Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ile czasu potrzeba aby zagrzac przez kocioł gazowy bojler CWU 120l?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam montuje kocioł gazowy Bosch 2300iw planuje zasobnik 120l Galmet Rondo 120l gdzie węzownica spiralna ma 1,2m. Jak długo w przybliżeniu trzebaby czekać aby kocioł zagrzał taki zasobnik pod 10 stopni do 50? Czy ma ktos doświadczenie z zasobnikiem Galmet Rondo 120l lub  ACV C130?

Opublikowano

Kocioł 15 KW.  Zastanawiam sie czy starczy mi wody na np. 2-3 prysznice i jak długo będzie trzeba czekac znów na ciepła wodę czy przy takiej wężownicy 1,2m bedzie "na bierząco" dogrzewał?

Dziękuje za zainteresowanie tematem Sambor:) Jaka jest wydajnośc grzania wody takiego kotła i bojlera? Czy bojlery ACV (KONSTRUKCJA "ZBIORNIK W ZBIORNIKU") są wydajniejsze?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lampik1 napisał(a):

,,,, Jak długo w przybliżeniu trzebaby czekać aby kocioł zagrzał taki zasobnik pod 10 stopni do 50? ,,,,

Zakładając, że uprawniona osoba uruchamiająca kocioł gazowy, ustawi jego maksymalną moc na 20  kW (15 kW), to czas podgrzania wody w tym zasobniku do parametrów jakie podałeś będzie wynosił niecałe 17 minut (23 minuty).

W DTR zasobnika CWU masz podane, że moc wymiennika tego zasobnika dla parametrów 70/10/45 *C (temperatura wody grzejnej zasilającej / woda doprowadzana do wymiennika / ciepła woda użytkowa) wynosi 29 kW.

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Przydało się 1
Opublikowano

Czyli teoretycznie w około 20 min powinien nagrzac cały zasobnik? Mój kocioł ma moc znamionową 15 KW więc chyba nie pójdzie z mocą 20 KW tym samym czas grzania się troche wydłuży dobrze rozumiem?

2 minuty temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Zakładając, że uprawniona osoba uruchamiająca kocioł gazowy, ustawi jego maksymalną moc na 20  kW (15 kW), to czas podgrzania wody w tym zasobniku do parametrów jakie podałeś będzie wynosił niecałe 17 minut (23 minuty).

W DTR zasobnika CWU masz podane, że moc wymiennika tego zasobnika dla parametrów 70/10/45 *C (temperatura wody grzejnej zasilającej / woda doprowadzana do wymiennika / ciepła woda użytkowa) wynosi 29 kW.

Okey teraz wszystko jasne 23 min:) Czy taki kocioł jak grzeje wodę i ustawie mu niższą moc to chodzi w kondensacji? W obliczneiach mamy parametr CWU 45 stopni jeśłi ustawie parametr CWU na 55 stopni to działa to jakoś nie korzystnie na zasobnik? Takim ustawieniem(55 stopni) miałbym więcej ciepłej wody czy raczej praktykuje się niskie temp. tj 45. Przepraszam za pytani ale przechodzę z węglowego na gaz i nie znam specyfiki pracy kotła gazowego a na forum wyczytałem więcej mądrych rzeczy niż powiedzieli mi "instalatorzy". Pozdrawiam i dziuekuje za zainteresowanie

Opublikowano

Pewnie forumowicze świetnie wszystko wyjaśnią, więc przy okazji dopytać też można, o zalecaną odległość zasobnika od kotła. U mnie beczułka trochę większej pojemności, lecz stoi w innym pomieszczeniu. Przy rozmieszczeniu nie brałem pod uwagę strat wynikających z dość długiej instalacji zasilającej zasobnik, kierowałem się raczej wygodą. Nigdy jednak nie było problemów, kocioł ma ustawioną temperaturę wody użytkowej wyższą niż potrzeba domownikom. Zawór przy zasobniku (pokrętło z podziałką), zasila całą instalację wodą o temperaturze odpowiedniej dla całości, kuchni i łazienki. Bateria prysznica też z zaworem mieszającym (z podziałką), warto wziąć z certyfikatem głośności (nie wiem, czy dobrze to nazywam).

Na początku też brałem pod uwagę obniżenie temperatury kotła i oglądałem porady dotyczące ustawień fabrycznych. Po roku czasu zrezygnowałem z szukania aż takich oszczędności, uznałem, iż producenci lepiej ode mnie rozumieją właściwą pracę takich urządzeń.