monument22 Opublikowano 26 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 26 Stycznia 2010 witajcie, sprawa takiego rzędu: chodzi mi o podłogi "fachowcy" zamontowali mi na zasilaniu i powrocie na rozdzielaczu zawory kulowe, regulacja temperatury za pomocą zaworu 3d.i pytanie do Was montować zawory Rtl na powrotach podłóg? jest tak że każda podłoga jest innej wielkości od 5m2 do 15m2 i co za tym idzie nie równomiernie się nagrzewają, kryzuje zaworami powrotu, lecz wtedy słychać szumienie w instalacji. zamontowanie rtl`u pomoże? schemat nie odwzorowuje dokładnie Cytuj
monument22 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor #2 Opublikowano 26 Stycznia 2010 chyba że ktoś zna jakiś inny sposób regulacji temp na podłogach Edit: lecz w przystępnej cenie jeśli chodzi o wykonanie i prostote B) Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 26 Stycznia 2010 #3 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zamontowane zawory kulowe są typu zamknij -otwórz nie nadają się w związku z tym do regulacji, więc rtl wskazane. Cytuj
tomekb Opublikowano 26 Stycznia 2010 #4 Opublikowano 26 Stycznia 2010 chyba że ktoś zna jakiś inny sposób regulacji temp na podłogach Edit: lecz w przystępnej cenie jeśli chodzi o wykonanie i prostote B) Witam zawory kulowe nie są przeznaczone do regulacji , wystarczy że zamontujesz sobie na każdej pętli zwykłe zawory grzejnikowe nastawne powrotne.(takie na imbus) i wtedy wyregulujesz przepływy w pętlach , po regulacji tem podłogi powinna być wtedy jednakowa , jeśli będziesz chciał regulować temperaturą w danych pomieszczeniach najprościej jak kupisz sobie też zawory grzejnikowe tylko takie na które można nakręcić głowicę termostatyczną , ale zamiast głowicy nakręcisz sobie siłowniki elektro magnetyczne które bedą podłączone do termostatu znajdującego się w pomieszczeniu w którym chcesz regulować temperaturę .No chyba że nie masz jeszcze rozdzielacza to możesz kupić taki który ma takie zawory zamontowane na belce .lub odrazu z rotametrami pozdrawiam . Cytuj
monument22 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor #5 Opublikowano 26 Stycznia 2010 rozdzielacz już mam, więc zrobię tak z zaworami rtl jak piszecie, tylko jeszcze jedno pytanie, zostawiać te zawory kulowe czy w diabły je ? Cytuj
tomekb Opublikowano 26 Stycznia 2010 #6 Opublikowano 26 Stycznia 2010 tylko nie montuj tych rtl na rozdzielaczu, a zawory mogą się zawsze przydać jak już są Cytuj
monument22 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor #7 Opublikowano 27 Stycznia 2010 to gdzie mam je zamontować? rozdzielacz jest przy montowany do ściany w piwnicy. chciałem to zrobić tak: albo może wymontować dolne zawory i wstawić tam RTL Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi