Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam pisze to tu bo nie wiem gdzie , wstaje dziś rano i okazuje sie ze nie mam cieplej wody w kuchni !!! przed kuchnia jest łazienka i tam jest woda musiała zamarznoc gdzieś w rurce w ścianie jak ja odmrozić?? już kiedyś to sie stało i było odkute i ocieplone i przez parę lat było ok a tu dziś rano załamka , myślicie żeby nagrzać wodę w cwu i odkręcać w łazience i przepcha ?

Opublikowano

to jaką Ty masz temp w domu że potrafiła woda w ścianie zamarznąć. ja bym porządnie napalił i pościł ciepłą wodę na cwu i czekał i modlił się by rur nie rozwaliło. spuść wodę w łazience by doszła w pobliże kuchni

Opublikowano

Czy rura idzie w ścianie zewnętrznej? Najlepiej byłoby dogrzać ten zamarznięty fragment wentylatorem zależy jaki to długi odcinek. A jeśli woda na tym odcinku zamarznąć potrafi to trzeba poszukać innej trasy i przełożyć rurę.

Opublikowano

Mirdek nie jest sam z tym problemem. W moim wypadku przewody wodne są prowadzone w ścianie zewnętrznej i też zamarzły. Co gorsza jakieś 30cm od wejścia rur w ścianę jest zamontowana kratka nawiewna ze względu na dwufunkcyjny kocioł z otwartą komorą spalania. Innej drogi na instalację jakoś nie widzę, ale zastanawiam się czy można w taką ścianę na newralgicznym odcinku zamontować matę bądź kabel grzejny, żeby takim sytuacjom zapobiec?

Opublikowano

Zimna woda nawet w ścianie potrafi się pocić. dodatkowa wilgoć wzmaga przenikanie ciepła i po pewnym czasie zamarza (przy zimach jak ta). Lepiej już chyba byłoby poprowadzić rurę wodna przy ścianie, zaizolować przeciwwigociowo otulinami poliuretanowymi i zamaskować. Kabel grzejny to strata pieniędzy.

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź. Na teraz pozostaje zatem farelka, a na przyszłość zmiana mieszkania i niech właściciel się martwi. Dodam że zamarznięta jest też kanalizacja od zlewu, a szafek pod ścianą zewnętrzną można spokojnie używać jako lodówki. I trochę mnie ta sytuacja irytuje, a bardziej chyba to, że tego nie zauważyłam wcześniej. Nurtuje mnie jeszcze jedno. Czy to normalna praktyka, że montuje się kratkę nawiewną w ścianie zewnętrznej? W moim poprzednim mieszkaniu kratka taka wychodziła na klatkę schodową.