Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Buderus GB072 - problem wiosną i jesienią

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam mały kłopot z kotłem buderus gb072 w okresach "przejściowych" - wiosną i jesienią. 

Nowy dom parterowy, 20cm izolacji na podłodze, ścianach i stropie. Podlogówka. Zadana temperatura: 21 stopni dzień, 20 stopni noc. Czujnik temperatury zewnętrznej. Sterownik RC310. Wpływ pomieszczenia ustawiony na "8".

Kiedy noc jest w miarę ciepła (np powyżej 5 stopni) i dom wychłodzi się przez noc do np 20.8 stopnia: kiedy włącza się tryb dzienny piec zaczyna grzać, pomimo że jest prawie 21 stopni. Co ciekawe: podgrzewa wodę w podłogówce do jakiś 25-27 stopni i tak "grzeje" przez 4 czy 5 godzin aż temperatura urośnie o pół stopnia - pewnie prędzej od gotowania czy od słońca niż od podłogówki.

1) Czy jest jakaś opcja w ustawieniach, gdzie można ustawić o ile musi spaść temperatura by piec zaczął grzać? Np by nie włączał się jeśli temperatura jest niższa o zaledwie 0.2 stopnia? 

2) czy jest jakaś opcja, by ustawić minimalną temperaturę podgrzewania wody do podłogówki: np 32 stopnie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie masz żadnego "kłopotu", bo poisujesz prawidłowe działania kotła sterowanego pogodówką.

Jeśli z jakiegoś powodu Ci to przeszkadza, to możesz zrobić "krok w tył" i sterować kotłem za pomocą termostatu dwustanowego, choć nie mam pojęcia po co.

Ps. Jeżeli myślisz, że przez to spadnie zużycie metanu, to mocno się mylisz.

• Zgadzam się 1