladu"  .Mam parę pytań:

W zasypie na samej górze jest otwór w który jest wpięty wąż połączony z ślimakiem, ma on być przydławiony czy zatkany całkiem , czy odetkany w ogóle , zasyp wydaje się szczelny choć ma to wpływ na temerature ślimaka właśnie a mi zależy żeby była w granicach 25 at. 

Dróga sprawa to chyba mam przewymiarowany ten kocioł i nie idzie go wyregulować tak by pracował w większości czasu w trybie PRACA i tylko co jakiś czas wchodził na krótko w NADZÓR, na powrocie mam te 52 stopnie i teraz w te pogodne dni ciepła nie ma co odbierać , gdyby szło ustawić minimalny płomień to byłbym usatysfakcjonowany, palenisko jest zbyt duże czy są jakieś nakładki lub elementy zmniejszające palenisko, Przesowajac płomień  poprzez zwiększanie czasu podawania opału lub zmniejszając przerwe , zwiększa się żar ale nie jest on mocy tylko przytłumiony dużo niedopalonego opału , dłużej jest w nadzorze i więcej więcej nagaru i dymu , zwiększenie powietrza jeszcze bardziej przebija temp do 58stopni i jeszcze dłużej w nadzorze.   Oczywiście chyba w trybie letnim tak będzie ale czy Wy przechodząc z trybu zimowego na letni coś zmieniacie w parametrach?  Czy tylko obniżanie moc kotła? 

Kolejna moja niejasność.

W trybie Menu serwisu mam coś takiego-) Parametry mocy:  " min. wentylator roboczy " oraz " min obroty " , (2 osobne zakładki ).  Czym one sie różnią?  Czy dotyczą NADZORU czy PRACY?

Czy tam mam ustawione 30 czy 80 w trybie praca wentylator po czasie itak zwalnia do prędkości ledwo słyszalnej.   Dodam że ustawienia 7785 są domyślne . 

Kolejne pytanie w ustawieniach serwisu  poniżej ustawień  są  jakieś wartości np: 111/80    co to za stosunki?

Edytowane przez brak
poprawa treści