Mag2000 Opublikowano Czwartek o 12:38 #1 Opublikowano Czwartek o 12:38 Dzień dobry, mam problem z ogrzewaniem podłogowym, hydraulik zamontował mi obwód pompowy z pompą purmo, od góry wchodzi ciepła woda a od dołu wychodzi. Problem jest z tym że podłoga praktycznie nie grzeje a przepływ na rotametrach jest tylko w momencie zakręcenia termostatu nad pompą. Gdy go rozkręcam w kierunku +40 przepływy są na 0.. hydraulik twierdzi że to pewnie przez zapowietrzenie obwodów podłogówki. czy możecie rzucić okiem na podłączenie tej pompy czy tak jak jest, jest ok? Cytuj
kreciq21 Opublikowano Czwartek o 19:43 #2 Opublikowano Czwartek o 19:43 Zawór termostatyczny z wbudowanymi zaworami zwrotnymi, ale to nie przeszkadza aby zamontować jeszcze jeden zawór zwrotny. Z noty katalogowej: Cytat Zaleca się aby temperatura gorącej wody była o co najmniej 10 °C wyższa od temperatury wody wypływającej. Czyli ze 40 stopni lub więcej na zasilaniu musisz dać. Jeżeli w domu jest sama podłogówka, to bez sensu będziesz grzał wysoko wodę, tylko po to aby zawór dobrze działał. No i jakoś to dziwnie poskładane. Zawór jest zamontowany tak, aby trzymać temperaturę powrotu, a nie podłogówki. Cytuj
Mag2000 Opublikowano Czwartek o 22:46 Autor #3 Opublikowano Czwartek o 22:46 (edytowane) z tego co mówił hydraulik zawór ma termostat z regulacją 20-40°C, niestety jest mało precyzyjny w nastawieniu wiec nie wiadomo ile aktualnie jest ustawione. Rotametry mają skalę 0-5 l/min ale więcej niz 1 nigdy nie pokazały mimo całkowitego rozkręcenia. Jest sens to poprawiać ? co należałoby zmienić żeby było lepiej ? Jeśli ten zawór który jest na powrocie ma odpowiednio ciepłą wodę kierować na zasilanie podłogówki i ta różnica powinna wynosić -10°C od zasilania to ustawiąc tam mimimum czyli 20 °C przy nastawie pieca poniżej 30°C on nigdy się nie ustawi w pozycję powtórnego obiegu, dobrze myślę ? Edytowane Czwartek o 22:51 przez Mag2000 Cytuj
sambor Opublikowano Czwartek o 22:54 #4 Opublikowano Czwartek o 22:54 Ten układ jest źle pomyślany, ON NIE BĘDZIE DZIAŁAŁ. Cytuj
kreciq21 Opublikowano wczoraj o 05:20 #5 Opublikowano wczoraj o 05:20 Za mało danych o instalacji. Teraz jest tak, że im cieplejsza woda wejdzie na zawór i im niższą temperaturę na nim ustawisz, tym więcej wody podmiesza z powrotu podłogówki. Automatycznie tyle wody ile podmiesza pójdzie w podłogówkę na jej zasilanie. Jeżeli nie masz grzejników w instalacji, ten zawór na pewno jest do usunięcia. A to, jak to przebudować, zależy od tego jak jest zbudowana instalacja. Potrzebny schemat instalacji. Cytuj
Mag2000 Opublikowano wczoraj o 08:26 Autor #6 Opublikowano wczoraj o 08:26 Grzejników nie ma tylko ogrzewanie podłogowe, układ patrząc na kotłownie wygląda tak jak na poniższym obrazku Cytuj
kreciq21 Opublikowano wczoraj o 08:39 #7 Opublikowano wczoraj o 08:39 Czy każdy rozdzielacz jest podłączony do sprzęgła osobno, czy ze sprzęgła wychodzi jedna para i dopiero poza sprzęgłem jest rozdzielana na 2 pary? Cytuj
Mag2000 Opublikowano wczoraj o 09:11 Autor #8 Opublikowano wczoraj o 09:11 rozdzielenie jest za tym sprzęgłem, dokładnie tak jak na rysunku Cytuj
kreciq21 Opublikowano wczoraj o 09:46 #9 Opublikowano wczoraj o 09:46 Ja bym to widział tak, że usuwasz ze skrzynki rozdzielacza wszystko (przy drugim rozdzielaczu również): I robisz tak: Pozostaje kwestia wysterowania zaworów 3d (z siłownikami). Nie wiem, czy twój kocioł to obsługuje, czy trzeba dokupić moduł rozszerzeń, czy osobny sterownik instalacji. 1 Cytuj
Mag2000 Opublikowano wczoraj o 13:17 Autor #10 Opublikowano wczoraj o 13:17 (edytowane) Ślicznie dziękuję za schemat, jeśli dobrze to widzę to pompa z zaworem 3d jaka jest w drugim rozdzielaczu działa w takim układzie jak na schemacie? rozdzielacz jest przed pompą a pompa pompuje bezpośrednio na listwę zasilania. Nie rozumiem tego co dzieje się w pierwszym rozdzielaczu bo wygląda jakby pompa pompowała ciepłą wodę do powrotu zamiast do listwy zasilania (czerwony przebieg). Jest możliwe że działa to w różowym przebiegu ? Czy to nie powinno być poskładane jak na 2 obrazku ? Edytowane wczoraj o 13:31 przez Mag2000 dodanie materiałów Cytuj
kreciq21 Opublikowano wczoraj o 13:45 #11 Opublikowano wczoraj o 13:45 Generalnie, jeżeli nie masz w układzie grzejników (instalacja mieszana), to zawór termostatyczny nie powinien się tam znaleźć. Przez te zawory specjalnie będziesz musiał puszczać wodę o większej temperaturze tylko po to, aby zawory działały prawidłowo. A zawory będą tą temperaturę obniżać. Pytanie, czy chcesz to zrobić po taniości (max wykorzystać to, co już masz), czy zrobić dobrze. Drugi obrazek przedstawia właśnie "po taniości". Działać będzie, ale z ograniczeniami wspomnianymi wyżej. 29 minut temu, Mag2000 napisał(a): Nie rozumiem tego co dzieje się w pierwszym rozdzielaczu bo wygląda jakby pompa pompowała ciepłą wodę do powrotu zamiast do listwy zasilania Tak to właśnie teraz jest zmajstrowane. A, jeszcze jedno. Na drugim obrazku pompa jest zamontowana nieprawidłowo. Korpus silnika powinien być skierowany za zewnątrz, a nie do góry jak jest teraz. Więc musiałbyś sprawdzić, czy wtedy się ona zmieści w szafce i da się tą szafkę zamknąć. 1 Cytuj
Mag2000 Opublikowano wczoraj o 14:05 Autor #12 Opublikowano wczoraj o 14:05 czyli jeśli dobrze rozumiem to nalezaloby wywalić mieszacz ze skrzynki 1, a pompe dac jak na moim amatorskim obrazku na listwę zasilania. Z rozdzielaczem drugim tak kolorowo nie będzie bo tam cała ta grupa jest z kompletu, chyba ze da sie to rozebrac jakos na części... Tak teraz się zastanawiam czy jeśli mieszacz w skrzynce 2 ma ustawioną temperaturę max czyli 43 to zawsze będzie zamknięty i nie będzie miał wpływu na przepływ wody powrotu do zasilania ? Cytuj
kreciq21 Opublikowano wczoraj o 14:17 #13 Opublikowano wczoraj o 14:17 Wcześniejszy schemat rozrysowałem tak, aby przenieść całość odpowiedzialne za mieszanie poza szafkę i nie martwić się tym, czy się wszystko pomieści. 10 minut temu, Mag2000 napisał(a): Tak teraz się zastanawiam czy jeśli mieszacz w skrzynce 2 ma ustawioną temperaturę max czyli 43 to zawsze będzie zamknięty i nie będzie miał wpływu na przepływ wody powrotu do zasilania ? Do momentu, jak nie puścisz wody o wyższej temperaturze, jak 43 stopnie to nie będzie mieszał. Czyli cała woda powrotna z podłogówki będzie odprowadzana do powrotu do sprzęgła. A całą woda z zasilania trafi na podłogówkę. 1 Cytuj
Mag2000 Opublikowano wczoraj o 14:35 Autor #14 Opublikowano wczoraj o 14:35 45 minut temu, kreciq21 napisał(a): A, jeszcze jedno. Na drugim obrazku pompa jest zamontowana nieprawidłowo. Korpus silnika powinien być skierowany za zewnątrz, a nie do góry jak jest teraz. Więc musiałbyś sprawdzić, czy wtedy się ona zmieści w szafce i da się tą szafkę zamknąć. W sensie tą czarną skrzynką do góry ? jak tu: Cytuj
kreciq21 Opublikowano wczoraj o 15:21 #15 Opublikowano wczoraj o 15:21 Oś wału pompy nie może byś skierowana do dołu lub do góry. "Czarne pudełko" nie może być pod pompą, bo w razie wycieku od razu woda leci na elektrykę. 1 Cytuj
Mag2000 Opublikowano wczoraj o 15:27 Autor #16 Opublikowano wczoraj o 15:27 wszystko jasne, wielkie dzięki za pomoc i wiedzę ! Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 17 godzin temu #17 Opublikowano 17 godzin temu Tyle pitolenia, mnóstwo kombinacji i nic z tego. Sambor napisał W dniu 13.03.2025 o 23:54, sambor napisał(a): Ten układ jest źle pomyślany, ON NIE BĘDZIE DZIAŁAŁ. I to prawda. Nie mam jak narysować więc opiszę. Na dole przy tym czworniku musisz wywalić zawór zwrotny. Wolne miejsce w czworniku (to z lewej strony) zaslepić. Dolną rurę co wychodzi ze ściany przedłużyć i połączyć z belką górną po prawej stronie w miejsce tego odpowietrznika z kranikiem. To wszystko i układ zacznie działać. Pozostałych rzeczy typu pompa, belki, podłączenie pętli, zaworu 3D nie ruszasz. Przy okazji też ZZ u góry też wywal. To dodatkowe opory a nic nie daje. Cytuj
kreciq21 Opublikowano 17 godzin temu #18 Opublikowano 17 godzin temu @Gonzo19 Musiałbyś to narysować. Ja nie nadążam za twoim tokiem rozumowania. A tyle "pitolenia", jak to określiłeś jest po to, aby zrozumieć o co chodzi. A nie na pałę "zrób tak, będzie działać i nie wnikaj jak". Taka taktyka jest właśnie widoczna na zdjęciach i jednak nie działa. Najpierw trzeba zrozumieć gdzie jest problem i dopiero go rozwiązywać. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 17 godzin temu #19 Opublikowano 17 godzin temu Narysowałem. A co tu rozumieć, od razu widać że to nie będzie działać. Przy okazji , nie wiem jak dalej jest instalacja , to na wszelki wypadek na tej rurze powrotnej (kolor niebieski) można dać zawór zwrotny w stronę instalacji. Cytuj
kreciq21 Opublikowano 17 godzin temu #20 Opublikowano 17 godzin temu Tak właśnie podejrzewałem, że proponujesz "pająka". Wyglądać będzie na prowizorkę i pozostaną praktycznie wszystkie elementy dodające tylko opór oraz bez potrzeby dublują to, co już jest. Po co 3 odpowietrzniki na 2 rozdzielacze? Po co 3 spusty wody na 2 rozdzielacze? Po co dodatkowe ZZ, jak zawór 3d termostatyczny ma je wbudowane? I jak wyrzucisz zbędne rzeczy, można to zrobić przynajmniej optycznie dobrze. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 16 godzin temu #21 Opublikowano 16 godzin temu Nie wiem dlaczego, ale odnoszę wrażenie że Ty tego nie rozumiesz. Wybacz, ale po kiego .... komplikować, jak dołożenie kawałka rurki miedzianej będzie i ładne i funkcjonalne i naprawi to co jest zj.... . Bez zbędnych kosztów, bez zbędnej robocizny. Cytuj
kreciq21 Opublikowano 16 godzin temu #22 Opublikowano 16 godzin temu W poście #11 pytałem kolegi, czy chce zrobić dobrze, czy tanio. Przy "dobrze" zawory termostatyczne muszą wylecieć. Dodałem nawet schemat instalacji. Przy "tanio", to dalsza rozmowa w tym poście. Kolega się nie wypowiedział w tej kwestii. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi