Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie wyboru pieca gazowego. Dom ok.120 m pow.uzytkowej. dwie łazienki. Dom nie ocieplony.

Stary piec ulrich kończy swój żywot dlatego serwisant sugeruje wymienić piec na nowy dwufunkcyjny.

Może mi ktoś podpowiedzieć jakie są różnice między jedno a dwu funkcyjnym? Oraz który będzie lepszym wyborem m.in. że względów ekonomicznych oraz ciepłej wody do mycia.

Zastanawiam się czy grzejąc wodę przeplywowo bez zasobnika pięć będzie w stanie nagrzać mi wodę do wysokiej temperatury kapieli.

Dodam że w obecnym stylu jest problem jeżeli myją się dwie osoby jednoczesnie w łazienkach. Gdyż na piętrze ciepłej wody brakuje. 

Z góry dziękuję za pomoc 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.02.2025 o 12:57, Mateusz987 napisał(a):

A powie mi ktoś czym się różnią te dwa kotly od siebie?

kocioł jednofunkcyjny to taki kocioł który potrzebuje dodatkowo zbiornik na ciepłą wodę tak jak wcześniej kolega opisywał 200 litrowy bądź większy natomiast kocioł dwufunkcyjny to kocioł który posiada zamontowany wymiennik ciepła przez który przepływa woda CWU i w momencie poboru ciepłej wody zostaje przełączony na grzanie tej wody która jest nagrzewana do zadanej temperatury coś w rodzaju przepływowego podgrzewacza wody lub jest zamontowany zbiornik 24 lub 48 l gdzie woda jest nagrzana do zadanej temperatury. Czyli mamy niewielką ilość wody która jest dostępna w każdej chwili zanim kocioł się odpali  by dogrzewać ten zbiornik można zastosować pompkę cyrkulacyjną i ciepła woda będzie po odkręceniu kranu

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu