Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.Mam dom murowany 120m2 według nowych norm.Planuje ogrzewanie z piecem gazowym jednofunkcyjnym z zasobnikiem.Przez pierwsze 5lat mam zamiar bywać w weekendy potem przeprowadzę się na stałe.Planuje na początku korzystać z ogrzewania grzejnikowego a potem jak się przeprowadzę przejdę na podłogowe. 

Zaplanowane 4 rozdzielacze.

Parter:

1 rozdzielacz - 6 sekcji (pętle po 80m.Rozstaw 10,15,20cm)

2 rozdzielacz - 7 sekcji 7 grzejników

Piętro 

3 rozdzielacz - 4 sekcje( pętle po 80m.Rozstaw 15cm)

4 rozdzielacz - 4 sekcje (4 grzejniki)

Podłogówka pert evoh 16, grzejniki pex16 (system rozdzielacze kan -therm)

Robię tak ,ponieważ jak przyjadę odpalę grzejniki i od razu zacznie robić się ciepło a z podłogowym efekty widać dopiero po 1-2dniach.

Proszę o pomoc jakie rury mam doprowadzić z rozdzielaczy do kotłowni.I czy połączyć rozdzielacze do kotłowni szeregowo czy równolegle?

Myślę nad takimi połączeniami :

Równoległe:

2rozdzielacze - kotłownia pex 25( 4x pex25) i tak samo piętro 2rozdzielacze - kotłownia pex25(4x 25pex)

Ze względu na duże przewężenia na złączkach/kolankach w rurach PEX rozważam też połączenie w wersji rur PP stabi 32 w wersji szeregowej opisane jak niżej:

Połączenie szeregowo rura PP stabi 32 .Wtedy od rozdzielaczy do kotłowni 2x 32pp stabi a przy rozdzielaczach trójnik i przejscie na 25pp.I tak samo połączyłbym ną piętrze.

Proszę o doradztwo, który wybór najlepszy.Czy ktoś z Państwa mi doradzi?

Edytowane przez zbysiudin1983
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrób sobie równolegle, większe możliwości.

PP przepuszcza tlen, więc nie polecam.

Zamiast kolanek staraj się wyginać rury (korzystaj ze sprężyn).