Mephistosek Opublikowano Czwartek o 09:29 #1 Opublikowano Czwartek o 09:29 Witam, w tym sezonie chce zamontować kocioł na pellet lub kocioł na pellet + drewno oraz wymienic grzejniki ponieważ mam zamontowane aluminiowe(18 szt) podobno są słabe i chcę zamontować 2 płytowe, instalacja zrobiona na rurach miedzianych. Parter podłogówka po całości + grzejniki, pozostałe 1 i 2 piertro same grzejniki. Dom 200m2, okna 3 szybowe, 2 piętrowy. Stare budownictwo ( 1,5 pustaka + pustka ) ocieplony 10cm styropianem ( grubość ściany 55cm )W tym roku zostało wymienione poszycie dachowe. Strych nieużytkowy lecz ocieplony wełna 25 cm. Fundamenty ocieplone. Aktualnie posiadam ogrzewanie miejskie lecz ciągle coś tam nie gra. Rachunek za cały rok od stycznia do stycznia 7600 zł. Proszę o porady w wyborze kotła oraz grzejników oraz czy w ogóle to dobry pomysł. Z góry dziękuję. Cytuj
wuwok1 Opublikowano 13 godzin temu #2 Opublikowano 13 godzin temu A liczyłeś jakie masz zapotrzebowanie na ciepło? Skoro musisz wykonać kotłownie to koszt nie będzie niski. Grzejniki bym zostawił, zawsze można je wymienić później. Czy dobry pomysł? teraz nic nie robisz i masz ciepło. Jak wymienisz system grzewczy to będziesz miał prace przy nim. I 1 rok zamieszkasz lub dużą część czasu wolnego spędzisz w kotłowni. Co do samej instalacji, jeśli byś zakładał kocioł na pellet. Polecam na każde piętro osobną grupę pompową z mieszaczem , osobna grupa na grzanie podłogówki. [oczywiście jak masz taką możliwość założenia] Łatwiej będzie ci sterować temp na każdym poziomie. Jeśli wymiana grzejników to mocno je przewymiarować by na niskiej temp pracowały. Każdy grzejnik z głowicą termostatyczną. Domek chyba duży to polecam do instalacji bufor, brak problemów w okresach przejściowych z dużym kotłem. Wkład do komina też by się przydał jak komin z cegły. Co do kosztów samego opału. Zależy jak ciepłolubny jesteś, jakie dom ma straty ciepła.. Pewnie 4.5-5.5 ton pelletu musisz liczyć na sezon grzewczy. Tak w skrócie... 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi