pablos83 Opublikowano 3 Marca #1 Opublikowano 3 Marca (edytowane) Witam serdecznie Od jakiegoś czasu czytam różne wiadomości na temat instalacji C.O. Ostatnio zaciekawił mnie temat różnicy ciśnień między naczyniem przeponowym, a tym w instalacji i że musi być to różnica 0,3 bara. Czy ktoś z Was może mi wyjaśnić dlaczego wymagana jest akurat taka różnica i dlaczego nie może być takie same w naczyniu i w instalacji? Dla przykładu u mnie w naczyniu jest 0,8, a w instalacji 1 bar ( mam układ zamknięty ). Czy to źle? Oczywiście takie ciśnienie jest na całkowicie zimnej instalacji. Edytowane 3 Marca przez pablos83 Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Marca #2 Opublikowano 3 Marca Jak w instalacji masz 1Bar, to i w naczyniu masz 1Bar. Po prostu pojemność naczynia się zmniejszyła przez wodę o ciśnieniu 1Bar. Ciśnienie w naczyniu musi być wyższe, aby mogło ono wypchnąć wodę, jak woda w instalacji się schłodzi, czyli skurczy. Przy takim samym ciśnieniu nie ma siły, aby tę wodę wypchnąć. Cytuj
Lukas89 Opublikowano 3 Marca #3 Opublikowano 3 Marca Ciśnienie w naczyniu musi być raczej niższe aby mogło przyjąć nadmiar wody podczas zwiększania jej objętości przy podgrzewaniu. Gdy ciśnienia będą równe bodź w naczyniu wyższe wtedy ciśnienie w instalacji będzie wzrastać podczas grzania. Poniżej wzór (ze strony FLAMCO) na obliczanie ciśnienia w wstępnego dla naczyń przeponowych dla C.W.U. dla C.O. chyba będzie podobna zasada. Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Marca #4 Opublikowano 3 Marca Jest różnica i to duża. W instalacji wodociągowej jest mniej więcej stałe ciśnienie i nie ma możliwości, aby woda wracała (ilość wody w rurach nie spadnie). Ponadto, naczynie w wodociągu ma przyjmować uderzenie hydrauliczne. Takich warunków nie ma w instalacji CO. Cytuj
Lukas89 Opublikowano 3 Marca #5 Opublikowano 3 Marca Kolego @kreciq21 To zależy czy posiadamy zasobnik C.W.U. Jeśli tak to podgrzewając wodę w tym zasobniku za pomocą wężownicy rośnie nam również ciśnienie w tym zamkniętym obiegu wodociągowym i naczynie przeponowe pełni tutaj taką samą funkcję. Sprawdzone na własnym organizmie. 😎 Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Marca #6 Opublikowano 3 Marca Nie no, przecież to jest podstawą naczynia przeponowego, aby kompensowało ciśnienie. CWU jest bezpośrednio połączone z wodociągiem i to, co się dzieje w CWU ma bezpośredni wpływ na wodociąg. I też mam naczynie w swoim CWU. Bez niego jest ciągłe kapanie z zaworu bezpieczeństwa oraz częste wymiany uszczelek w głowicach kranów. Cytuj
Lukas89 Opublikowano 3 Marca #7 Opublikowano 3 Marca No dokładnie. Woda w C.O. tworzy układ zamknięty. Woda w układzie C.W.U. też jest to chwilowy obwód zamknięty gdy mamy zakręcone krany i mamy zawór zwrotny lub antyskażeniowy na wejściu instalacji. Więc można powiedzieć panują tutaj równe prawa fizyki. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Marca #8 Opublikowano 3 Marca 6 minut temu, kreciq21 napisał(a): ,,,, CWU jest bezpośrednio połączone z wodociągiem i to, co się dzieje w CWU ma bezpośredni wpływ na wodociąg. ,,,, Nieprawda. Przoszę mi nie wmawiać, że nie potrafię czytać ze zrozumieniem. Zbiornik CWU powinien być "odseparowany" od instalacji wodociągowej. Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Marca #9 Opublikowano 3 Marca Nie do końca, bo ubytek w ciśnieniu w wodociągu jest kompensowany od razu, a w CO nie. @Andrzej_M_ Jest połączone bezpośrednio. Tyle że jednokierunkowo poprzez zawór zwrotny. I zarówno ciśnienie jak i temperatura wody jest jednakowa. Woda ma taki sam skład, zapach, kolor, itd. Zawór zwrotny nie jest separatorem. Zamontowanie reduktora ciśnienia również nie separuje CWU. Cytuj
pablos83 Opublikowano 3 Marca Autor #10 Opublikowano 3 Marca Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Widzę, że dyskusja rozgorzała co mnie bardzo cieszy. Chciałbym jednocześnie podkreślić, że chodzi mi wyłącznie o instalację C.O. C.W.U to chyba oddzielny temat na dyskusję i to w sumie mnie nie interesuje. Zgłębiam zachowanie instalacji C.O i zasadę jej działania. Cytuj
vps1 Opublikowano 7 Marca #11 Opublikowano 7 Marca Ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym C.O = wysokość statyczna + 0,2bar Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi